Πώς θα σας φαινόταν αν το αεροπορικό ταξίδι από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη ή το αντίστροφο μπορούσε να έχει τη διάρκεια ενός αντίστοιχου από την πρωτεύουσα της Ελλάδας μέχρι την συμπρωτεύουσα, Θεσσαλονίκη; Αν κατατάσσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, σας έχουμε νέα!
Ή, μάλλον, πιο σωστά, τα νέα δεν τα έχουμε εμείς, αλλά η Venus Aerospace. Εμείς απλά μεταφέρουμε την είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου με ταχύτητα ανάλογη με αυτήν την οποία υπόσχεται η αμερικανικών συμφερόντων αεροδιαστημική εταιρεία ότι θα έχουν πολύ σύντομα τα αεροσκάφη της.
Επιστροφή στο… παρελθόν
Εφόσον τα σχέδιά της γίνουν πραγματικότητα, θα έχουμε την μεγάλη επιστροφή των πτήσεων με αεροπλάνα τα οποία ξεπερνούν (στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά πολύ) την ταχύτητα του ήχου.
Η προηγούμενη τεχνολογία ήταν αυτή την οποία χρησιμοποιούσαν τα αεροσκάφη Concorde, που πάντως αποσύρθηκαν το 2003. Αν και το ιστορικό τους ήταν σχεδόν αψεγάδιαστο -και σε κάθε περίπτωση πολύ καλύτερο από αυτό άλλων τύπων- εγκαταλείφθηκαν μετά από ατύχημα, αν και ο πραγματικός λόγος ήταν άλλος.
Τα γαλλικής κατασκευής αεριωθούμενα συνδέθηκαν με μια εποχή που τα αεροπορικά ταξίδια ήταν σχεδόν ταυτόσημα με την πολυτέλεια και την άνεση. Τα δεδομένα, όμως, άλλαξαν. Η αγορά άνοιξε, νέες εταιρείες χαμηλού κόστους άρχισαν να ξεπηδούν από παντού και όλοι θέλησαν να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους, εγκαταλείποντας τα ενεργοβόρα σε κατανάλωση αεροπλάνα.
Αλλαγή δεδομένων
Πλέον, όμως, στα περίπου 20-25 χρόνια που μεσολάβησαν αναπτύχθηκαν νέες και διαφορετικές τεχνολογίες, οι οποίες άνοιξαν ξανά το δρόμο για τα υπερηχητικά (και υπερατλαντικά) ταξίδια. Η Venus Aerospace αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους του κλάδου, δραστηριοποιούμενη στην ανάπτυξη ενός συστήματος που θα επιτυγχάνει αδιανόητες για τον κοινό νου ταχύτητες με τη χρήση ενός συνδυασμού διαφορετικών ειδών κινητήρων.
Το… καμάρι της είναι το Stargazer. Ένα αεροσκάφος το οποίο χρησιμοποιεί τις κλασικές μηχανές τύπου τζετ για την απογείωση και μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό ύψος cruise. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, λοιπόν, ενεργοποιείται ο κινητήρας VDR2 ο οποίος δημιουργεί ώση η οποία δεν συγκρίνεται με όσα γνωρίζουμε ως τώρα.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Venus Aerospace, χρησιμοποιείται η τεχνολογία Rotating Detonation Rocket Engine μέσω της οποία είναι εφικτή η υπερηχητική καύση. Μάλιστα η εταιρεία τονίζει ότι υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση από τις ως τώρα δοκιμές.
Αυτές βέβαια για την ώρα έχουν γίνει σε μικρότερα μοντέλα, αλλά σύντομα θα επεκταθούν προκειμένου να είναι δυνατή η χρήση τους και σε επιβατικά αεροσκάφη.
Προφανώς, εφόσον όλα κυλήσουν όπως εύχονται οι υπεύθυνοι, σύντομα η ίδια τεχνολογία θα μπορέσει να ενσωματωθεί σε όλο το φάσμα των ιπτάμενων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των drones, φέρνοντας επανάσταση στις πτήσεις υψηλής ταχύτητας και την έναρξη της εποχής της υπερηχητικής οικονομίας, όπως τονίζουν και καυχιούνται τα στελέχη της Venus Aerospace που εδρεύει στο Τέξας και από εκεί θέλει να «κατακτήσει» σε χρόνο dt όλον τον κόσμο.