Έγινε viral μόλις λίγα λεπτά αφού έκανε την εμφάνισή του στο ίντερνετ, κέρδισε το βραβείο Bafta στην κατηγορία «must see moment» και έγινε θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο.
Ο λόγος για το -κλασικό πλέον- βίντεο με το ιγκουάνα που τρέχει να ξεφύγει από την επίθεση δεκάδων φιδιών και τελικά τα καταφέρνει, ένα βίντεο που προβλήθηκε από το BBC και κατάφερε να προκαλέσει ανατριχίλες σε όλο τον πλανήτη – και δικαίως: το σκηνικό έμοιαζε λες και είχε βγει από θρίλερ.
Ε, λοιπόν ένας μεγάλος θρύλος καταρρίπτεται: το συγκεκριμένο βίντεο είναι σικέ!
Όπως παραδέχθηκε ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το εντυπωσιακό βίντεο, πρόκειται για μια συραφή από δυο διαφορετικά στιγμιότυπα με φίδια και ιγκουάνα που έγιναν βίντεο μέσα από ένα αριστουργηματικό μοντάζ.
Η Ελίζαμπεθ Γουάιτ, υπεύθυνη για το επεισόδιο της σειράς του BBC που προέβαλε το συγκεκριμένο βίντεο, σόκαρε το κοινό όταν στα πλαίσια ενός παγκόσμιου συνεδρίου για την τεχνολογία είπε: «Όχι, τα πλάνα δεν είναι όλα από το ίδιο ιγκουάνα. Οι σαύρες, τα φίδια και τα ιγκουάνα δεν είναι καλοί “ηθοποιοί” σε τέτοια βίντεο και πολλές φορές πρέπει να προσθέτουμε διάφορα βίντεο ενδιάμεσα της βιντεοσκόπησης».
H Γουάιτ συνέχισε λέγοντας πως το πολυσυζητημένο βίντεο από δύο διαφορετικά βίντεο και μόλις δυο κάμερες που κατέγραφαν ορισμένα φίδια να κυνηγάνε από ένα ιγκουάνα αντίστοιχα. «Συνδυάσαμε τις δυο σκηνές που είχαμε στα χέρια μας και δημιουργήσαμε μια τρίτη, ακόμα καλύτερη, σκηνή», είπε.
Το συγκεκριμένο βίντεο υπήρξε τόσο δημοφιλές που η τηλεοπτική παρουσιάστρια Έλεν Ντε Τζενέρις το περασμένο φθινόπωρο το χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για την κατάσταση της Αμερικής λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα μπορούν να σωθούν!
Το βίντεο προβλήθηκε στο «Planet Earth II», ένα ιστορικό τηλεοπτικό σόου του BBC με αντίστοιχα βίντεο και την περιγραφή της εμβήματικής φωνής του Ντέιβιντ Αντένμπορο. Το πρόγραμμα προβάλλεται εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια και το επεισόδιο που φιλοξενεί το συγκεκριμένο βίντεο είναι το 8ο πιο δημοφιλές όλης της ιστορίας του προγράμματος.
Τώρα το BBC κατηγορείται ευθέως για παραπλάνηση του κοινού του, κάτι που δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Το 2011 είχε προκύψει ένα ανάλογο μίνι σκάνδαλο όταν η σειρά «Frozen Planet» είχε παρουσιάσει ένα βίντεο με μια πολική αρκούδα και τα αρκουδάκια της. Εκατομύρια θεατές πίστεψαν πως το βίντεο είναι από κάποια παγωμένη περιοχή αλλά στην πραγματικότητα είχε γυριστεί μέσα σε ένα ζωολογικό κήπο της Ολλανδίας σε ένα φόντο φιαγμένο από γύψο που απλά θύμιζε παγωμένο τοπίο.