Πού ακριβώς στοχεύει ο Ντόναλντ Τραμπ με την κίνησή του να επιβάλλει δυσθεώρητους δασμούς; Οι εκτιμήσεις αναφορικά με τις προθέσεις του Αμερικάνου πρόεδρου είναι πολλές και το τελευταίο διάστημα μονοπωλούν, όπως είναι λογικό, τη διεθνή πολιτική συζήτηση. Για κάποιους η κίνηση αυτή είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται: μια προσπάθεια από την πλευρά των ΗΠΑ να ανασχηματιστούν ακόμα περισσότερο προς όφελώς τους οι διεθνής συσχετισμοί. Κατ’ άλλους είναι ένα «τεστ» από την πλευρά του Τραμπ για να «τσεκάρει» τα αντανακλαστικά της Ευρώπης απέναντί του. Το βασικό ερώτημα ωστόσο είναι άλλο: έχει η Ευρώπη μια στοιβαρή απάντηση; Και αν ναι, ποια είναι αυτή.
Προφανώς, οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούσαν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια να κοιτάζουν τον Τραμπ να αλλάζει μόνος του την παγκόσμια οικονομία. Το έγγραφο που έφερε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητα το Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή δασμών 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, ως απάντηση στην απόφαση του Τραμπ, δείχνει έναν πρώτο προσανατολισμό.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένα έγγραφο, οι πρώτοι δασμοί πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 16 Μαΐου και αναμένεται να ακολοθήσει ένα δεύτερο κύμα την 1η Δεκεμβρίου του 2025. Οι δασμοί αναμένεται να αφορούν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως διαμάντια, οδοντικό νήμα, λουκάνικα, ξηρούς καρπούς και σόγια. Πρόκειται για μια μάλλον μετριοπαθή απάντηση από πλευράς Ευρώπης, ισορροπημένη αλλά σαφώς στοχευμένη απάντηση στην εμπορική ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως όλα δείχνουν, στον κατάλογο των προϊόντων που θα επιβαρυνθούν δεν θα βρίσκεται το μπέρμπον, το κρασί και τα γαλακτοκομικά, τα οποία αρχικά είχαν συμπεριληφθεί στην πρόταση που έκανε η Επιτροπή τον Μάρτιο. Η απόφαση για τις εν λόγω εξαιρέσεις εκλαμβάνεται από τους αναλυτές ως μια κίνηση καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ που στοχεύει στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως ο ίδιος ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ουάσινγκτον θα απαντούσε με δασμούς 200% στα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά και φαίνεται πως η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να σηκώσει το γάντι σε αυτή την πρό(σ)κληση…
Σύμφωνα με τον Μάρος Σέφτσοβιτς, αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επικεφαλής του εμπορικού τομέα, τα αντίμετρα που αποφασίστηκαν θα έχουν μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο από εκείνον που είχε υπολογιστεί αρχικά με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην στοχεύει στην ευθεία αντιπαράθεση, αλλά στη διατήρηση μιας σταθερής στάσης που να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, χωρίς να δυναμιτίζει τις εμπορικές σχέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας παρακολούθησης των εισαγωγών, με σκοπό να εντοπίζονται έγκαιρα φαινόμενα εκτροπής εξαγωγών από τρίτες χώρες που ενδέχεται να επιδιώξουν να διοχετεύσουν προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, παρακάμπτοντας τα αμερικανικά εμπόδια.
Πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει τρόπους να προστατέψει την αγορά της από πιθανές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, σε μια στιγμή που οι Ευρωατλαντικές σχέσεις δοκιμάζονται ξανά…