Ωρέ πού πάμε; Πιάνει δουλειά ο πρώτος πραγματικός Ρόμποκοπ

Όταν το 1987 χαζεύαμε στα σινεμά τον Ρόμποκοπ να πολεμάει το έγκλημα, μάλλον δεν περιμέναμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα μόλις 30 χρόνια μετά.

Ο πρώτος πραγματικός Ρόμποκοπ είναι γεγονός. Θα τον βρεις στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου -εκείνο του Ντουμπάι- και θα μπορείς να ζητήσεις τη βοήθειά του. Με την ελπίδα ότι δεν θα… λαγκάρει τη στιγμή που τον χρειάζεσαι. Ευτυχώς ή δυστυχώς, για το καλύτερο ή το χειρότερο, οι αστυνομικοί φτιαγμένοι από… σίδερο είναι πλέον γεγονός.

Το 1982 ο Edward Neumeier βλέπει το Blade Runner  το οποίο απλοϊκά περιγράφεται ως ένα φιλμ για έναν αστυνομικό που κυνηγάει κακά ρομπότ. Έχοντας ήδη στα σκαριά μια ιστορία για μια αστυνομική περιπέτεια, αποφασίζει να κάνει το αντίθετο. Μια ταινία για ένα ρομπότ που θα καταπολεμάει το έγκλημα. Αν και αρχικά ο Paul Verhoeven πετάει (κυριολεκτικά) το σενάριο στα σκουπίδια, αλλάζει γνώμη και υπογράφει τη σκηνοθεσία του Ρόμποκοπ το 1987. Μιας ταινίας που ήρθε να βαδίσει στα χνάρια του κόμικ ήρωα Δικαστή Ντρεντ και έμαθε στον κόσμο πως ένα κονσερβοκούτι μπορεί να έχει αισθήματα αλλά και να συλλάβει παράνομους. Όλα αυτά χωρίς διαλείμματα για ντόνατς και καφέδες.

Ένα πρώτο βήμα προς την υλοποίηση μιας τόσο προχωρημένης σκέψης μόλις έγινε στο Ντουμπάι.

Στο αεροδρόμιο θα σουλατσάρει από αύριο ο πρώτος πραγματικός Ρόμποκοπ. Θα λέγαμε με σάρκα και οστά, αλλά μάλλον είναι αδόκιμος όρος.

Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, σε μία σχετική έκθεση τεχνολογίας, είχε κάνει την εμφάνισή του το πρωτότυπο. Τότε ίσως κάποιοι να μην πίστευαν πως θα έπιανε τόσο σύντομα υπηρεσία αυτός ο «κονσερβοαστυνόμος», αλλά να που έγινε. Σε πρώτη φάση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Δεν είναι σε θέση δηλαδή να πάρει μέρος σε μία καταδίωξη, να σου κάνει σωματικό έλεγχο ή να παραγγείλει φρέντο. Δεν οπλοφορεί (δόξα τω θεώ, ακόμα), αλλά διαθέτει ένα ενσωματωμένο τάμπλετ για το interaction με τους πολίτες. Επειδή, όμως, οι καλοί τρόποι είναι πάντα ζητούμενο για έναν άνθρωπο (ή ένα ρομπότ) που φοράει στολή, μπορεί να χαιρετήσει like policemen do και να συστηθεί ή να κατανοήσει βασικά πράγματα στα αγγλικά και τα αραβικά.

Οι κατασκευαστές υπόσχονται πως σύντομα θα είναι σε θέση να μιλήσει περισσότερες γλώσσες και να επιτελεί πιο σύνθετες λειτουργίες.

Σε πρώτη φάση οι κανονικοί συνάδελφοί του του φόρτωσαν όλη τη χαμαλοδουλειά που περιλαμβάνει πληρωμή προστίμων, γραφειοκρατία και απλή αναφορά προβλημάτων. Ωστόσο στο μέλλον συνεχώς θα προστίθενται και νέα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέπουν να τιμά περισσότερο τη στολή που φοράει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ντουμπάι μετατρέπεται σε μέρος όπου η επιστημονική φαντασία συναντά την τεχνολογία αιχμής και την πραγματική ζωή. Εδώ βρίσκουν εφαρμογή πολλά πράγματα που έμοιαζαν αδιανόητα λίγο παλαιότερα. Από τα κατασκευασμένα από το πουθενά νησιά μέχρι τους ρομποτικούς ναυαγοσώστες. Ναι υπάρχει και αυτό. Μπορεί να μην το χαζεύεις σαν την Πάμελα Άντερσον όταν έτρεχε στο Baywatch, αλλά έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο, τον φέρνει στην ακτή για τα περαιτέρω.

Το πείραμα θεωρήθηκε επιτυχημένο, συνεχίστηκε και διευρύνθηκε.

Πλέον ο νόμος και η τάξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα περνά και από τα βιονικά χέρια του Ρόμποκοπ, ο οποίος σύντομα δεν θα είναι μόνος σαν τον Αδάμ στον παράδεισο. Οι δικοί του δημιουργοί έπεισαν τις αρχές της χώρας πώς μέχρι το 2030 θα μπορούν να αντικαταστήσουν περίπου το 25% της αστυνομικής δύναμης του αεροδρομίου με τέτοιους. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Στα σχέδια του Ντουμπάι είναι το επόμενο διάστημα αντίστοιχοι αστυνομικοί να γεμίσουν τα εμπορικά κέντρα αλλά και τους δρόμους. Αν και μάλλον δεν ταιριάζει στην περίπτωση ενός μηχανήματος, στα υπέρ του καταγράφεται το γεγονός ότι δεν «λαδώνεται». Να θες να μην σου κόψει κλήση για παράνομο παρκάρισμα και να μην μπορείς να του κάνεις τα γλυκά μάτια ή να του κλαφτείς λίγο, ξέρω ‘γω. Επίσης, σε αυτούς τους αστυνομικούς δεν θα πιάνουν σε λίγο ούτε παπατζιλίκια του στυλ «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε». Σε επόμενη έκδοση, κάποια στιγμή στο μέλλον, οι κατασκευαστές θα προσθέσουν κι ένα πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπων. Οπότε, ναι, θα ξέρει ποιος είσαι εσύ ρε.