«Λύγισαν» και οι billionaires: Η αγορά σπιτιού δείχνει γιατί έχει βουλιάξει ανεπανόρθωτα η οικονομία
Βρείτε μας στο

Η φράση «μένει στο νοίκι» είναι συνώνυμη της οικονομικής στενότητας και δικαίως: γιατί να ζει κάποιος σε ένα σπίτι ή σε ένα διαμέρισμα που νοικιάζει αν μπορεί να έχει το δικό του; Προφανώς, επειδή δεν έχει την οικονομική επιφάνεια να έχει ένα δικό του σπίτι. Σωστα; Λάθος! Οι εποχές που ζούμε είναι τόσο παλαβές που κυριολεκτικά θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε…

Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι αληθινά υψηλού εισοδήματος -ο λόγος μέχρι και για τους λεγόμενους billionaires- που προτιμούν να ζουν με ενοίκιο, καθώς η αγορά ακινήτου παραμένει υψηλή ακόμα και για τους ανθρώπους με εισόδημα εκατομμυρίων ευρώ.

Μέσα στο 2023 άλλωστε, οι μέσοι όροι των πληρωμών στεγαστικών δανείων έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ με την αύξηση των επιτοκίων της Fed, γεγονός που καθιστά το ενοίκιο πιο ελκυστική επιλογή ακόμα και από την αγορά ενός ακινήτου. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: το 2022, υπήρχαν 4.453 νοικοκυριά που ενοικίαζαν με εισόδημα άνω του 1 εκατ. δολαρίων, αριθμός περίπου τετραπλάσιος από τα αντίστοιχα νούμερα του 2017, όταν μόλις 956 νοικοκυριά με εισόδημα άνω του 1 εκατ. δολαρίων νοίκιαζαν.

Επίσης, τα στοιχεία της σχετικής απογραφής φανερώνουν ότι ο αριθμός των ενοικιαστών που κερδίζουν περισσότερα από 200.000 δολάρια ετησίως είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από ό,τι το 2010. Με δεδομένο πως οι οικονομικά προσιτές κατοικίες ήταν σπάνιο φαινόμενο και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ανέβηκαν το 2023, το ενοίκιο γίνεται όλο και πιο λογική επιλογή ενώ η υψηλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αποτρέπει τους πλούσιους από την αγορά σπιτιού.

Όλα αυτά έχουν συμβάλει στο να γίνει το μέσο μηνιαίο στεγαστικό δάνειο για ένα νέο σπίτι περίπου 52% υψηλότερο από το μέσο ενοίκιο ενός διαμερίσματος!

«Τα νέα μαθηματικά πίσω από την απόφαση για ενοικίαση ή αγορά έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς, αλλά αυτή δεν είναι μια προσωρινή μετατόπιση που θα αντιστραφεί μόλις τα επιτόκια επανέλθουν στη γη»,εκτίμησε δήλωσε πρόσφατα σε δήλωσή του ο ελληνικής καταγωγής, διευθύνων σύμβουλος της Zumper, Άνθιμος Γεωργιάδης. «Η ενοικίαση ενός σπιτιού θεωρείται πλέον ευρέως βιώσιμη και ελκυστική επιλογή για όλους τους Αμερικάνους, ανεξαρτήτως εισοδήματος».

Πάντως, για να ξέρουμε και τι λέμε, παρά τις ενδιαφέρουσες αντιφάσεις που προκύπτουν από τις εν λόγω στατιστικές, ακόμα και η επιλογή ανάμεσα στην αγορά και το ενοίκιο είναι προνόμιο. Το να επιλέγουν οι πλούσιοι δηλαδή να νοικιάζουν σπίτι δεν σημαίνει και πάρα πολλά: κάποιοι ζουν στο νοίκι όχι επειδή τους συμφέρει περισσότερο αλλά επειδή άλλη επιλογή δεν έχουν…

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη