Τα τελευταία 24ωρα έχει προκύψει ένα σοβαρό ζήτημα πολιτικής και κοινωνικής φύσεως, το οποίο ετέθη από 11 βουλευτές της ΝΔ, απευθυνόμενο προς την κυβέρνηση, και αφορά στην «επίθεση» Τούρκων στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, με επίκεντρο τα νησιά και τη Θράκη. Τα στοιχεία δείχνουν μια επέλαση, η οποία ήρθε να επιβεβαιωθεί από ένα τουρκικό δημοσίευμα, στην ψηφιακή έκδοση της Turkiye, αλλά και σε άλλα μέσα στη γείτονα.
Το ερώτημα των 11 βουλευτών (Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Θόδωρος Καράογλου, Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιώργος Βλάχος, Μπάμπης Αθανασίου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Γιώργος Καρασμάνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θεόφιλος Λεονταρίδης) έχει μια πολύ ποσά δυσθεώρητα σε αγορές του εξωτερικού, κυρίως ευρωπαϊκές και στο Ντουμπάι, για αγορές ακινήτων.
Η επένδυση αυτή είναι το 2024 ξεπέρασε τα 2.5 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 20,5% σε σχέση με το 2023. Και το 2025 η επένδυση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν συνεχίσει ανάλογα με το πώς πήγε τον Ιανουάριο, μήνας στον οποίο Τούρκοι εξαγόρασαν ακίνητα συνολικού ποσού 144 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων του ισολογισμού πληρωμών της Κεντρικής Τράπεζας.
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της επένδυσης, αρκεί να γνωρίζει πως πριν την πανδημία, το ποσό δεν ξεπερνούσε τα 130-140 εκατομμύρια για όλο το έτος!
Εκτός του Ντουμπάι, η δεύτερη περιοχή που συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι η Ελλάδα, δη τα νησιά και η Θράκη, όπως αποτυπώνεται και στο ερώτημα των βουλευτών.
Αναφερόμενος στους λόγους που η Ελλάδα και το Ντουμπάι βρίσκονται μεταξύ των πρώτων επιλογών των Τούρκων αγοραστών ακινήτων, ο ο Μπαϊράμ Τεκτσέ, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Υπηρεσιών Ακινήτων της Τουρκίας είπε πως «ο βασικός λόγος για την αγορά σπιτιού στο εξωτερικό είναι ότι όσοι θέλουν να ταξιδέψουν ελεύθερα, θέλουν να πάρουν χρυσή βίζα.
Το Ντουμπάι και η Ελλάδα ξεχωρίζουν στις επενδύσεις ακινήτων των Τούρκων στο εξωτερικό. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο προτιμάται η Ελλάδα είναι ότι με μια επένδυση 250 χιλιάδων ευρώ ανοίγουν οι πόρτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών στον αγοραστή. Η Ισπανία και η Πορτογαλία προτιμούνταν επίσης, αλλά τώρα τα προγράμματα βίζας τους έχουν κλείσει».
Το πρόγραμμα της Golden Visa έβαλε στον χάρτη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό Ισραηλινούς, Άραβες και Τούρκους, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στην Ευρώπη και στις χώρες της Ε.Ε.
Δίνοντας κατά μέσο όρο 350-500.000 δολάρια για αγορά ενός ακινήτου, ξεκλειδώνουν με τη Golden Visa έναν ωκεανό ευκαιριών και διευκολύνσεων, που τους παρέχουν μεγαλύτερο κέρδος, ιδίως αν σκεφτούμε πως η χρήση των ακινήτων είναι σε μεγάλο βαθμό για βραχυχρόνια μίσθωση ή τα ανακαινίζουν και τα νοικιάζουν για πολύ μεγαλύτερες της αντικειμενικής αξίας τιμές.
Αν στο μπλέντερ βάλει κανείς και τη βίζα εισόδου που εγκαινίασε πέρσι το ελληνικό κράτος για όσους έρχονται από την Τουρκία για διακοπές στα ελληνικά νησιά, τότε θα δει ένα double team που εξηγεί την τουρκική «εισβολή», ακόμα και τώρα, σε μια εποχή που η πολιτικοκοινωνική κατάσταση στην Τουρκία είναι σε μια από τις υψηλότερες εντάσεις, μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου, του δημάρχου της Πόλης.
* Photo credits: Christos Papandreou on Unsplash