Το ποτάμι της οργής με όλα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε τρεις και λίγο από τα Τέμπη, έχει ξεχειλίσει. Το πένθος, η θλίψη, η μαύρη μαυρίλα, πάντα συνοδά χαρακτηριστικά, όταν διαβάζει ή ακούει κανείς μία είδηση γύρω απ’ αυτό το γεγονός, το οποίο αρχικά βαφτίστηκε δυστύχημα. Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, όμως, έδωσε μία άλλη πτυχή.
Το πόρισμα αναφέρει ότι το τρίτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας (σ.σ. το πρώτο και το δεύτερο ήταν η μηχανή) μετέφερε τουλάχιστον 3,5 τόνους πτητικούς υδρογονάνθρακες, δηλαδή χημικούς διαλύτες όπως ξυλόλιο και τολουόλιο, οι οποίοι χρησιμοποιούνται και στη νοθεία καυσίμων.
Ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της 20χρονης Μάρθης που «χάθηκε» στα Τέμπη, είχε παραχωρήσει δηλώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις.
«Όλα αυτά που βγαίνουν τώρα στο φως της δημοσιότητας, εμείς τα γνωρίζαμε εδώ και καιρό. Τα έχουμε καταθέσει στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές. Επιμέναμε ότι η φωτιά προκλήθηκε από παράνομο και αδήλωτο φορτίο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία», είχε πει μεταξύ άλλων στο ΣΚΑΪ.
Η ανάθεση της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης ήταν απόφαση της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).
Οι Βέλγοι ερευνητές είχαν στη διάθεσή τους δείγματα από το σημείο της τραγωδίας, καθώς και εικόνες-videos από τις εκρήξεις που ακολούθησαν.
Αναμένονται τα πορίσματα από ΕΜΠ (πιθανότατα στις 12 Φεβρουαρίου) και Οργανισμό Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (πιθανότατα στις 27 Φεβρουαρίου).
Θεωρείται δεδομένο ότι θα αναζωπυρώσουν τη συζήτηση και θα τροφοδοτήσουν νέο κύμα αντιδράσεων, το οποίο θα κορυφωθεί στις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή δύο χρόνια μετά την τραγωδία.
Και μέσα σ’ όλα, στην επιφάνεια βγαίνουν συνεχώς ειδήσεις γύρω απ’ το γεγονός. Όπως για παράδειγμα τον λόγο που οι εργαζόμενοι στο κυλικείο της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν έχουν λάβει ακόμη τις αρχικές αποζημιώσεις ύψους 43.000 ευρώ από τη Hellenic Train. Η δικηγόρος τους προέβη σε σχετικές δηλώσεις στο OPEN.
Πραγματικά, τα λόγια της Μαρίας Χατζηκωνσταντίνου προξενούν αίσθηση και αγανάκτηση. Αναρωτιέσαι «πώς γίνεται αυτό;» Αρχικά. Διότι στη συνέχεια σκέφτεσαι πιο ψύχραιμα, θυμάσαι ότι ζεις στην Ελλάδα και κουνάς συναινετικά το κεφάλι σου, αφού μόλις έχεις δώσει «απάντηση» στο ερώτημά σου.
Ιδού ένα απόσπασμα των δηλώσεων της δικηγόρου: «Στην αρχή, η Hellenic Train αποζημίωσε το αρχικό ποσό που προβλεπόταν για τους επιβαίνοντες. Το ξέρετε ότι υπάρχουν συγγενείς θυμάτων, οι οποίοι ήταν επιβαίνοντες στην αμαξοστοιχία και δεν πήραν καν αυτήν την αποζημίωση, γιατί δεν είχαν εισιτήριο και γιατί ήταν εργαζόμενοι;
Οι εργαζόμενοι στο κυλικείο είναι επιβάτες. Και σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, πρέπει να αποζημιωθούν. Έχουμε κάνει εξώδικα. Φτάσαμε μετά από δύο χρόνια να παλεύουμε με εξώδικα, τα οποία τα έχουμε γνωστοποιήσει και στη ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων).
Θα σας πω και το χειρότερο, γιατί ειδήσεις είναι αυτά και πρέπει φυσικά να τα λέμε στη δημοσιότητα να τα ακούει ο κόσμος: Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν ήταν καν της Hellenic Train, ήταν με συμβάσεις της εταιρείας catering που είχε αναλάβει το κυλικείο. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν πάρει αποζημίωση.
Είναι επιβάτες, δεν έχουν εισιτήριο. Ακούστε την τραγική αιτιολογία… Μιλάμε για δύο τουλάχιστον εργαζόμενους που απανθρακώθηκαν.
Εδώ υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλείδες. Δηλαδή δεν κάνει ό,τι θέλει η Hellenic Train, υπάρχει η ΡΑΣ. Ποιος είναι ο ρόλος της; Τα κοινοποιήσαμε και στη ΡΑΣ και στον υπουργό Μεταφορών. Οι ανεξάρτητες αρχές είναι πάνω από υπουργούς και κυβερνήσεις. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Έχουν και δικαιοδοσία να σταματήσουν, γιατί η ασφάλεια των συγκοινωνιών είναι της ΡΑΣ».
Δυστυχώς, εν αναμονή κι άλλων πορισμάτων για τα Τέμπη, οι αρμόδιοι εξακολουθούν να «ξανασκοτώνουν» τα θύματα…