Τα ελληνικά νησιά είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο, πόλος έλξης και αντικείμενο θαυμασμού, ακριβώς επειδή είναι έτσι όπως είναι. Με άλλα λόγια, η φυσική τους ομορφιά, η αρχιτεκτονική, το τοπίο, είναι βασικοί λόγοι που τόσοι και τόσοι άνθρωποι ονειρεύονται τη στιγμή που θα βρεθούν εκεί για να περάσουν τις διακοπές τους. Αυτό θα έπρεπε συνεπώς οι ντόπιοι αλλά και οι κρατικές αρχές να το προφυλάσσουν με κάθε τρόπο, έτσι δεν λέει η λογική; Κι εκεί που τελειώνει αυτή (η λογική) έρχεται αυτό που καταπώς φαίνεται πρόκειται να συμβεί στην Αστυπάλαια…
Το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) έδωσε το πρώτο «ΟΚ» για να φτιαχτεί στο νησί ένα τουριστικό χωριό από το μηδέν. Το οποίο θα είναι από μόνο του μεγαλύτερο σε έκταση από τους 2 μεγαλύτερους οικισμούς του τόπου (Χώρα και Λιβάδι)! Πρόκειται για ένα project- μαμούθ κατασκευής συνολικά 250 βιλών (με δόμηση που εκτιμάται περί τα 21.000 τ.μ) και 2 ξενοδοχείων, σε έκταση συνολικής επιφάνειας 2.000 τετραγωνικών μέτρων (1.977 για να είμαστε πιο ακριβείς) στη θέση Βίγλα, κοντά στο λιμάνι του Αγίου Ανδρέα.
Τα ερωτήματα προκύπτουν αυθόρμητα και είναι εύλογα: Τι είδους μελέτη έχει γίνει για το αν η Αστυπάλαια έχει τις υποδομές για μια τέτοια φαραωνικών διαστάσεων – για τα μέτρα της – επένδυσης; Πώς διασφαλίζεται πως δεν θα υπάρξει αλλοίωση της φυσιογνωμίας του τόπου, του φυσικού περιβάλλοντος; Αντέχει το νησί τόσους τουρίστες; Πώς συνάδει όλο αυτό με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης;
Είναι διαφορετικό πράγμα να θες να γίνεις πιο ελκυστικός – φιλικός προς τους τουρίστες. Και διαφορετικό αυτό που ετοιμάζεται. Κάτι τόσο μεγάλο ώστε να είναι σε θέση να αλλάξει το μέλλον του τόπου προς κατευθύνσεις που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με σαφήνεια αυτή τη στιγμή.
Το δημοτικό συμβούλιο της Αστυπάλαιας έχει εκφράσει με διάφορους τρόπους την αντίθεσή του στο project. Εμμένοντας ιδιαιτέρως στο κομμάτι της νομιμότητας, καθώς η δόμηση θα είναι τριπλάσια από την επιτρεπόμενη σήμερα, κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματος προστασίας του νησιού.
«Κατ’ αρχάς, η επένδυση αυτή είναι εντελώς ασύμβατη με τον χαρακτήρα του νησιού και το βιώσιμο μοντέλο τουριστικής του ανάπτυξης. Το είδος της δόμησης που προτείνεται, δηλαδή διάσπαρτες βίλες σε μεγάλα οικόπεδα, είναι άσχετο με τη μορφολογία των οικισμών μας. Επιπλέον, το μέγεθος της επένδυσης θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, όπως οι δρόμοι, η παροχή νερού, τα λύματα, ο φωτισμός, η καθαριότητα. Αν κάποιος θέλει να επενδύσει τουριστικά, οι οικισμοί του νησιού έχουν μεγάλο, ήδη εγκεκριμένο περιθώριο επέκτασης», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας, ο οποίος περιμένει το κατάλληλο χρονικό σημείο ώστε να παρέμβει με τη δύναμη του αξιώματός του προκειμένου να εμποδίσει νομικά την πραγμάτωση του εν λόγω έργου.
Μπρος στο ντόρο που προκλήθηκε, το υπουργείο Ενέργειας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις. Κάνοντας λόγο για προέγκριση όχι (ακόμα;) έγκριση. Δηλαδή ότι είναι σε φάση εξέτασης του ζητήματος και αυτό είναι η στάνταρ διαδικασία σε κάθε σχετικό φάκελο. Ωστόσο αυτό δεν απαντάει στο γιατί η γνωμοδότηση ήταν θετική παρότι η επενδυτική πρόταση έρχεται σε αντίθεση ως προς το ανώτατο όριο τετραγωνικών ανά ιδιοκτησία βάσει Προεδρικού Διατάγματος.
H Αστυπάλαια είναι ένα νησί εξαιρετικής ομορφιάς. Αυτό πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία. Όχι να γίνει… θυσία για δημιουργία μιας κυκλαδίτικης mega Disneyland για να κάνουν διακοπές τα «πλουσιόπαιδα» σε έναν τόπο που ουδεμία σχέση έχει με αυτό ως ύφος, ως αισθητική.