Ξεπερνάει γιατρούς και δικηγόρους: Το πιο επικερδές νέο επάγγελμα στην Ελλάδα που έχει αύξηση 700%
Βρείτε μας στο

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής μας παρέχουν χρήσιμα αποτελέσματα αναφορικά με τον αριθμό των λοιμώξεων covid και γρίπης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, τα ευρήματα κατά τη διάρκεια των εορτών έδειξαν εκτός από μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο και εντυπωσιακή αύξηση στη χρήση κοκαΐνης!

Κατά την παρουσία του σε εκπομπή του ANT1 ο καθηγητής τόνισε ότι την εορταστική περίοδο, υπολογίζεται πως περίπου 120.000 άτομα έκαναν χρήση κοκαΐνης. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η χρήση σχεδόν διπλασιάστηκε από το ένα κιλό την ημέρα, που συνήθως παρατηρείται στα λύματα της Αττικής.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ποσοστιαία, η Αττική έχει ένα από τα μικρότερα νούμερα χρηστών στην Ευρώπη, δεδομένου ότι τα 120.000 άτομα αναλογούν στο 0,3% του πληθυσμού που χρησιμοποιούν το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος ανέρχεται στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι πού οφείλεται αυτή η αύξηση το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η σημαντική μείωση της τιμής της κοκαΐνης.

Λόγω της υπερπαραγωγής στις χώρες Λατινικής Αμερικής, που αποτελούν τις χώρες προέλευσης, η τιμή του κιλού έχει υποχωρήσει κατά περιπτώσεις ακόμη και στο 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία το ένα κιλό κοκαΐνη κοστίζει πλέον περίπου στις 18.000 ευρώ, όταν πριν μερικά χρόνια έφτανε τις 33.000.

Φυσικά, η υπερπαραγωγή κοκαΐνης, εκτός από μείωση της τιμής και αύξηση της κατανάλωσης, έχει οδηγήσει και σε νέο ρεκόρ συλλήψεων. Μόνο στα ισπανικά λιμάνια έχουν κατασχεθεί κοντά στους 20 τόνους από το 2022, ενώ οι αρμόδιες διωκτικές αρχές στη Μαδρίτη κάνουν λόγο για κατασχέσεις ρεκόρ μέσα στο 2023.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Στα λιμάνια του Βίγκο και της Βαλένθια κατασχέθηκαν σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία 11 τόνοι κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτια, τα οποία διακινούσε η αλβανική μαφία, που ελέγχει τη διανομή στην Ευρώπη, από χώρες όπως ο Ισημερινός και η Κολομβία.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της διεθνούς “Επιχείρισης Orion” στα ύδατα του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και της Καραϊβικής, μόνο το 2023 κατασχέθηκαν 196 τόνοι κοκαΐνης, 175,6 τόνοι μαριχουάνας και 16,6 τόνοι χασίς, από 59 διαφορετικά πλοία!