Εκεί ψάχνουν όλοι: Οι 10 περιοχές στην Αθήνα που για να βρεις σπίτι πρέπει να ‘χεις λεφτά και «μέσο»
Βρείτε μας στο

Ότι σιγά σιγά η Αθήνα οδεύει στο απλησίαστο, το έχουμε πάρει χαμπάρι τα τελευταία 3 χρόνια, με τα ενοίκια να έχουν ξεφύγει, με τους ιδιοκτήτες να έχουν ξεφύγει, αλλά κυρίως με τους ιδιοκτήτες να μην είναι καν Αθηναίοι.

Ειδικά τώρα που επανήλθε στο προσκήνιο η Golden Visa και μια νέα εποχή με νέα κριτήρια, σε μια 10ετία είναι πιθανό όλες οι περιοχές στο κέντρο της Αθήνας να ανήκουν κατά το ήμισυ σε ξένους, παρά σε ντόπιους.

Είναι πια πολλά τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή Γερμανών, Λιβανέζων, Τούρκων, Γάλλων και λοιπών εθνικοτήτων, που μένουν ανοίκιαστα γιατί τα ποσά που ζητούνται είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με την ποιότητα των σπιτιών και τις παροχές τους.

Μια καθαρή εξήγηση στο μονοπάτι στο οποίο βαδίζει η Αθήνα, δίνεται από το Spitogatos.gr που έχει δημοσιεύσει μερικές πολύ κατατοπιστικές έρευνες για τα ακίνητα και τις περιοχές με τη μεγαλύτερη και μικρότερη ζήτηση, αλλά, κυρίως, αυτές που είναι πιο ακριβές και πιο φθηνές.

Έτσι, ενώ οι πιο φθηνές βρίσκονται προς Αττική, Άγιο Ελευθέριο, Ριζούπολη, οι πιο ακριβές, αναμενόμενα, είναι στο κέντρο και στα νότια προάστια, με τα Βριλήσσια να «σπάνε» τη μονοτονία και να εκπροσωπούν μόνον αυτά τα βόρεια προάστια στην πρώτη δεκάδα.

Εκεί ψάχνουν όλοι: Οι 10 περιοχές στην Αθήνα που για να βρεις σπίτι πρέπει να ‘χεις λεφτά και «μέσο»

Βλέπουμε δηλαδή πως τόσο σε επίπεδο αγοραπωλησίας όσο και σε επίπεδο ενοικίασης, θα φτάσουμε να θεωρούμε τα βόρεια προάστια νορμάλ και προσιτά.

Στην 10άδα βλέπουμε Κάτω Γλυφάδα, Καλαμάκι, Άνω Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άνω Γλυφάδα, πέντε περιοχές που θεωρούνται νότια προάστια, συν τη Νέα Σμύρνη και συνορεύει με το Καλαμάκι και το Φάληρο, άρα είναι πρακτικά ΝΠ.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Η παρουσία τους τόσο ψηλά με τιμές από 2.750 μέχρι 5.650 ευρώ το τετραγωνικό στην πώληση, και 8,1 μέχρι 17 ευρώ στο ενοίκιο, οφείλεται σαφώς στο πρότζεκτ Ελληνικού και αυτές οι τιμές που βλέπουμε, ίσως και να θεωρούνται ως τιμές ευκαιρίας, διότι με αυτό που θα συμβεί στην αθηναϊκή ριβιέρα, με τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, θα ανεβάσει τις τιμές.

Και δεν θα τις ανέβασει άμεσα σε αυτές τις 6. Στην Κάτω Γλυφάδα δηλαδή, θα τις ανεβάσει άμεσα. Αλλά στις άλλες 5 περιοχές θα συμβεί με έμμεσο τρόπο.

Όσοι ζουν με ενοίκιο στο κέντρο της Γλυφάδας, στον Άλιμο, στο Ελληνικό, στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, θα αναζητήσουν φθηνότερες επιλογές σε κοντινά σημεία όπως η Άνω Γλυφάδα, με αποτέλεσμα η ζήτηση να φέρει μια άνοδο κι εκεί. Κι όσοι έχουν δικά τους σπίτια σε περιοχές όπως το κέντρο της Γλυφάδας, θα κάνουν μια ανακαίνιση, θα τα μοσχονοικιάζουν με 1600 ευρώ και άνω και θα αναζητήσουν ενοίκιο εκεί γύρω.

Ως προς τις υπόλοιπες περιοχές, μας ξαφνιάζει ευχάριστα το Παγκράτι που παραμένει σε τέτοια επίπεδα και αναρωτιόμαστε για πόσο ακόμα θα μείνει κι αυτό κάτω από τα 3 χιλιάρικα το τετραγωνικό. Ίσως η αποχώρηση αρκετών λόγω του πάρκινγκ και των παράλογων απαιτήσεων σε ενοίκια, να έφερε μια καθίζηση το 2023. Χλωμό το βλέπουμε να κρατάει.

Το Κολωνάκι από τη μεριά του, παραμένει μαζί με τη Βουλιαγμένη, η πιο ακριβή περιοχή στην Αθήνα, ενδεχομένως και την Αττική ολόκληρη.

* Photo credits: Unsplash/Mauricio Munoz