Studio Ghibli, the ChatGTP version. Ένα φαινομενικά αθώο και χαριτωμένο trend. Που έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού διεθνώς, βρήκαμε όλοι νέο παιχνιδάκι να παίξουμε. Εξελιγμένο αυτή τη φορά, κάποτε μας αρκούσαν εφαρμογές όπως το FaceApp που βάζαμε τη φάτσα μας για να δούμε πώς θα είναι όταν και άμα με το καλό γεράσουμε (γιατί βιαζόμαστε αλήθεια;). Τώρα το πράγμα πήγε στο next level. Τεχνητή Νοημοσύνη, γαρ…
Φωτογραφίες από μεγάλα γεγονότα – σταθμούς της ιστορίας σε κάθε πιθανό επίπεδο, οικογενειακά ενσταντανέ, ακόμα και memes όλα μας συστήνονται εκ νέου, με διαφορετικό τρόπο, μέσα από την τεχνοτροπία του περίφημου ιαπωνικού animation στούντιο, που ίδρυσε ο Χαγιάο Μιγιαζάκι. Πάει να «κρασάρει» το ChatGTP από το βάρος των απαιτήσεων του κόσμου. Αρκετές φορές το σύστημα έχει αναγκαστεί να ζητήσει την κατανόηση του χρήστη επειδή δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημά του λόγω υπερβολικού φόρτου (εργασίας) και να μετατρέψει εικόνες και πορτρέτα σε animation.
Να σου πούμε την αμαρτία μας και εμείς το δοκιμάσαμε, και εμείς «παίξαμε» με το Studio Ghibli σε ΑΙ version. Βγήκαν άλλωστε, γενικώς, πολύ πετυχημένα «καρεδάκια» από την εγχώρια και διεθνή πραγματικότητα, όπως τα παρακάτω:
🔥 Legendary football moments in Ghibli style.
A thread. 🧵👇 pic.twitter.com/WugLjVLELE
— Football Tweet ⚽ (@Football__Tweet) March 27, 2025
It’s been 24 hours since OpenAI unexpectedly shook the AI image world with 4o image generation.
Here are the 14 most mindblowing examples so far (100% AI-generated):
1. Studio ghibli style memespic.twitter.com/E38mBnPnQh
— Barsee 🐶 (@heyBarsee) March 26, 2025
Trump as a Ghibli animation would be pretty great, not gonna lie. pic.twitter.com/fjjy0hOhKE
— Ian Miles Cheong (@stillgray) March 26, 2025
Μόνο που πέρα από το αναμφίβολο fun της υπόθεσης, προκύπτει και ένα μέγα πρόβλημα. Ηθικής και πρακτικής φύσης. Περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργικής ιδιοκτησίας. Οι καλλιτέχνες δικαιούνται να ανησυχούν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο παράγεται τέχνη με τη χρήση του AI. Κάτι που αυτούς θα τους έπαιρνε μέρες ή και εβδομάδες για να σχεδιάσουν στο ChatGTP γίνεται σε λίγα δευτερόλεπτα. Πατώντας όμως πάνω στη δική τους τη δουλειά, τον δικό τους κόπο. Αυτά που βλέπουμε είναι ξεκάθαρα μια απομίμηση, κάτι το ψεύτικο. Που όμως αποδεχόμαστε και επικροτούμε ως πρωτότυπα, μοναδικά.
Τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης λαμβάνουν data μέσα από τεράστια σύνολα πληροφορίας, για τα οποία όμως δεν έχουν απαραίτητα συγκατάθεση. Προς το παρόν, η ΑΙ τεχνολογία τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τους νομοθέτες και αυτό αιωρείται ως νομικό πλαίσιο. Η καλλιτεχνική, η ανθρώπινη δημιουργία χάνει τον έλεγχο, δεν προστατεύεται και όλα δείχνουν πως έχουμε μπει σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό.
Γιατί ναι, η τρέλα με το Studio Ghibli θα περάσει. Θα ξεφουσκώσει όπως τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο απίστευτης ταχύτητας και κατανάλωσης που ζούμε. Αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Κάτι άλλο θα έρθει. Και άλλο, και άλλο. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει άπειρες δυνατότητες που δυνητικά απειλούν το ανθρώπινο είδος, δεν το εξυπηρετούν.
Προσφάτως, ο Μπιλ Γκέιτς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή του Τζίμι Φάλον, προέβλεψε πως σε ορίζοντα 10ετίας από σήμερα, οι άνθρωποι θα δουλεύουμε μόλις 2 μέρες την εβδομάδα χάρη στην ΑΙ. Επειδή θα έχει αυτοματοποιήσει τα πάντα και θα μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη και τη γνώση άμεσα και πανεύκολα προσβάσιμη.
Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Δεν είναι περίεργο κανείς να το φοβάται, κάθε άλλο. «Θα εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε τους ανθρώπους;» ρώτησε κάποια στιγμή ο παρουσιαστής τον καλεσμένο του, με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο να (του) απαντά: «Όχι για τα περισσότερα πράγματα». Δεν ξέρουμε πώς σας ακούγεται αυτό, αλλά δεν μας φαίνεται και πολύ ευοίωνο. Και σίγουρα φαινομενικά αθώα trend όπως αυτό με το Studio Ghibli, και η άνεση με τα οποία τα δεχόμαστε ή αρνούμαστε να τα κριτικάρουμε, μας φέρνουν πιο γρήγορα σε αυτόν τον καινούριο, αβέβαιο και κάπως τρομακτικό κόσμο, που τίποτα δεν θα είναι όπως ξέραμε και τα όρια εντελώς δυσδιάκριτα.