Ήταν λίγες εβδομάδες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, που βλέπαμε τον υφυπουργό Μεταφορών να πηγαίνει με κάμερες στο σταθμαρχείο Λάρισας για να επιδείξει την τηλεδιοίκηση και οι υπάλληλοι εκεί εξηγούσαν διαρκώς πως πρόκειται για τοπικό χειρισμό, όχι τηλεδιοίκηση. Ήταν 21 Μαρτίου του 2023. Λίγους μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο, η τηλεδιοίκηση υπήρχε παντού στον ΟΣΕ.
Και δεν τοποθετήθηκε σε 6 μήνες, όπως είναι η απόσταση ανάμεσα στα δύο χρονικά σημεία. Σε ερώτηση που δέχτηκε σήμερα στη Βουλή από βουλευτή του Πλεύση Ελευθερίας, τον κ. Αλέξανδρο Καζαμία, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι η τηλεδιοίκηση στα τρένα ήταν στο 31% τον Αύγουστο του 2023 και είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, μέχρι που ήρθε η κακοκαιρία Ντάνιελ και κατέστρεψε ένα 20%, για να βρεθεί σήμερα στο 80%.
Με απλά λόγια, αφού παραιτήθηκε ο Κώστας Καραμανλής, αφού έγιναν οι εκλογές του 2023, αφού έγιναν οι 2ες στις 25 Ιουνίου, ο κ. Σταϊκούρας μπήλε στο υπουργείο και, όπως φαίνεται, προχώρησε άμεσα τις διαδικασίες για να μπει η τηλεδιοίκηση που ολοκληρώθηκε σε 2-2.5 μήνες.
Τι συμπέρασμα βγαίνει από αυτό; Είτε ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι απείρως καλύτερος από τον Καραμανλή στην επίλυση προβλημάτων, είτε ότι ο κ. Καραμανλής και οι προηγούμενοι από αυτόν (βλ. Σπίρτζη) συνάντησαν ανυπέρβλητα εμπόδια για να προχωρήσουν με τη σύμβαση 717, τα οποία ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, είτε ότι μέχρι να αναλάβει το υπουργείο ο κ. Σταϊκούρας, οι προκάτοχοί του άραζαν, αδιαφορούσαν, δεν πίεζαν για να τρέξει η εφαρμογή και άφηναν τα κενά πιστεύοντας ότι δε θα γίνει κάτι τραγικό, αφού πήγαιναν μια χαρά τα πράγματα με την χειροκίνητη διαδικασία.
Ό,τι και να ισχύει, είτε βρίσκεται στο κάδρο των ευθυνών και ο Σταϊκούρας είτε όχι, μιλάμε για μια απροκάλυπτη ομολογία ανικανότητας της παρούσας και της προηγούμενης κυβέρνησης να κάνουν κάτι που αποδείχθηκε τόσο εύκολο να γίνει.
Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι υπήρχε κάποια γραφειοκρατία που τα εμπόδιζε όλα κι αυτή κάμφθηκε μέσα στην τούρλα του καλοκαιριού τον Ιούλιο του 2023, για να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση της τηλεδιοίκησης σε όλο το δίκτυο του ΟΣΕ.
«Για την κυβέρνηση πρόταγμα είναι η μέγιστη ασφάλεια του επιβάτη. Δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Χρειάζεται δουλειά. Υποστηρίζω όμως ότι μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία που με πληρότητα σας κατέθεσα ότι κινούμαστε με ευθύνη στη σωστή κατεύθυνση με όλο και καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Να μας συγχωρεί, δεν γνωρίζουμε για τις δικές του προθέσεις, αλλά για την κυβέρνηση δεν φαίνεται ότι ήταν πάντοτε πρόταγμα η ασφάλεια του επιβάτη. Ίσως να θεωρούσαν πως δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί κάτι τόσο τραγικό. Ίσως να λειτούργησε με αλαζονεία και να άφησε ανολοκλήρωτες κάποιες διαδικασίες, δίνοντας προτεραιότητα αλλού. Ή, ίσως, να ήθελε για άγνωστους λόγους, να παραμένει ο ΟΣΕ σε μια κατάσταση ημιτελή.
Τα ερωτήματα που θέτουμε, είναι, σαφώς, ρητορικά. Είναι ξεκάθαρο πως αν δεν υπήρχε η τραγωδία στα Τέμπη, η τηλεδιοίκηση δε θα είχε γίνει τότε και απλά θα περιμέναμε κάποια άλλη τραγωδία να στρέψει τα φώτα πάνω στις ελλείψεις και να πιέσει καταστάσεις.
Δεν ξέρουμε πάντως κανέναν να έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια και να συμπεριφέρεται όπως ο κ. Καραμανλής και σύσσωμη η κυβέρνηση αυτά τα 2 χρόνια ως προς το έγκλημα στα Τέμπη.