«Τσακίζουν» την τσέπη μας: Ο καύσωνας φέρνει εκτόξευση τιμής στο προϊόν που υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι

Δύσκολες εποχές έρχονται.

Δεν είναι μόνο η απάλευτη ζέστη. Δεν είναι μόνο η συνειδητοποίηση πως όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε μια φάση κλιματικής αλλαγής που αναμένεται να κάνει μόνιμη αυτή την κατάσταση. Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές που κάθε χρόνο ταλαιπωρούν ολόκληρο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα του καύσωνα αναμένεται να είναι και πιο μακροπρόθεσμα. Αναμένεται να τα συναντάμε μπροστά μας και τον υπόλοιπο χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Ένα από αυτά τα μακροπρόθεσμα, αρνητικά αποτελέσματα έχει να κάνει με τη βιομηχανία ελαιόλαδου, καθώς οι σοδειές της Ισπανίας δοκιμάζονται με πρωτόγνωρους όρους, κάτι που ενδέχεται με τη σειρά του να οδηγήσει σε ελλείψεις στα ράφια αλλά και με τεράστια άνοδο των τιμών. Σύμφωνα μάλιστα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η ισπανική παραγωγή ελαιόλαδου, η οποία παραδοσιακά ανέρχεται στο 50% της παγκόσμιας παραγωγής, αναμένεται φέτος να ανέλθει στους 850.000 τόνους έναντι του μέσου όρου των 1,3 εκατ. τόνων. Μάλιστα, η πρόβλεψη αυτή δημοσιεύθηκε πριν το τρέχον κύμα του καύσωνα.

Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού τμήματος του κολοσσού στον τομέα παραγωγής ελαιόλαδου, Filippo Berio, Ουόλτερ Ζανρέ τόνισε: «Δεν μπορώ να σας πω πόσο στρες μάς δημιουργεί αυτό. Πέρυσι, η παραγωγή της Ισπανίας ενισχύθηκε με κάποιο απόθεμα από το προηγούμενο έτος, το οποίο αντιστάθμισε ως έναν βαθμό το έλλειμμα. Φέτος, τα αποθέματα είναι άδεια. Ακόμη κι αν η Ισπανία βγάλει τους 850.000 τόνους που προβλέπονται, η κατάσταση των τιμών είναι χειρότερη».

Πλέον, μετά από αυτές τις εξελίξεις, το παγκόσμιο κέντρο της παραγωγής ελαιόλαδου μετατίθεται προς την Ανατολή, καθώς τη στιγμή που οι χώρες της Ευρώπης και εκείνες της Αφρικής βιώνουν ξηρασίες άνευ προηγουμένοι, οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να εκματελλεύονται ιδανικές καιρικές συνθήκες για τη σοδειά τους. Με τις ισπανικές, τις πορτογαλικές αλλά και τις ιταλικές σοδειές να έχουν μειωθεί σε τεράστιο βαθμό, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει έλλειψη στα ράφια των σούπερ μάρκετ και κατ’ επέκταση νέα άνοδος των τιμών. Και όλα αυτά σε μια εποχή που τιμές χονδρικής έχουν ήδη διπλασιαστεί και μάλιστα, από την αρχή του 2022!

Πλάι σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί και ένα «νεκρό» διάστημα παραγωγής, αφού η φθινοπωρινή σοδειά δεν υπάρχει περίπτωση να είναι έτοιμη πριν τον Νοέμβριο τη στιγμή που η περσινή σοδεία αναμένεται να έχει εξαντληθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αν δεν αλλάξει ο ρυθμός της παγκόσμιας κατανάλωσης. «Τα ώριμα φρούτα μπορεί να καούν. Υπάρχει σίγουρα ανησυχία», τόνισε ο εμπορικός διευθυντής εξαγωγών στην Conserve Italia, Ντιέγκο Παριότι μιλώντας από την πλευρά του και για την παραγωγή της ντομάτας.

Κάποιοι από τους παραγωγούς που συνεργάζονται με τα σούπερ μάρκετ για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν ήδη ενεργοποιήσει ρήτρες στα συμβόλαιά τους, προκειμένου να παραδώσουν χαμηλότερες ποσότητες ή να ανεβάσουν τις τιμές.

Όπως δήλωσε ο Ζάνρε, όσο τα κόστη ενέργειας, εργασίας και συσκευασίας ανεβάζουν την τιμή του ελαιολάδου ταχύτερα από την τιμή πώλησής του στα σούπερ μάρκετ, οι μικροί παραγωγοί είναι πιθανό να πτωχεύσουν.

«Θα δούμε μια δύσκολη κατάσταση τους επόμενους μήνες. Δεν είναι υπερβολή να πουμε ότι η βιομηχανία του ελαιολάδου βρίσκεται σε κρίση. Παρότι οι τιμές είναι πολύ ψηλά, κανείς δεν πλουτίζει», τόνισε.