Το e-mail των 35 δισ. δολαρίων: Οι δύο άφραγκοι φοιτητές που έκαναν το μεγαλύτερο κόλπο του 21ου αιώνα
Βρείτε μας στο

Είναι γνωστό πως εκεί που έχει φτάσει η κατάσταση με τα ακίνητα στην Ελλάδα, το να έχεις στην κατοχή σου έστω και ένα διαμέρισμα μπορεί να σου αποφέρει ένα εισόδημα. Όχι πάντα σε βαθμό του να ζεις μόνο από αυτό αλλά πολλές φορές ίσως και να αρκεί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα σωρό ιδιοκτήτες διαμερισμάτων τα μετατρέπουν σε Airbnb και επί της ουσίας, πιάνουν την καλή…

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του φαινομένου αρκεί να επισημανθεί πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, κατά το διάστημα ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Οκτώβρη του 2023, τα μισθώματα που δηλώθηκαν στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ανήλθαν σε 677 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 167,4 εκατ. ευρώ καθώς το αντίστοιχο διάστημα του 2022 τα συγκεκριμένα ποσά ανέρχονταν στα 510 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με ένα άλμα ύψους 33% στα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb μέσα 2023.

Μέσα στο ίδιο αυτό δεκάμηνο, οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν στο Μητρώο από τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ανήλθαν στα 1.695.957, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσά που είχαν υποβληθεί για το δεκάμηνο του 2022 ήταν 1.247.904. Η εν λόγω αύξηση, ύψους 36% του αριθμού των δηλώσεων και των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ έχει να κάνει με την υπογραφή του νέου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στις πλατφόρμες Airbnb, Booking και Vrbo (Expedia), που δίνει την δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να «ανακαλύπτει» κρυφά εισοδημάτα στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μετά τη συγκεκριμένη συμφωνία οι διασταυρώσεις γίνεται σε χρόνο dt, αφού τα δεδομένα που φθάνουν στις φορολογικές αρχές μέσα από τις πλατφόρμες είναι ακόμα πιο πολλά και γίνεται ακόμα πιο εύκολα η σύγκριση με τα εισοδήματα που δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις και με τα στοιχεία του Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων.

33% πάνω: Αυτό που λέγαμε τόσο καιρό για τα Airbnb γίνεται ήδη…

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως ένα ακίνητο δεν έχει δηλωθεί στο Μητρώο, τότε αποστέλλονται στις εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες μέχρι και το τον τελευταίο μήνα του 2023 ξεκινούν από 5.000 ευρώ και σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και τα 20.000 ευρώ. Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα πρόστιμα αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά καθώς για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Σε περίπτωση νέας μη τήρησης των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικού ενώ για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Με απλά λόγια, αυτό που μάντευαν όσοι είχαν την οξυδέρκεια να κοιτάξουν το φαινόμενο του Airbnb με ψυχραιμία, γίνεται ήδη πραγματικότητα: πολλά λεφτά, μεγάλη φορολόγηση. Θα είναι αυτό ικανό να βάλει στοπ στην στεγαστική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τις μεγάλες πόλεις; Θα φανεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα πρώτο βήμα…