Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου: Σε επιφυλακή για «αιφνίδια εισβολή» της Κίνας
Βρείτε μας στο

Οι θερμές σχέσεις της Ταϊβάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν να ενοχλούν ιδιαίτερα την Κίνα και τα πιθανά τύμπανα μιας επίθεσης ίσως δεν αργήσουν να χτυπήσουν.

Η Κίνα θα πρέπει να σέβεται τη δέσμευση του λαού της Ταϊβάν στις βασικές έννοιες της κυριαρχίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, δηλώνει η κυβέρνηση του νησιού. Η Κίνα θα πρέπει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις Πεκίνου-Ταϊπέι με λογικό και ισότιμο τρόπο καθώς και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, ανέφερε σε ανακοίνωση το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν.

Η ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση στα σχόλια του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων με την Ταϊβάν καθώς και τη διαδικασία “ειρηνικής επανένωσης” της Κίνας αλλά επίσης να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αντιταχθεί στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Ταϊβάν Τσίου Κούο-τσενγκ προειδοποίησε σήμερα ότι το νησί πρέπει να είναι σε επιφυλακή φέτος για την «αιφνίδια εισβολή» του κινεζικού στρατού σε περιοχές κοντά στην επικράτειά του εν μέσω της αυξανόμενης στρατιωτικής έντασης στα ευαίσθητα στενά της Ταϊβάν. Η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν καθημερινών εισβολών της πολεμικής αεροπορίας στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας του νησιού.

Ωστόσο, η Ταϊβάν δεν έχει αναφέρει ακόμη κανένα περιστατικό εισβολής κινεζικών δυνάμεων στη ζώνη κυριαρχίας της, η οποία απέχει 24 ναυτικά μίλια (44,4 χλμ.) από την ακτογραμμή της.