Έχετε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει τελευταία στο Πολεμικό Ναυτικό;
Βρείτε μας στο

Αν και από επίσημα χείλη του Πολεμικού Ναυτικού διαψεύδονται τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με μαζική έξοδο στελεχών από τις τάξεις του, πληθαίνουν οι ψίθυροι και τα δημοσιεύματα που περιγράφουν μια ζοφερή κατάσταση εξαιτίας των προβλημάτων στο Σώμα, που αντί να μειώνονται, αυξάνονται καθημερινά.

Αρχικά ήταν κάποιες φήμες που διαδίδονταν από στόμα σε στόμα. Σύμφωνα με αυτές, είχε δημιουργηθεί σοβαρό θέμα υποστελέχωσης σε καίρια και νευραλγικά πόστα στο Πολεμικό Ναυτικό και ιδιαίτερα στα πλοία, τα οποία όπως και να το κάνουμε, αποτελούν στην κυριολεξία την ναυαρχίδα αυτού του ένδοξου Σώματος που έχει γράψει χρυσές σελίδες στην ελληνική ιστορία.

Και με την κατάσταση στο Αιγαίο και στις υπόλοιπες θάλασσες να παραμένει σχεδόν πάντοτε τεταμένη λόγω και της γειτνίασης με παραδοσιακά όχι πολύ φιλικούς γείτονες, το αξιόμαχο του ναυτικού παραμένει πάντα πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έχετε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει τελευταία στο Πολεμικό Ναυτικό;

Οι διαδόσεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες πιο συγκεκριμένες και αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες στελέχωσης της φρεγάτας «Ύδρα», με τις πληροφορίες να συνδέουν αυτό το γεγονός με την συμμετοχή της μονάδας στην αποστολή «Prosperity Guardian», η οποία θα λάβει χώρα στην Ερυθρά θάλασσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινήθηκαν, προέκυψε ανάγκη για 50-70 στελέχη, την ώρα που ο συνολικός αριθμός του προσωπικού που απαιτείται για την επάνδρωσή της είναι τα 140 άτομα. Επομένως, με πολύ βασικά μαθηματικά, μιλάμε περίπου για τους μισούς. Πώς, όμως, οδηγηθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση;

Έχετε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει τελευταία στο Πολεμικό Ναυτικό;

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή στο Πολεμικό Ναυτικό, έχει προκληθεί θέμα μαζικής φυγής στις τάξεις του, εξαιτίας τριών παραγόντων. Το οικονομικό σκέλος, τον αυξημένο φόρτο εργασίας και τα πολλά επιχειρησιακά ταξίδια. Ειδικά για αυτό το τελευταίο, γίνεται ευθεία σύγκριση με το παρελθόν, όταν και κάποιο στέλεχος περνούσε περίπου 10 χρόνια στις θάλασσες πριν μπορέσει να αιτηθεί μια θέση γραφείου, ενώ πλέον υπάρχουν αρκετοί που καλούνται να παραμείνουν σε απολύτως μάχιμη μονάδα για διπλάσιο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 15 ή τα 20 χρόνια.

Έχετε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει τελευταία στο Πολεμικό Ναυτικό;

Αυτό δεν φαίνεται να είναι καθόλου περίεργο καθώς έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των αποφοίτων από τις σχετικές σχολές. Παλιότερα δεν ήταν καθόλου παράξενο αυτός να φτάσει ακόμη και τα 400 άτομα κάθε χρόνο, την ώρα που πλέον αυτοί δεν ξεπερνούν τα 50 ή 60

Μάλιστα το θέμα –παρά τις διαψεύσεις- μοιάζει να είναι απολύτως υπαρκτό, σε τέτοιο βαθμό που αναγκάστηκε ακόμη και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών να βγάλει ανακοίνωση για τις παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Χθες το μεσημέρι γίναμε αποδέκτες της πληροφορίας ότι στη Φρεγάτα ΥΔΡΑ φέρεται να είχε υποβληθεί διψήφιος αριθμός παραιτήσεων από προσωπικό διαφόρων βαθμών και προελεύσεων. Κατά την προσπάθειά μας να διασταυρώσουμε την, κυριολεκτικά, απίστευτη πληροφορία, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε 17. Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρονται ως προς, προς τους λόγους των παραιτήσεων, πολύ μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι είναι ακριβώς όσοι αποκαλύπτουμε εδώ και μήνες και η ηγεσία επιχειρεί διαρκώς να ωραιοποιεί ή να διαψεύδει. Όμως η πραγματικότητα δεν διαψεύδεται. Επιπλέον, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για την ύπαρξη σήματος, σύμφωνα με το οποίο ζητείται να αποσπαστούν στην ανωτέρω Φρεγάτα για κάλυψη αναγκών περί τα 70 άτομα (σχεδόν το μισό πλήρωμα) διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων στο πλαίσιο της ειδικής αποστολής εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ, αριθμός που αναμένεται να καλυφθεί από έτερα πλοία της ίδιας Διοικήσεως».

Από την πλευρά του το Πολεμικό Ναυτικό διαψεύδει επίσημα τα ανωτέρω, υποστηρίζοντας ότι 17 είναι συνολικά οι παραιτήσεις από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς και συνεχίζει λέγοντας ότι μικρότερος από ότι γράφεται είναι και ο αριθμός αιτήσεων αποστρατείας στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού εντός του 2024…