30 νέα κρούσματα κάθε μέρα: Τι συμβαίνει επιτέλους στη Γαύδο;

Ανάστατο το νησί

Δεκάδες περιστατικά γαστρεντερίτιδας, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 30 κάθε ημέρα, καταγράφονται στην Γαύδο. Το νησί που παραμένει πολύ ψηλά στη λίστα των παραθεριστών οι οποίοι αναζητούν έναν πιο εναλλακτικό προορισμό διακοπών. Δυστυχώς όμως βρίσκεται αντιμέτωπο με αυτήν την κατάσταση.

Μια κατάσταση που πάντως δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς κάτι αντίστοιχο (ίσως όχι σε ανάλογη ένταση και συχνότητα) είχε συμβεί και την περασμένη χρονιά. Με την επιπλέον διαφορά πως το φαινόμενο την προηγούμενη σεζόν είχε αρχίσει λίγο νωρίτερα και -πιο συγκεκριμένα- τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με όσα είπε σε συνεντεύξεις του ο γιατρός του νησιού, Βασίλης Αμβροσιάδης, που αυτές τις ημέρες προκλήθηκε από διάφορα τηλεοπτικά Μέσα, το κατώφλι του περιφερειακού ιατρείου του περνούν καθημερινά 20 με 30 άνθρωποι που έχουν εμφανίσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Αρχικά ορισμένοι επιχείρησαν να συνδέσουν τα γεγονότα με κατασκηνωτές θεωρώντας ότι ίσως ο συγκεκριμένος τρόπος διακοπών ενδεχομένως να σχετίζεται, αλλά για τους επιστήμονες είναι μάλλον δεδομένο ότι κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την αλήθεια.

Φαίνεται πως το πρόβλημα έχει να κάνει με το δίκτυο της ύδρευσης στην Γαύδο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε αυτό το απομακρυσμένο νησί (όπως και σε πολλά άλλα σε ολόκληρη την Ελλάδα) δεν υπάρχει σύστημα αποχέτευσης.

Κάθε σπίτι ή οποιοδήποτε άλλο κτίσμα χρησιμοποιεί τους παραδοσιακούς βόθρους και τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι εκεί κρύβεται το «μυστικό» πίσω από το φαινόμενο που πλέον έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

«Δεν έχει τόσο να κάνει με τους κατασκηνωτές. Υπάρχει υποψία ότι οι βόθροι του νησιού επικοινωνούν. Με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να ανεβαίνει και να έχει πρόσβαση σε πηγές και πηγάδια… Πρέπει να ελεγχθεί το τι γίνεται με τους βόθρους και την ύδρευση» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Βασίλης Αμβροσιάδης.  Παράλληλα περιέγραψε και την κατάσταση που βιώνει η Γαύδος, αλλά και ο ίδιος ως πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στην γαστρεντερίτιδα.

«Μας έρχονται πάρα πολλά κρούσματα στο ιατρείο. Σίγουρα 20 με 30 κάθε μέρα και πόσα ακόμη που μας παίρνουν τηλέφωνο. Το 2022 δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα. Πέρσι ξεκίνησε το ίδιο θέμα απλά νωρίτερα… Έχουμε πολλή δουλειά, κάποιοι έρχονται μέσα στη νύχτα και τους κρατάμε στο ιατρείο» συμπλήρωσε ο γιατρός.

Ωστόσο τα τελικά και σίγουρα συμπεράσματα θα διεξαχθούν μετά την άφιξη στο νησί ειδικού κλιμακίου της Υγειονομικής Περιφέρειας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Όλοι πλέονξ περιμένουν το πέρας των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν στην Γαύδο. Ελπίζουν πως οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να που με βεβαιότητα τι φταίει και αυτός ο γοητευτικός τόπος ήρθε και το φετινό καλοκαίρι (μετά από αυτό του 2022) στην δημοσιότητα μεν, αλλά για έναν τόσο λάθος λόγο…