Το πρώτο θαύμα της επιστήμης: Το εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA που εξαφάνισε σε 27 εβδομάδες τον πιο επιθετικό καρκίνο
Βρείτε μας στο

Αν υπάρχει κάτι που φαίνεται πως δεν θα μας αφήσει να ξεφύγουμε ποτέ είναι η εμμονική συζήτηση γύρω από διαφόρων ειδών θεωρίες που αναπτύχθηκαν την εποχή του κορωνοϊού. Τι και αν η ίδια η πραγματικότητα απάντησε σε εντυπώσεις και εκτιμήσεις; Τι και αν πράγματα που με την αρχή της πανδημίας μπορούσαν να συζητηθούν πλέον αντικειμενικά έχει τελειώσει κάθε συζήτηση περί αυτών; Δεν έχει σημασία. Ο κάθενας που διαμόρφωσε μια θέση, όσο αστήρικτη και αν ήταν, ψάχνει μέχρι και σήμερα δικαίωση.

Έτσι, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι τίτλοι των διαδικτυακών ενημερωτικών ιστοσελίδων που γνωστοποιούσαν πως το εμβόλιο της Astra Zeneca αποσύρεται, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να ζητωκραυγάσουν για τη δικαίωσή τους, για την επιβεβαίωση της προαποφασισμένης γνώμης τους: «Όριστε, η αλήθεια αποκαλύπτεται! Το εμβόλιο είναι επικίνδυνο για την υγεία μας», φώναξαν με ένα στόμα και μια φωνή.

Αυτό το σούσουρο που προέκυψε από την γνωστοποίηση της είδησης είναι αληθινά απογοητευτικό διότι στην πραγματικότητα είναι παντελώς άσχετο με την ίδια την είδηση. Θα αρκούσε απλά μια ανάγνωση της τελευταίας. Είναι προφανές ωστόσο ότι όσοι έσπευσαν να δηλώσουν δικαιωμένοι όσον αφορά τις θεωρίες τους για τα εμβόλια δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να διαβάζουν την ίδια την είδηση! Έμειναν μόνο στον τίτλο, δεν έκαναν καν το πολυπόθητο κλικ!

Απόσυρση εμβολίου AstraZeneca: Τόσο δύσκολο είναι να διαβάσει κανείς δύο λεπτά κάτι πριν πανικοβληθεί;

Διότι όποιος έμπαινε στον κόπο να διαβάσει τις λεπτομέρειες της είδησης και δεν έμενε απλά στον τίτλο θα έβλεπε πως η φαρμακευτική εταιρεία ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» μετά την πανδημία. «Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια COVID-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων», δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, όπως ονομάστηκε το εμβόλιο της, το οποίο ούτε παρασκευάζεται αλλά ούτε παρέχεται πλέον.

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, το εμβόλιο σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ήταν το μοναδικό μη κερδοσκοπικό εμβόλιο, καθώς το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε υπογράψει συμβόλαιο παραχώρησης στην Astra Zeneca, με τον όρο να διανεμηθεί χωρίς κέρδος καθόλη την διάρκεια της πανδημίας. Με απλά λόγια η εταιρεία το πουλούσε στο κόστος παραγωγής-διανομής!

Όσον αφορά δε το αν υπάρχει σήμερα κίνδυνος για κάποιον που εμβολιάστηκε με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ο Μαγιορκίνης απάντησε πρόσφατα σε τηλεοπτική του εμφάνιση πως «όχι, ο κίνδυνος παρουσιάζεται τις πρώτες 30 ημέρες και μόνο αυτές. Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος μετά την δεύτερη δόση. Κανένας απολύτως κίνδυνος, όποιος έχει κάνει και δεν έχει πάθει την παρενέργεια εντός των 30 πρώτων ημερών δεν έχει κανένα απολύτως κίνδυνο».

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Με απλά λόγια, το ότι η απόσυρση του συγκεκριμένου εμβολίου επιβεβαιώνει με κάποιον τρόπο πως ήταν βλαβερό είναι κάτι που κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Τόσο απλά…