Netflix
Βρείτε μας στο

Φαίνεται πως ο κόσμος του θεάματος είναι ένα πεδίο που θα είναι πάντα… τσουχτερό για τις τσέπες των καταναλωτών του. Ρωτήστε τον κόσμο που γουστάρει να πηγαίνει σε συναυλίες: κυριολεκτικά, το να βλέπεις πολλά live την σεζόν ισοδυναμεί με ένα έξοδο που θα πρέπει να κάνεις αληθινά σκληρή αποταμίευση για να το φέρεις εις πέρας, είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το να πηγαίνεις διακοπές.

Το ίδιο ισχύει τα τελευταία χρόνια και για το γήπεδο. Ένα ματς είναι ικανό να σε κάνει να μείνεις σπίτι για την υπόλοιπη εβδομάδα, αν μάλιστα θες να πάρεις και διαρκείας, οι καλοκαιρινές σου διακοπές είναι μάλλον αμφίβολες. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια οι streaming πλατφόρμες έχουν καταλήξει όχι μόνο να αποτελούν τον νούμερο 1 τρόπο για να βλέπει κανείς ταινίες (και σειρές) αλλά η παρουσία τους έχει φτάσει να απειλεί στα ίσια και την ίδια την επιβίωση του σινεμά, το οποίο με τη σειρά του έχει πάρει την πάνω βόλτα στις τιμές. Φαίνεται όμως πως το ντόμινο της ακρίβειας είναι τέτοιο που τίποτα φτηνό δεν παραμένει για πάντα τέτοιο.

Τα νέα που έρχονται αναφορικά με το Netflix, την πιο δημοφιλή και ιστορική streaming πλατφόρμα που παίζει εκεί έξω είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Και αυτό διότι όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει για μια ακόμα φορά αύξηση της συνδρομής του εξαιτίας της απεργίας των σεναριογράφων που έχει δημιουργήσει με τη σειρά της έτσι κι αλλιώς πολλά προβλήματα στη λειτουργία της βιομηχανίας.

‘Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της πάντα έγκυρης αμερικάνικης εφημερίδας «The Wall Street Journal», το Netflix αναμένεται πολύ σύντομα να προβεί σε αύξηση των τιμών σε μιας σειρά από χώρες, πολύ πιθανόν και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Η αύξηση των τιμών αναμένεται να ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες αγορές με το ακριβές ποσό της αύξησης να παραμένει ακόμα άγνωστο και το Netflix να αποφεύγει να σχολιάσει το θέμα επίσημα.

Netflix

Το εν λόγω νέο κύμα έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά από αντίστοιχες αναπροσαρμογές των τιμών σε πολλές χώρες, εκεί όπου το βασικό πακέτο ανέβηκε στα 15,49 δολάρια τον μήνα στις ΗΠΑ και το Premium πακέτο στα 19,99 δολάρια μηνιαίως ενώ υπήρξε και η εισαγωγή μιας νέας με 6,99 δολάρια με διαφημίσεις. Την ίδια στιγμή, υπήρξε επιπλέον κόστος και για την κοινή χρήση των κωδικών με το Netflix να προσθέτει χρέωση 7,99 δολαρίων μηνιαίως για κάθε χρήστη εκτός του νοικοκυριού.

Στις νέες αυξήσεις τιμών που αναμένεται να προκύψουν πολύ σύντομα, έχει παίξει ρόλο και πρόσφατη απεργία της Writers Guild of America (WGA), η οποία έχει τη διαδικασία ψηφοφορίας για σύμβαση με τα μεγάλα στούντιο του Hollywood, με το Netflix να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά. Μάλιστα, οι σεναριογράφοι θέλουν να υποχρεώσουν τις streaming υπηρεσίες όπως το Netflix και το Disney Plus να γνωστοποιούν τα στατιστικά των περιεχομένων τους, παρέχοντας στους σεναριογράφους πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του περιεχομένου τους. Επιπλέον, το νέο συμβόλαιο προτείνει μεταξύ άλλων μια ελάχιστη αύξηση των απολαβών κατά 18% για τους σεναριογράφους των ταινιών με μεγάλο budget.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Η ειρωνία είναι πως σύμφωνα με την WGA, οι εν λόγω οικονομικές επιπτώσεις πρόκειται να αποτελούν μόλις το 0,2% των ετήσιων εσόδων του Netflix. Ελάχιστα μικρό ποσοστό για έναν τέτοιο κολοσσό, που όμως δεν είναι διατεθειμένος να χάσει ούτε σεντ και οι χρήστες του αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν την υποτιθέμενη και στα όρια του στατιστικού λάθους απώλεια εσόδων…