Μάθαμε να θεωρούμε τόσο δεδομένη την ειρήνη, στις δυτικές κοινωνίες, ώστε ξεχάσαμε πως αυτό που ζούμε είναι ένα διάλλειμα στην γεμάτη από πολέμους ιστορία της ανθρωπότητας. Δυστυχώς η πραγματικότητα έρχεται να μας ξυπνήσει απότομα από το όνειρο, από την (ψευδ)αίσθηση ασφάλειας. Τίποτα δεν μπορεί πια να αποκλειστεί. Το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν προς τον γαλλικό λαό, το βράδυ της Τετάρτης (5/3) ήρθε να το πιστοποιήσει εμφατικά, με τρόπο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία…
«Να είστε έτοιμοι δια παν ενδεχόμενο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος προς τους πολίτες της χώρας του, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εξ αντανακλάσεως, σκιαγραφώντας ένα μέλλον κάθε άλλο παρά ρόδινο. Προανήγγειλε γενναία αύξηση των γαλλικών αμυντικών δαπανών, αλλά και την έναρξη ενός ευρωπαϊκού διαλόγου αναφορικά με τις δυνατότητες χρήσης της γαλλικής πυρηνικής δύναμης για την προστασία των συμμάχων της χώρας του στην Ευρώπη. Ναι, ναι, φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Να μοιράζεται η Γαλλία την πυρηνική της ισχύ υπό το κράτος του φόβου για το τι μπορεί να συμβεί…
Η επιθετικότητα της Ρωσίας σε συνδυασμό με την εκκωφαντική αλλαγή στις σχέσεις Ε.Ε.- ΗΠΑ, αλλά και στη λειτουργία του ΝΑΤΟ, που κομίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλάζουν εντελώς το χάρτη, τους συσχετισμούς. Η Ευρώπη λοιπόν καλείται να κάνει κάτι που είχε ξεχάσει: Να εξοπλιστεί στρατιωτικά για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη απειλή. Οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξήσουν, σχεδόν όλες, το ποσοστό του ΑΕΠ που ξοδεύουν για την άμυνά τους. Ειδικά καθώς είναι ειλημμένη απόφαση η συνέχιση της με κάθε δυνατό μέσο στήριξης της Ουκρανίας. Είναι χαρακτηριστικό πως αναμένεται να συμφωνηθεί ότι οι αμυντικές δαπάνες θα εξαιρούνται εφεξής από την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πειθαρχία. H Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που ήταν σε εξέλιξη την ώρα που γραφόντουσαν τούτες οι γραμμές, αναμένεται να δώσει πολλές απαντήσεις για το πού και πώς πάμε.
«Ο δρόμος για την επίτευξη μίας ειρηνικής επίλυσης του Ουκρανικού δεν περνάει από την εγκατάλειψη της Ουκρανίας, ούτε από την συνθηκολόγησή της», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. Κι αυτό ασχέτως του τι θα κάνουν οι ΗΠΑ. Που πλέον έχουν χάσει εντελώς την αξιοπιστία τους ως εταίρος, είναι η αλήθεια. Και είναι πολύ πιο κοντά στην Ρωσία από την Ευρώπη – θέλοντας έτσι να χτυπήσουν την Κίνα, σε ένα επικίνδυνο και εντελώς αβέβαιο «παιχνίδι» πολιτικής και στρατηγικής.
Ο Εμανουέλ Μακρόν «ζωγραφίζει» ένα ζοφερό μέλλον, που οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να είναι έτοιμες για το χειρότερο. Αν θέλουν να μην χάσουν το επίπεδο ζωής και ασφάλειας που απολαμβάνουν αυτή τη στιγμή. Το μνημειώδες «Μανιφέστο» του Καρλ Μαρξ ξεκινά με την περίφημη και γνωστή σε όλους φράση: «Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του κομμουνισμού». Ας μας επιτραπεί να πούμε πως η φράση έχει ακόμα ισχύ στις μέρες μας, αλλά με μια αλλαγή στο νόημα και στη διατύπωση. Το φάντασμα δεν είναι ο κομμουνισμός, αλλά ο πόλεμος. Και είναι εξαιρετικά τρομακτικό…