Ο γίγαντας των αιθέρων έμενε πάντα όρθιος: Τέλος εποχής για το αεροπλάνο-θρύλος της Ολυμπιακής που λάτρευαν οι πιλότοι
Βρείτε μας στο

Τέλος εποχής για τα αεροσκάφη τύπου Q400 που πλέον δεν θα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς αφού αποσύρθηκε και το τελευταίο από τον στόλο της Aegean και της Olympic Air.

Ήδη από την αρχή της χρονιάς είχε αρχίσει η σταδιακή αντικατάστασή τους από αεροπλάνα νέας γενιάς και συγκεκριμένα από τα ATR 72 και ATR 42. Μάλιστα το «αντίο» ήρθε μέσα από μια συγκινητική τελετή στην τεχνική βάση της εταιρείας όπου πιλότοι, προσωπικό καμπίνας, μηχανικοί και διοίκηση αποχαιρέτισαν το αεροσκάφος το οποίο στα λίγα χρόνια που έμεινε στην υπηρεσία πρόλαβε να αφήσει την σφραγίδα του στους αιθέρες.

Το Q400 κατάφερνε να συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα ενός ελικοφόρου, όπως για παράδειγμα η οικονομία, χωρίς να κάνει εκπτώσεις σε άλλους τομείς. Γρήγορο, αποδοτικό και με άνετη καμπίνα για τους επιβάτες του, το αεροπλάνο προτιμήθηκε για πτήσεις μικρής και μεσαίας διάρκειας, παίζοντας κομβικό ρόλο στην προσπάθεια της εταιρίας να κυριαρχήσει σε κοντινούς προορισμούς του εξωτερικού.

Ο γίγαντας των αιθέρων έμενε πάντα όρθιος: Τέλος εποχής για το αεροπλάνο-θρύλος της Ολυμπιακής που λάτρευαν οι πιλότοι

Παράλληλα, βέβαια, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και σε πτήσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Q400 προσέφερε κατά την διάρκεια της θητείας του και πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο καθώς είχε τεθεί στην διάθεση του ΕΚΑΒ μεταφέροντας επιβάτες έχοντες ανάγκη μετά από έκτακτα ιατρικά περιστατικά.

Ο στόλος των Q400 έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα το 2009 από την τότε Olympic Air, ενώ στη συνέχεια πέρασε στην ιδιοκτησία της Aegean, με την μετάβαση που πραγματοποιήθηκε το 2013.

Με την εταιρία, όμως, να γιγαντώνεται, αναγκαστικά έπεσαν φέτος και οι τίτλοι τέλους στην περήφανη πορεία του. Ήδη από την αρχή του 2022 άρχισε η σταδιακή αντικατάστασή του, η οποία κορυφώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν και σηματοδοτήθηκε η νέα εποχή στους αιθέρες με τα αεροσκάφη τύπου ATR.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική