Η «Σιβηρία της Ελλάδας»: Το ψυχρότερο σημείο με τις πολικές θερμοκρασίες των -35,3 °C που έχει παγετό ακόμα και καλοκαίρι

Σπάει όλα τα ρεκόρ

Τον τίτλο της «Σιβηρίας της Ελλάδας» θα μπορούσε να διεκδικήσει το Μαίναλο. Σε αυτήν την ορεινή περιοχή της Αρκαδίας οι θερμοκρασίες δεν θυμίζουν σε τίποτα Ελλάδα και περισσότερο παραπέμπουν σε Βόρειο και Νότιο Πόλο, με το θερμόμετρο να κάνει… μακροβούτι σε ασύλληπτες για τα δεδομένα της χώρας μας θερμοκρασίες.

Η χαμηλότερη όλων των εποχών καταγράφηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012, δηλαδή πριν από 11 χρόνια, από τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Πρόκειται για ένα σημείο ανάμεσα στην Βυτίνα και την κορυφή Τζελάτη και πιο συγκεκριμένα στην δολίνη της Κεχρωτής, σε υψόμετρο 1.613  μέτρων η οποία περιβάλλεται από υψηλότερες κορυφές ύψους περίπου 1.800 μέτρωμ

Με τον όρο δολίνη οι επιστήμονες ονομάζουν τα σημεία που για διάφορους γεωλογικούς λόγους προκύπτουν σε υψίπεδα εξαιτίας κάποιας καταβύθισης του εδάφους. Αυτοί οι φυσικοί σχηματισμού συνήθως δεν έχουν μεγάλο μέγεθος, αλλά το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι γύρω τους υπάρχουν πολύ υψηλότερες ράχες οι οποίες εγκλωβίζουν ψυχρές αέριες μάζες και ουσιαστικά απομονώνονται.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία να μην διεξάγεται με την ίδια ευκολία με αυτή που συναντάμε αλλού. Ειδικά, δε, όταν προκύπτει κακοκαιρία σε αυτά τα σημεία «βασιλεύει» ο παγετός, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να παραμένουν ακόμη κι όταν στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός έχει βελτιωθεί.

Την κατάσταση περιγράφουν καλύτερα από όλους και όλα πάντως τα στατιστικά στοιχεία και οι μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών, σύμφωνα με τα οποία στην δολίνη της καταγράφηκε παγετός ακόμη και τους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου με μοναδικές εξαιρέσεις τον Αύγουστο του 2012 και τον Ιούλιο του 2017!

Την ίδια χρονιά, δηλαδή το 2012 και συγκεκριμένα στις αρχές Ιανουαρίου υπήρξε το απόλυτο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Το θερμόμετρο εκείνη την ημέρα έδειξε -35,3 βαθμούς Κελσίου, μια θερμοκρασία που όμοιά της δεν έχει σημειωθεί σε άλλη περίπτωση, σε κανένα άλλο σημείο της ελληνικής επικράτειας, πλην της συγκεκριμένης στην ορεινή Αρκαδία.