Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το εύκολο κομμάτι της αποστολής Artemis II της NASA, το οποίο ταξιδεύει στο διάστημα με την κάψουλα Orion από την περασμένη εβδομάδα ήταν να δει την αθέατη πλευρά της Σελήνης.
Το πραγματικά δύσκολο θα έρθει γύρω στις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής. Τότε που μετά από μία αποστολή διάρκειας σχεδόν 10 ημερών θα πρέπει να προσθαλασσωθεί ανοιχτά του Σαν Ντιέγκο.
— NASA (@NASA) April 10, 2026
Κι αυτό γιατί κατά την επιστροφή τους στην γήινη ατμόσφαιρα θα κινούνται με εξωπραγματικές ταχύτητες που θα φτάσουν τα 38.365 χλμ/ώρα, κάτι που θα δημιουργήσει -λόγω της τριβής- μία πύρινη σφαίρα!
Ιστορική αποστολή
Η συνθήκη αυτή θα δοκιμάσει την αντοχή της θερμικής ασπίδας της κάψουλας Orion και αποτελεί την πιο επικίνδυνη φάση της ιστορικής αποστολής που δημιούργησε μία σειρά από ρεκόρ.
Την Δευτέρα, οι τέσσερις αστροναύτες έφτασαν σε απόσταση περίπου 252.000 μιλίων από τη Γη, ξεπερνώντας την απόσταση που είχαν διανύσει η αποστολή του Apollo 13, πριν από 56 χρόνια.
THE ARTEMIS II ECLIPSE.
April 6, 2026.Totality, beyond Earth. From lunar orbit, the Moon eclipses the Sun, revealing a view few in human history have ever witnessed. Photo: NASA pic.twitter.com/2cLJD3oL7p
— The White House (@WhiteHouse) April 7, 2026
Το πλήρωμα που αποτελείται από τον κυβερνήτη Βίκτορ Γκλόβερ, τους αστροναύτες της NASA, Ριντ Γουάιζμαν, Κριστίνα Κοχ και τον Καναδό αστροναύτη Τζέρεμι Χάνσεν κατάφερε να προσεγγίσει και να αντλήσει στοιχεία από την αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Διαστημική σκυταλοδρομία
Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος είναι ήδη οι άνθρωποι που κατάφεραν να διανύσουν την μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη, ωστόσο είναι αυτοί που ουσιαστικά ξεκινούν μία διαστημική σκυταλοδρομία.
Έπονται οι αποστολές Artemis III και ΙV, που ήδη σχεδιάζονται με κάθε λεπτομέρεια και αναμένεται να καταρρίψουν νέα ρεκόρ.
Moon joy [noun]
the feeling of intense happiness and excitement that only comes from a mission to the Moon
The Artemis II crew bring us endless Moon joy. pic.twitter.com/7vrS1lLd0C
— NASA (@NASA) April 10, 2026
Η τελευταία που προγραμματίζεται για το 2028, αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη επανδρωμένη προσελήνωση από το 1972 και την αποστολή του Apollo 17 και θα έχει στόχο την απόλυτη κατανόηση του περιβάλλοντος της Σελήνης και την περεταίρω εξερεύνηση του πιο κοντινού δορυφόρου της γης.
