στάχτη
Βρείτε μας στο

Πάρα πολλοί θέλησαν να επιρρίψουν ευθύνες από την πρώτη στιγμή. Να ρίξουν το ανάθεμα στην κυβέρνηση και στην κάθε κυβέρνηση για την όποια ολιγωρία και την έλλειψη πλάνου. Το ίδιο και για τους δήμους. Το ίδιο για κάθε κρατικό μηχανισμό. Μόνο που έχουμε ξαναπεί και ακούσει πολλές φορές. Κάθε οργάνωση κράτους είναι αντανάκλαση των ανθρώπων του. Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν είμαστε αυτοί που πρέπει. Απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στους γύρω μας, απέναντι στο κράτος, απέναντι σε κάθε στοιχείο ύπαρξης. Οι νεκροί της Ηλείας και της Μάνδρας δεν μας άλλαξαν. Οι νεκροί στο Μάτι, το Νέο Βουτζά και όπου αλλού, πρέπει να μας αλλάξουν.

Λένε πως μετά τη στάχτη φυτρώνουν τα πιο δυνατά φυτά. Εγώ προτείνω, εκτός από φυτά, να φυτρώσουν και πιο στέρεες αντιλήψεις. Πιο στέρεες συμπεριφορές που κινούνται με σεβασμό. Κι αν αυτές τις συμπεριφορές αρνούμαστε να τις κάνουμε δεύτερη φύση μας με λογική, τότε θα πρέπει να γίνει με αυστηρότητα και φόβο. Θα πρέπει ο νόμος να μας δασκαλέψει με την τιμωρία του. Και μετά από λίγα χρόνια ο φόβος θα γίνει θέληση.

Γι΄αυτό τα παρακάτω πρέπει να γίνουν κανόνας για εμάς και νόμος από το κράτος. Νόμος ισχυρός και πολύ πολύ σκληρός. Μέχρι να πονέσει το μοναδικό που δυστυχώς είμαστε ικανοί να καταλάβουμε. Η τσέπη μας και η αυτονομία μας.

1. Η ΛΕΑ δεν είναι λωρίδα για να μπαίνει όποιος γουστάρει. Είναι λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Κάτι που σημαίνει ότι ανήκει σε περιπολικά, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα. Έκτακτη ανάγκη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να φτάσεις νωρίτερα στον προορισμό σου. Έκτακτη ανάγκη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ που είσαι ηλίθιος και παρεμποδίζεις τη σωτηρία κάποιων ανθρώπων. Έκτακτη ανάγκη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να προσπεράσεις τους «χαζούς» που στέκονται στις δικές τους λωρίδες και να κάνεις τον καμπόσο.

Σε αυτό πρέπει να βοηθήσει και ο νόμος. Να 10πλασιάσει το πρόστιμο και να επιφέρει αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες στην πρώτη παραβίαση. Στην δεύτερη να αφαιρείται το δίπλωμα διά παντός.

2. Κομμένο το τσιγάρο σε ανοιχτούς χώρους. Όχι, δεν με ενδιαφέρει αν νιώθεις την ανάγκη να πάρεις νικοτίνη καθώς περπατάς στο δρόμο ή το πεζοδρόμιο. Δεν θα πάθεις τίποτα να περιμένεις μέχρι να κάτσεις στο σπίτι ή το γραφείο σου ή όπου αλλού κάθεσαι. Δε με νοιάζει αν είσαι 16 χρονών και νομίζεις ότι ο κόσμος σου ανήκει. Δεν με ενδιαφέρει τίποτα. Ξέρεις ότι αν ήσουν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα είχες φάει πρόστιμο, ου μην και ποινή φυλάκισης για την γόπα που έριξες κάτω; Και δεν έχεις καν την ευθιξία να την πατήσεις. «Σιγά μωρέ, δεν θα αρπάξει φωτιά το τσιμέντο».

Αν το κάνεις όμως μέσα στην πόλη, το κάνεις και χωρίς να ντρέπεσαι σε περιοχές με αρκετό πράσινο. Σε περιοχές που υπάρχουν εύφλεκτα υλικά ή δέντρα που είναι πολύ πιο επίφοβα στην ανάπτυξη πυρκαγιάς. Όπως τα πεύκα που πάμε και τα φυτεύουμε σε κάθε περιοχή. Και μετά αναρωτιέσαι γιατί έγιναν όλα στάχτη.

Κι εδώ πρέπει να αλλάξει ο νόμος αλλά και η αστυνομία. Να δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες να καταγγέλλουν αυτούς που βλέπουν να πετάνε γόπες στο δρόμο και η αστυνομία να δραστηριοποιείται. Να μην το περνάει στο ντούκου.

3. Όχι άλλη ανοχή στο έργο της ΔΕΗ. Όχι άλλη αδιαφορία απέναντι στην απαρχαιωμένη και επικίνδυνη λογική. Όχι άλλες εξορύξεις βωξίτη. Καιρός να αναζητήσουν οι επιστήμονες της χώρας νέες πηγές ενέργειας, που δεν θα ενέχουν τον κίνδυνο.

4. Άμεσος καθαρισμός στα χωράφια με το που μπαίνει η άνοιξη. Περισυλλογή των ξερών χόρτων και κάθε πιθανής «ίσκας» που μπορεί να προκαλέσει φωτιά.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

5. Καμία οικία χτισμένη σε δασικές περιοχές. Όποιος θέλει να έχει σπίτι σε δασάκι ή σε έκταση με πράσινο, να το ξεχάσει. Αν θέλει ας φτιάξει έναν μεγάλο κήπο και ας φυτέψει ό,τι θέλει εκεί. Οι αυθαιρεσίες είτε σε ανέγερση σπιτιών είτε σε άλλες παρασπονδίες τελειώνουν εδώ.

6. Όσοι έχετε παιδιά να τα μεγαλώνετε αλλιώς. Να είστε πιο αυστηροί μαζί τους και να τους απαγορεύετε περισσότερα απ΄αυτά που τους επιτρέπετε. Δεν είναι δυνατόν να τα βλέπετε να καπνίζουν σε αλσάκια ή να πετάνε κροτίδες και δυναμιτάκια και να μην κάνετε τίποτα. Δεν είναι δυνατόν να τα αφήνετε ανεξέλεγκτα γιατί βαριέστε να ασχοληθείτε.

Δεν μπορεί να τα μεγαλώνετε με κανάκεμα και να τους λέτε ότι είναι τα καλύτερα παιδιά του κόσμου ή ότι τους ανήκει ο κόσμος. Μάθετε τους τον σεβασμό. Στη φύση πρώτα και πάνω απ΄όλα. Ιδίως στ΄αγοράκια που για να εντυπωσιάσουν ένα κορίτσι ή να απαντήσουν σε μια πρόκληση από τον φερόμενο ως μάγκα της τάξης, είναι ικανά να κάνουν στάχτη τα πάντα.

Μοιάζω υπερβολικός, αλλά οι σημερινοί «έλα μωρέ, δε θα γίνει και τίποτα, σιγά το πράγμα», ήταν τέτοια παιδιά στην παιδική τους ηλικία. Όλοι υπήρξαμε παιδιά, όλοι νιώθαμε άτρωτοι, αλλά δεν κάναμε όλοι καταστροφές. Η γονική ευθύνη είναι τεράστια.

7. Να γίνει η εικόνα των ανθρώπων τις τελευταίες 48 ώρες ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Να σπεύδουμε όλοι να σώσουμε τη χελώνα, τον ποντικό. Να δίνουμε νερό στον αδέσποτο σκύλο. Να θυμόμαστε αυτό το δεκάρικο που επειδή δεν το χρειαζόμαστε, αντί να το κάνουμε ποτό, να το κάνουμε τροφή για κάποιον. Ή να το δώσουμε σε κάποιο οργανισμό. Ορφανοτροφείο, οικολογική οργάνωση, οτιδήποτε. Να εξακολουθούμε να θαυμάζουμε πυροσβέστες και αστυνομικούς που γέμισαν με «καρκίνο» και στάχτη τα πνευμόνια τους γιατί έβαλαν σε προτεραιότητα τις ζωές των άλλων.