Ονομάζεται μυκοπλαστική πνευμονία ή αλλιώς «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα» και βρίσκεται στο μικροσκόπιο (μεταφορικά και κυριολεκτικά) της διεθνούς ιατρικής κοινότητας, η οποία μετά την covid-19 δείχνει ιδιαίτερη ανησυχία για κάθε κρούσμα που προέρχεται από την Κίνα…
Οι υγειονομικές αρχές της Δύσης, δηλαδή σε Ευρώπη και Αμερική, παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα της εξελίξεις και μάλιστα έχουν ζητήσει από τις αντίστοιχες της Κίνας περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.
Εδώ και κάμποσο καιρό στην Κίνα έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις ενός διαφορετικού τύπου πνευμονίας η οποία ονομάζεται μυκοπλαστική ή «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα». Έχοντας, μάλιστα, την πικρή εμπειρία του κορωνοϊού και όσα ακολούθησαν, ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί με σκεπτικισμό τα γεγονότα.
Η διάγνωση μπορεί να γίνει μέσω μιας απλής ακτινογραφίας στην οποία φαίνονται λευκές κηλίδες στους πνεύμονες των ασθενών που υποδηλώνουν την ύπαρξη φλεγμονής. Στην ουσία πρόκειται για υπερβολική συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες, σε μια κατάσταση θύματα της οποίας είναι κυρίως παιδιά και έφηβοι.
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων έφερε ξανά ανθρώπους με ειδικές στολές (σαν αυτούς που έγιναν κομμάτι της καθημερινότητάς μας με την covid-19) στους δρόμους, ξυπνώντας αντίστοιχες δυσάρεστες αναμνήσεις. Ωστόσο οι αρχές της Κίνας επιμένουν να υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, κάνοντας λόγο για μη ύπαρξη στοιχείων που να φανερώνουν ένα νέο παθογόνο όπως συνέβη με τον κορωνοϊό στην επαρχία Γουχάν.
Από την πλευρά τους, στα αιτήματα της Δύσης για περισσότερη πληροφόρηση, απαντούν ότι πρόκειται απλά για μια έξαρης της μυκοπλαστικής πνευμονίας το οποίο αποδίδουν στο παρατεταμένου lockdown του κορωνοϊού, θεωρώντας ότι οι περιορισμοί εμποδίζουν τους πληθυσμούς να αναπτύξουν φυσική ανοσία.
Τα συμπτώματα είναι κατά κύριο λόγο πυρετός και έντονος βήχας, ενώ προσβάλλονται πολλά παιδιά ηλικίας 3-10 ετών, χωρίς να λείπουν και οι ηλικιωμένοι, με αναφορές να κάνουν λόγο και για νεκρούς.
Αν και η Δύση παραμένει καθησυχαστική και τονίζεται ότι για την ώρα τουλάχιστον δεν συντρέχει αιτία ανησυχίας, σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν αναφερθεί ήδη πολλά κρούσματα και μάλιστα στην Δανία τα 541 κρούσματα αποτελούν αριθμό που «φλερτάρει» με τον χαρακτηρισμό «πανδημία». Ανάλογα υψηλά είναι τα νούμερα σε Σουηδία, Ολλανδία και Ελβετία, ενώ σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται ο οργανισμός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Για την ώρα η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής καθώς σχεδόν προεξοφλείται ότι θα υπάρξει ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και στην χώρα μας, με την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν εικόνες και καταστάσεις προηγούμενων ετών και συνιστώντας ιδιαίτερη προσοχή και μέτρα αυτοπροστασίας ιδιαίτερα για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, δηλαδή μωρά, παιδιά, εφήβους και ηλικιωμένους.