Ένας κόσμος σε τρομοκρατία. Ένας κόσμος γεμάτος φόβο. Ένας φόβος που γίνεται τεράστια προσπάθεια να μη φανεί. «Δεν θα υποκύψουμε» λένε κάθε φορά σαν να κοπιάρουν τα λεγόμενα τους οι δυνατές φωνές. Κι όμως κάθε φορά υποκύπτουμε. Έστω και λίγο. Το 2017 είχε γύρω στις 300 τρομοκρατικές επιθέσεις. Άλλες μικρότερης έκτασης, άλλες μεγαλύτερης. Όλες όμως με θύματα. Όλες σχεδόν με νεκρούς. Η Βρετανία βίωσε ένα δεκαπενθήμερο κόλαση. Το Μάντσεστερ, η γέφυρα. Κάποια στιγμή φτάνεις στο μη περαιτέρω. Ως εδώ. Στοπ. Δε γίνεται να μην υπάρχει μια δύναμη που να μπορέσει να βρει και να εμποδίσει τους τρομοκράτες. Σε αυτή την πεποίθηση αποφάσισαν να απαντήσουν 4 τεχνολογικοί κολοσσοί με το Global Internet Forum για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Σε αυτή την κούρσα του πολιτισμένου πλανήτη με τους στυγνούς δολοφόνους, ο καθένας ψάχνει να βρει το πλεονέκτημα του έναντι του άλλου. Μέχρι σήμερα οι τζιχαντιστές είχαν το πλεονέκτημα ότι ο εχθρός τους δεν κρύβεται. Είναι εμφανής. Είναι εμφανής γιατί είναι παντού. Αντιθέτως, για τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου έχουν σημειωθεί όλα τα χτυπήματα για το 2017, ο εχθρός είναι στις σκιές. Κινείται υπογείως. Μόνο που όσο υπογείως κι αν κινείται, έχει στιγμές που αφήνει σημάδια. Κυρίως ψηφιακά είναι τα αποτυπώματα του.
Γι΄αυτόν τον λόγο Facebook, Twitter, Youtube, Microsoft ανακοίνωσαν την διεξαγωγή του Global Internet Forum, όπου θα αναπτύξουν το πλάνο τους στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Μαζί με τον ΟΗΕ και διάφορες οργανώσεις ανά τον κόσμο, θα συνεργαστούν για να αποτελέσουν το πλεονέκτημα των κυβερνήσεων του κόσμου στην καταπολέμηση πρωτίστως και δευτερευόντως στην εύρεση των προσώπων και των ονομάτων.
Αυτή η ανακοίνωση ήρθε σε συνέχεια μιας κοινοπραξίας τους τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε είχαν συμφωνήσει σε έναν κωδικό, το περίφημο hash, που θα έμπαινε ως στάμπα σε οποιοδήποτε υλικό εξτρεμισμού και βίας αναρτούσε κάποιος. Αν το post ήταν στο Youtube, τότε θα είχε αυτόν τον κωδικό, ώστε αν όταν κατέβαινε το έβαζαν στο Facebook να μην γινόταν το upload. Χάρις σε αυτό το Facebook είχε αναγνωρίσει γύρω στις 1.300 αναρτήσεις με υποψία ή σαφή τρομοκρατική διάθεση μέσα σε μόλις ένα μήνα.
Η ένωση των 4 κολοσσών είναι ένα βήμα που πρέπει να προσεχθεί από όλους μας. Όχι μόνο για το προφανές. Αλλά και γιατί μιλάμε για brands που έχουν δεχθεί δικαίως κριτική και στηλίτευση τα προηγούμενα δύο χρόνια για το ότι έδιναν «κατάλυμα» σε εξτρεμιστικές απόψεις. Παράλληλα, είναι πολύ λεπτή η γραμμή της καταπολέμησης με την φίμωση ή τον εξωφρενικό έλεγχο των αναρτήσεων. Ιδίως για το Facebook που έχει φτιάξει κανονισμούς πολύπλοκους. Δεν δίνει σαφείς απαντήσεις, καταφεύγει σε τυπικότητες και επιλέγει να κρατάει στο σκοτάδι τον χρήστη του. Στην στοίβα των προβλημάτων έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με παρακολούθηση τόσο βίαιου περιεχομένου, παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα από την υπερέκθεση και μάλιστα χωρίς ισότιμο μισθό. Αν μπορεί ποτέ να μετρηθεί η επιβαλλόμενη ανοχή τους σε τόσο σκληρό περιεχόμενο.
Σε κάδρο αμφισβήτησης και διερεύνησης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και η Microsoft. Η εταιρεία και ο Μπιλ Γκέιτς κατηγορούνται – επίσης δικαίως – για ένα καθεστώς ψηφιακής ηγεμονίας που έχουν εγκλωβίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας εγκλωβισμός που διευκόλυνε τις κυβερνο-επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε κυβερνητικές βάσεις το τελευταίο δίμηνο.
Αυτό που μένει είναι να φανεί αν αυτή η πρωτοβουλία γίνεται με στόχο τις πράξεις. Γιατί πολλοί πιστεύουν ότι γίνεται για να κατευνάσουν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ…
Μέσα σε όλα, το Global Internet Forum ήρθε να επισκιάσει και την συνάντηση του Τραμπ με τον Ινδό Πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι, στην διάρκεια της οποίας συνομίλησαν κυρίως για θέματα τρομοκρατίας και δεσμεύτηκαν να σκληρύνουν τις πολιτικές τους.
Πηγή: theguardian.com ,theverge.com