1,5 δις επενδύσεις, 30.000 θέσεις εργασίας: Η επιχείρηση του μέλλοντος με το πιο αηδιαστικό προϊόν ήρθε και στην Ελλάδα
Βρείτε μας στο

Δείξτε μας έναν άνθρωπο που να το παίζει cool με τα σκουλήκια και τις κατσαρίδες και θα σας πούμε να τον προσέχετε… Γιατί, πολύ απλά, θα υποκρίνεται. Από την άλλη βέβαια, αυτό μπορεί κάλλιστα να μην ισχύει όταν μιλάμε για μπίζνες. Εκεί το κάδρο τροποποιείται, εκεί το πράγμα αλλάζει.

Του λόγου το αληθές έρχεται να πιστοποιήσει το ρεπορτάζ της Καθημερινής με την υπογραφή της Αλεξίας Καλαϊτζή για έναν κύριο στη Θεσσαλονίκη που έχει σκαρώσει επιχείρηση… καλλιέργειας εντόμων!

Αρχής γενομένης από το 2010, μεγαλώνει στον κήπο της αυλής του σπιτιού του σε έναν ειδικά διαμορφωμένο με κοντέινερ χώρο, σκουλήκια και κατσαρίδες. Προφανώς ο άνθρωπος δεν τα βλέπει ως… κατοικίδια. Είναι η δουλειά του, είναι το ψωμί του – μεταφορικά ομιλώντας. Μαζί με τη σύζυγο και το γιο του, είναι εκτροφείς εντόμων. Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, είναι ήδη ένα είδος επιχείρησης που διαπρέπει.

Κι αυτοί, προφανώς, απ’ έξω τα έμαθαν. Συγκεκριμένα, πήραν την τεχνογνωσία από τα χρόνια που ζούσαν στην Ολλανδία. Εντόπισαν στη συνέχεια το κενό στην ελληνική αγορά και με τόλμη ξεκίνησαν τη δική τους πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση.

«Και γιατί το κάνουν αυτό;», σας ακούμε νοερά να ρωτάτε και δίκιο έχετε. Αυτό είναι το αυθόρμητο ερώτημα. Η απάντηση είναι η εξής: Για την καλλιέργεια μιας εναλλακτικής πηγής τροφής για τη ζωική παραγωγή με στόχο τη μείωση του ιχθυάλευρου και της σόγιας που χρησιμοποιείται σήμερα.

Δεν είναι απλή δουλειά. Χρειάζεται εκπαίδευση, κατάλληλα εργαλεία, λεπτομέρεια και know-how στη σίτιση των εντόμων. Απαιτείται επίσης τεράστια υπομονή. Χώρια πως πρέπει να πείσουν τον κόσμο που έχει το «μπλιαχ» στο στόμα όταν ακούει τι κάνουν. Πλέον όμως (μπορούν να) καμαρώνουν πως έχουν βάλει τη δουλειά τους σε γερές βάσεις, ενώ η προοπτική είναι εξόχως ενθαρρυντική για ακόμα καλύτερα, για περισσότερα. Καλλιεργούν με επιτυχία τέσσερα είδη εντόμων, δύο σκουληκιού και δύο κατσαρίδας. Υψηλής ποιότητας. Όπως τονίζουν.

Στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, η επιχείρηση προμηθεύει τα έντομα ζωντανά σε ζωολογικά πάρκα στην Αθήνα, στην Κρήτη, στην Κύπρο και στην Ολλανδία, με μια τιμή που ξεπερνάει τα 10 ευρώ το κιλό. Έχουν μάλιστα δεχτεί τηλεφωνικώς τα συγχαρητήρια του ιδιοκτήτη του Αττικού Πάρκου για την ποιότητα των σκουληκιών τους και το πόσο καλό κάνουν ως τροφή στα ζώα του.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Μπορεί να σας φαίνεται αηδιαστικό ή περίεργο όλο το παραπάνω, αλλά μάλλον η λέξη που το περιγράφει είναι το «πρωτοπόρο». Εδώ και περίπου 6 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει τη χρήση εντομοπρωτεΐνης στις ιχθυοτροφές, ενώ το 2021 έδωσε το ΟΚ και για τη χρήση της ως τροφής για πουλερικά και χοίρους! Η οικογένεια του κ. Σταυρακάρα έφαγε όλα τα ζόρια της αρχής, ψάχνοντας να βρει άκρη σε παρθενικό επιχειρησιακά τερέν, αλλά τώρα έχει ζηλευτή τεχνογνωσία με αποτέλεσμα να δέχεται κρούσεις από εταιρίες και επενδυτές που αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως εκεί είναι το μέλλον.

Νέοι παίκτες μπαίνουν επίσης και συνεχώς στην αγορά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε τις εξελίξεις, αφού φάνηκε στην πράξη πως είναι απαραίτητο να υπάρχει plan b, ενώ αυτού του είδους η ζωοτροφή θεωρείται πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες και φιλικότατη προς το περιβάλλον – το τελευταίο λόγω κλιματικής κρίσης θα πρέπει να το σημειώσουμε με κεφαλαία γράμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Πλατφόρμας για τα Έντομα ως Τροφή και Ζωοτροφή, έχει ήδη επενδυθεί 1,5 δισ. ευρώ σε εταιρείες χωρών-μελών της πλατφόρμας, ενώ 30.000 άμεσες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν έως το 2030.

Μήπως όλα αυτά είναι προάγγελος του τι έρχεται και για μας τους ανθρώπους; Τα έντομα αναμένεται να αποτελέσουν κομμάτι της δικής μας διατροφής στο πολύ κοντινό μέλλον και είναι κάτι που συζητείται όλο και πιο έντονα, όλο και πιο ανοιχτά. Σε κάποια προϊόντα στο εξωτερικό υπάρχουν ήδη έντομα σε μορφή αλεύρου, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει εγκρίνει τέσσερα είδη εντόμων ως ασφαλή για βρώση.

Κάτι που έχει γεννήσει μεγάλες αντιδράσεις σε πολύ κόσμο που φωνάζει κάτι του στιλ «τι είναι αυτά που θέλετε να μας ταΐσετε;», συνοδευόμενο από κάμποσα… μπινελίκια. Είναι δικαιολογημένη η προκατάληψη, μην κρυβόμαστε. Ωστόσο οι επαγγελματίες του χώρου επιμένουν πως είναι θέμα χρόνου να αλλάξει το κλίμα.

Αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση για τα προτερήματα και τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία, τι δηλαδή μπορεί δυνητικά να τρώμε σε λίγα χρόνια.

Χμμ… κάτι μας λέει ότι δεν σε πείσαμε, αλλά δεν θα σας κακίσουμε για αυτό…