Κάτι δεν κολλάει στην υπόθεση με τον Όλιβερ...
Βρείτε μας στο

Την ώρα που στην Αθήνα γινόταν μεγάλη πορεία με αίτημα των διαδηλωτών να συλληφθούν οι υπεύθυνοι στην Αράχωβα για την κακοποίηση του άτυχου Όλιβερ, του χάσκι που κακοποιήθηκε και τελικά κατέληξε, πηγές από την αστυνομία αναφέρουν ότι ίσως υπάρξει μεγάλη ανατροπή στα ευρήματα των υπηρεσιών για τα αίτια και τους δράστες του εγκλήματος.

Η διεύθυνση Ανθρωποκτονιών της Ελληνικής Αστυνομίας ανέλαβε πριν λίγες ημέρες την διερεύνηση της υπόθεσης που αναβαθμίστηκε και σύμφωνα με πηγές υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο φαίνεται το άτυχο χάσκι να δέχεται επίθεση από αγέλη σκύλων κατά τη διάρκεια της βόλτας του.

Άλλες πηγές όμως, ανέφεραν τις πρώτες ημέρες ότι δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες στην περιοχή, κάτι που έκανε δύσκολο να φτιαχτεί λίστα υπόπτων από την ΕΛ.ΑΣ. Το σενάριο μάλιστα που εξετάζει το κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών έρχεται σε αντίθεση με πολλά στοιχεία που υπέγραψαν στις εξετάσεις τους οι τρεις κτηνίατροι που εξέτασαν το πτώμα του Όλιβερ.

Οι δυο κτηνίατροι της Π.Ε Βοιωτίας φέρονται να μην διαπίστωσαν ίχνη κακοποίησης στον πρωκτό του ζώου από αμβλύ αντικείμενο, όμως αυτό απαντήθηκε πολύ γρήγορα από την πρώτη κτηνίατρο που εξέτασε τον Όλιβερ. Η ιδιώτης κτηνίατρος Κλεονίκη Τόλα επιμένει στην αρχική της εκτίμηση και εξηγεί: «Οι κτηνίατροι της περιφέρειας, επειδή ήμουν παρούσα στη νεκροτομή, στην κατάσταση που βρισκόταν το ζώο μετά από 30 ώρες που κατέληξε δεν μπορούσαν να πιστοποιήσουν τίποτα απ’ αυτό το γεγονός. Στα υπόλοιπα όμως που είδαμε μαζί, συμφωνούμε και δεν έχουν δώσει πόρισμα αλλά μόνο τα ευρήματά τους. Βάσει των συγκεκριμένων ευρημάτων συμφωνήσαμε όλοι μαζί, παρουσία αστυνομίας ότι ο σκύλος έχει κακοποιηθεί. Το ξύλο δεν είναι κακοποίηση; Όσον αφορά την κακοποίηση του ζώου στο πρωκτό του από αμβλύ όργανο, αυτό είδα εγώ, δηλαδή, όταν μου έφεραν τον σκύλο, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να πάρω γενετικό υλικό. Ήμουν σίγουρη ότι ο σκύλος κακοποιήθηκε».

Πέρα από την κακοποίηση με αμβλύ αντικείμενο που μπορεί να γίνει μόνο με ανθρώπινη παρέμβαση υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δε συμφωνούν στο σενάριο της αγέλης, παρότι οι πηγές της αστυνομίας υποστηρίζουν ότι κάτοικοι είδαν την αγέλη να περνάει από τον ίδιο χώρο που έκανε βόλτα ο Όλιβερ.

Σύμφωνα με την κα. Γρανιτσιώτη, δικηγόρο του ιδιοκτήτη του χάσκι, διαπιστώθηκε πρήξιμο στις σιαγόνες του σκύλου, γεγονός που οι κτηνίατροι αποδίδουν σε φίμωση του σκύλου. Την ίδια ώρα το λουράκι που είχε ο σκύλος γύρω από τον λαιμό του και βρέθηκε να λείπει μετά την επίθεση, μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από άνθρωπο. Παράλληλα υπάρχει σπασμένο πλευρό στην πρώτη γνωμάτευση της κτηνιάτρου που εξέτασε τον Όλιβερ.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν ότι το σενάριο της αγέλης που επιτέθηκε στον Όλιβερ ίσως είναι εκτός πραγματικότητας. Τα ερωτήματα που γεννιόνται είναι γιατί αυτό το σενάριο εξετάζεται ύστερα από τη μαζική αντίδραση της κοινής γνώμης για τα κλειστά στόματα της Αράχοβας, μετά τον θάνατο του ζώου. Η αντίδραση αυτή συνοδεύτηκε με εκστρατεία για μαζικό cancel της κωμόπολης στη χειμερινή τουριστική της περίοδο, με αρκετό κόσμο να ακυρώνει τις διακοπές του τα Χριστούγεννα στην Αράχοβα.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Ξαφνικά κόσμος που δεν είχε δει κανέναν να πλησιάζει το ζώο βρέθηκαν να έχουν δει άγρια σκυλιά να βρίσκονται στην περιοχή που κινείτο. Το ίδιο ξαφνικά οι αστυνομικές πηγές έχουν βιντεοληπτικό υλικό ενώ αρχικά διέρρεαν ότι δεν υπάρχει τίποτα από τις κάμερες της περιοχής. Θα μπορούσε φυσικά να είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που κάθε μέρα που περνάει μπορεί να φέρει νέα στοιχεία και αποδείξεις αναιρώντας τις αρχικές εκτιμήσεις της αστυνομίας. Πώς μπορούν όμως να αναιρεθούν οι γιατροί;

Μπορεί η ιδιώτης κτηνίατρος να έσφαλε σε τόσα πολλά διαφορετικά στοιχεία που υπέδειξε μετά την εξέτασή της; Σε ερωτήσεις που της είχαν γίνει για τον Όλιβερ είχε δηλώσει: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο εδώ και τριάντα χρόνια που ασκώ αυτό το επάγγελμα. Ενώ έχω δει από τροχαία, από δαγκώματα, από αγριογούρουνα, από δηλητηριάσεις, κάτι ανάλογο δεν μου έχει ξανατύχει. Ήταν ανθρώπινος παράγοντας, είμαι βέβαιη. Δεν έγινε ούτε από άλλα σκυλιά, ούτε από αγριογούρουνο, ούτε από τροχαίο. Το κακό βέβαια σε αυτή την ιστορία είναι ότι έχει στοχοποιηθεί η Αράχωβα, κάτι που το θεωρώ ακραίο. Εγκλήματα γίνονται παντού αλλά είναι ακραίο να στοχοποιήσουμε ένα ολόκληρο χωριό για ένα έγκλημα που διέπραξε κάποιος διεστραμμένος. Αυτό αποπροσανατολίζει και τις έρευνες και χάνεις και το δίκιο σου όταν φτάνεις σε ακραίο επίπεδο. Μακάρι οι αρχές να εντοπίσουν γρήγορα τον ένοχο».

Το παρελθόν μάς έχει δείξει ότι λάθη μπορεί να γίνουν και από ιατροδικαστές και από διάφορους ειδικούς αν παρακάμψουν διαδικασίες, αν εξετάσουν βιαστικά κάποιο θύμα. Πρόσφατο είναι μάλιστα το παράδειγμα της υπόθεσης Πισπιρίγκου, στο οποίο η αναβάθμιση σε πιθανό έγκλημα έγινε μετά από νέες εξετάσεις και έρευνες, με διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που είχαν υπογράψει οι ιατροδικαστές των θανάτων των τριών παιδιών.

Δεν είναι όμως μόνο οι περιπτώσεις των λαθών των γιατρών, είναι και άλλες περιπτώσεις, πιο συχνές από τρανταχτά λάθη των ιατροδικαστών. Είναι οι υποθέσεις συγκάλυψης εγκλημάτων. Όχι μόνο από μικρές κοινωνίες που θίγονται και κινδυνεύουν με μαζικό μποϊκοτάζ των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Συμβαίνει και σε μεγαλύτερες κοινωνίες. Και οι συγκαλύψεις συνήθως γίνονται για να προστατευτούν πρόσωπα. Δε θα υπήρχε ποτέ συγκάλυψη ανάποδα, αν αρχικά όλα τα στοιχεία έδειχναν επίθεση από αγέλη σκύλων.

Όλη η υπόθεση μοιάζει γεμάτη με αναπάντητα ερωτηματικά, γεμάτη αντιφάσεις και το κοινό που την παρακολουθεί, πέρα από τις ιατρικές γνωματεύσεις, όσα μαθαίνει προέρχονται από ανεπίσημες πηγές της ΕΛ.ΑΣ τις οποίες αποκαλύπτουν δημοσιογράφοι.

Ποιες είναι αυτές οι πηγές και κατά πόσο μπορεί να γίνουν πιστευτές; Είναι σενάρια που εξετάζονται οδηγώντας στην αλήθεια; Ή είναι απλά κάποια από τα σενάρια που εξετάζονται, αρκούν όμως σαν σενάρια για να γίνουν μεγάλοι τίτλοι σε ρεπορτάζ που ψάχνονται να κρατήσουν το θέμα στην επικαιρότητα με περισσότερες ανατροπές;

Μήπως είναι το κοινό που διψάει για αίμα και για ενόχους που θα υποδείξει ως τέρατα και κακούς, για να νοιώσει το ίδιο ξεχωριστό, στη σωστή πλευρά της ηθικής; Είναι κάτι άλλο που μπορεί να κρύβει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος επίσης βρέθηκε να του γίνεται ψυχογράφημα από τα social media για τη συμπεριφορά του μετά την παραλαβή της σορού του Όλιβερ;

Μήπως είναι η μεγάλη στεναχώρια όσων αγαπούν, λατρεύουν τα σκυλιά που δεν μπορούν να δεχτούν έναν τόσο άδικο θάνατο, με αποτέλεσμα να θολώνει η κρίση τους; Σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων δεν αποκλείεται να είναι και ο υποφαινόμενος αρθρογράφος. Μήπως το μικρόβιο του εσωτερικού ντετέκτιβ το οποίο κρύβουν πολλοί διεγείρεται και κατευθύνεται από τα ελλιπή ή κατευθυνόμενα ρεπορτάζ και από τα αδηφάγα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Όλοι νοιώθουν ότι κάτι κρύβεται, εμπιστοσύνη δεν υπάρχει σε θεσμούς που εξετάζουν, σε όσους ερευνούν, δεν υπάρχει στους κάτοικους που δίνουν καταθέσεις, στους ιδιοκτήτες καταστημάτων που θίγεται το συμφέρον τους, στους δημοσιογράφους ούτε στον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Χάθηκε από παντού, με κίνδυνο να χαθεί στο τέλος και η αλήθεια. Ακόμα και αυτό το κείμενο πατάει χωρίς να είναι σίγουρο σε υποθέσεις και ερωτήματα για τα οποία θα έπρεπε να υπάρχει εμπιστοσύνη σε όσους είναι υπεύθυνοι να τα ερευνήσουν και να τα απαντήσουν.

Τι από όλα μπορεί να συμβαίνει γύρω από το πτώμα ενός άτυχου ζώου; Θα υπάρξει ποτέ αλήθεια για τον τόσο βάναυσο θάνατο του Όλιβερ; Ή θα ξεχαστεί στο επόμενο ειδεχθές έγκλημα;