Νίκος Καρβέλας
Βρείτε μας στο

«Η αλήθεια πάντα ζορίζεται». Μάλιστα. Ο Νίκος Καρβέλας αυτό διάλεξε να προτάξει ως αντίδραση στη σκόνη που σήκωσε η τηλεοπτική του συνέντευξή στη Νίκη Λυμπεράκη. Επέλεξε δηλαδή να βάλει τον εαυτό του στη θέση του θύματος, του ριγμένου από το σύστημα και του «εγώ τα λέω χύμα και τσουβαλάτα». Με άλλα λόγια: Δεν πήρε χαμπάρι τίποτα, δεν μετάνιωσε για το παραμικρό από τη συμπεριφορά του,

Υπήρξε αγενής, με επιχειρήματα καφενειακού επιπέδου και προσβλητικός στην οικοδέσποινά του, η οποία, προς τιμήν της και δείχνοντας ακριβώς πόσο καλή δημοσιογράφος είναι, δεν έχασε στιγμή τον αυτοέλεγχο και τη ψυχραιμία της.

Μόνο εύκολο δεν ήταν να παραμείνει έτσι στωική με αυτά που αντιμετώπιζε. Βασικά και μόνο όταν ακούς έναν καλεσμένο να σου λέει «εδώ ήρθα να σου πω αυτά που θέλω εγώ, όχι αυτά που θες εσύ» αντιλαμβάνεσαι πόσο λάθος έχει πάει όλο αυτό. Δεν είναι διάλεξη μια συνέντευξη, ούτε TEDx όπως πολύ σωστά του επισήμανε η Νίκη Λυμπεράκη.

Ο Νίκος Καρβέλας φαίνεται πως ζει στο συννεφάκι του «μεγάλου καλλιτέχνη» που έχει σχηματίσει ως εικόνα για τον εαυτό του. Δεν λέμε πως δεν είναι σημαντικός στο χώρο που κινείται ή πως δεν έχει κάνει αξιόλογα πράγματα. Αλλά (λέμε) ότι για κάποιο λόγο θεωρεί πως αυτό τον βάζει σε μια σφαίρα διαφορετική από τους υπόλοιπους, στον πλανήτη Happy όπου δεν υπάρχει κριτική, μήτε κάτι άλλο πέρα από αποθέωση.

Και δεν είναι καν πως του είπε κάτι περίεργο η παρουσιάστρια του MEGA. Απλώς στάθηκε στο σχόλιο που έκανε ο μουσικοσυνθέτης περί Βουλής που είναι «βόθρος» και έχει μέσα «300 καραγκιόζηδες». Έκανε δηλαδή το αυτονόητο. Να του ζητήσει διευκρινίσεις για ατάκες που μπορεί κανείς να πεις άνετα σε ένα καφενείο με τους φίλους σου, αλλά σίγουρα όχι σε πανελλήνιας εμβέλειας μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς η συνεντευξιαστής να αντιδράσει.

Η δημοσιογράφος του MEGA έκανε επίσης σαν να μην άκουσε στο υπονοούμενο περί αυτοϊκανοποίησης και μετά συνεύρεσης που έκανε εις βάρος της ο δημοφιλής καλλιτέχνης. Εκείνος είχε πάρει φόρα και δεν σταματούσε πουθενά. «Είσαι σαν όλους τους άλλους, κιτρινίζεις», έβγαλε το συμπέρασμα ο Νίκος Καρβέλας συνεχίζοντας στο δρόμο που είχε προαποφασίσει.

Ναι, δεν τρέφουμε αυταπάτες. Θα βρεθούν πολλοί εκεί έξω που θα του δώσουν δίκιο, ειδικά καθώς οι δημοσιογράφοι κάθε άλλο παρά συμπαθείς είναι στην κοινή γνώμη – κι ας τη διαμορφώνουν, θεωρητικά.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Όμως απλά αντανακλούν μια άλλη πτυχή ενός ίδιου φαινομένου: Της έλλειψης πολιτισμού στο διάλογο, της χαιρεκακίας και της τοξικής πόλωσης που κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα.

Ο Νίκος Καρβέλας πήγε στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη με αφορμή την κυκλοφορία ενός βιβλίου που φέρει την υπογραφή του. Μόνο που ο τρόπος που επέλεξε να το κάνει best seller καμία σχέση δεν έχει με τον ορθό. Ίσα ίσα, ελάχιστοι έμαθαν πως έβγαλε βιβλίο. Όλοι στην κόντρα στέκονται τις τελευταίες ώρες, στο τι είπε, τι δεν είναι. Και αυτή είναι πρώτιστα και αποκλειστικά, δικιά του μεγάλη αποτυχία. Όχι της Νίκης Λυμπεράκη. Ναι, τελικά όντως η αλήθεια ζορίζεται…