Εάν τις επόμενες ημέρες, καθώς η αφρικανική σκόνη θα πνίγει την Ελλάδα, δείτε πλοία ή άλλα αντικείμενα να αιωρούνται στον αέρα, μην τρέξετε σε οφθαλμίατρο… Επίσης, καλό θα είναι να μην πιστέψετε τις θεωρίες… ειδικών, αλλά να εμπιστευτείτε την επιστήμη η οποία εξηγεί ένα εκ πρώτης όψεως απίστευτο, αλλά απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο.
Μιλάμε φυσικά για την Φάτα Μοργκάνα, ένα φαινόμενο το οποίο καταγράφηκε ξανά και στην Ελλάδα στις αρχές Μαΐου, όταν και πάλι η αφρικανική σκόνη είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Τότε ήταν που ορισμένοι είδαν, μάλιστα, έξω από την Κύμη ένα πλοίο το οποίο φαινομενικά «πετούσε», με τον φακό να το απαθανατίζει με μια φωτογραφία η οποία δεν άργησε να γίνει viral!
Στην πραγματικότητα πάντως η εξήγηση δεν σχετίζεται με υπερφυσική δραστηριότητα, εξωγήινους ή μαγικές ικανότητες, αν και οφείλει την ονομασία του σε μια μάγισσα! Ο θρύλος λέει πως πρόκειται για εξιταλισμένη απόδοση του ονόματος Μοργκάνα Λε Φέι, η οποία σύμφωνα με τους αρθουριανούς μύθους ήταν η ετεροθαλής κόρη του βασιλιά Αρθούρου, τέκνο της λαίδης Ιγκρέιν και του πρώτου συζύγου της, Γκορλουά, δούκα της Κορνουάλης.
Η Μοργκάνα Λε Φέι ή Φάτα Μοργκάνα, όπως έφτασε η ιστορία στην σημερινή Ιταλία, ήταν μια μάγισσα που συχνά αναφέρεται ως πολέμιος του βασιλιά, ενώ το όνομά της δόθηκε και σε αυτό το φαινόμενο, με την υπόθεση ότι εκεί βρίσκεται το δικό της φανταστικό παλάτι.
Τελικά, όμως η Φάτα Μοργκάνα είναι απλά μια ιδιαίτερη περίπτωση διπλού αντικατοπτρισμού η οποία οφείλεται στην λεγόμενη θερμοκρασιακή αναστροφή και συμβαίνει όταν συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις που σχετίζονται με καιρικές συνθήκες ανάλογες με αυτές που θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες και στην Ελλάδα.
Με λίγα λόγια, η αλληλεπίδραση του ζεστού αέρα που υπάρχει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (αλλά και της στεριάς σε ορισμένες περιπτώσεις) με τον ψυχρό αέρα που βρίσκεται κάτω από αυτόν, δημιουργεί το φαινόμενο. Τότε είναι που δημιουργείται η ψευδαίσθηση των ιπτάμενων αντικειμένων καθώς προβάλλεται το είδωλό τους, με κάποιες φορές μάλιστα αυτό να είναι διπλό, με την μία εικόνα εντελώς ανεστραμμένη!
Η Φάτα Μοργκάνα παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα που έχει ως αποτέλεσμα τη διαφυγή θερμότητας στο διάστημα, ενώ η πρώτη τέτοια σχετική αναφορά με αυτήν την ονομασία καταγράφεται στα αγγλικά το 1818, για έναν ανάλογο αντικατοπτρισμό ο οποίος παρατηρήθηκε στο Στενό της Μεσσίνας, ανάμεσα στην Καλαβρία και τη Σικελία.