Καλώς ήρθατε στο μέλλον: Το ελληνικό νησί-πρότυπο που είναι 100 χρόνια μπροστά απ’ τα άλλα (Pics)

Από τις περιοχές της χώρας που μας γεμίζουν περηφάνια.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σε επίπεδο πρωτοπορίας δεν έχει πολλά για να περηφανευτείς. Όχι γιατί δεν έχει ιδέες και δεν δημιουργεί την βάση.

Πάρα πολλοί επιστήμονες και ειδικά φοιτητές σε ΑΕΙ δημιουργούν μοντέλα σε διάφορους τομείς που είναι άκρως καινοτόμα. Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι απ΄αυτά που έχουν πολλά τρανά παραδείγματα στο παρελθόν.

Αλλά κανένα δεν θα πήγαινε παραπέρα εδώ. Οπότε όταν εμφανίζεται ένα μέρος όπως η Τήλος, που κάνει τη χώρα γνωστή για πολύ καλούς λόγους, νιώθουμε την ανάγκη να το αναδείξουμε περισσότερο.

Η Τήλος είναι μια από τις λίγες περιοχές της χώρας που επιδίδονται σε πρωτοποριακές κινήσεις και δημιουργούν εγκαταστάσεις που σημαίνουν ένα καλύτερο μέλλον. Σε πολλούς τομείς, αλλά περισσότερο στο περιβαλλοντικό που είναι, ή θα έπρεπε να είναι νούμερο ένα στην ατζέντα του καθενός εξ ημών. Πριν από μια οχταετία μνημονεύαμε το νησί των Δωδεκανήσων για τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, εδώ και μια τριετία είναι ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα.

Η Τήλος είναι πλέον το πρώτο νησί στην περιοχή της Μεσογείου που θα καλύπτει το 75% των αναγκών του σε ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο. Αιολική και ηλιακή ενέργεια. Όντας ένα ακριτικό στην ουσία νησί, αντιμετωπίζει κάθε καλοκαίρι προβλήματα με το ρεύμα. Αυτό το πρακτικό πρόβλημα, αλλά και το οικονομικό πλάνο συν την υψηλή περιβαλλοντική σύνεση που διακρίνει τις αρχές του νησιού, οδήγησε στην μεγάλη αλλαγή.

Μέχρι σήμερα το νησί αντλούσε ενέργεια μέσω ενός υποθαλάσσιου μηχανισμού που συνδέεται με Κω και Νίσυρο. Πολλές φορές όμως υπήρχαν διακοπές ρεύματος που κρατούσαν για αρκετές ώρες. Γι΄αυτό και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν γεννήτριες ντίζελ.

Το σχέδιο TILOS είχε ανακοινωθεί πριν από 15 μήνες περίπου και φέτος οδεύει προς πλήρη υλοποίηση. Στόχος να αποτελέσει σε 2 με 3 χρόνια τον αποκλειστικό πάροχο της κάλυψης ενεργειακών αναγκών του νησιού. Στόχος η ηλεκτρική ενέργεια να γίνει παρελθόν. Στόχος να γίνει το πρώτο βήμα για τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή που το αποτύπωμα στο περιβάλλον θα είναι το ελάχιστο δυνατό.

Σύμφωνα με το σχέδιο θα εγκατασταθεί ένας υβριδικός σταθμός. Ο πρώτος υβριδικός σταθμός στην Ελλάδα, που θα συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκή βάση. Κι όλο αυτό θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες νατρίου νικελίου. Πρόκειται για μπαταρίες που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να έχει σημασία αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ ζεστή ή πολύ κρύα . Είναι επίσης πολύ ευπροσάρμοστες. Μπορούν εύκολα να διαμορφωθούν ανάλογα με το εάν είναι διαθέσιμη η ανανεώσιμη ενέργεια ή όχι.

Η ενέργεια που θα αποθηκεύεται θα οδηγείται σε έναν άλλο σταθμό, τον λεγόμενο SCADA. Εκεί θα συντονίζεται η μεταφορά ενέργειας στις κατοικίες με έναν απλό τρόπο. Σε αρκετά σπίτια έχουν τοποθετηθεί έξυπνοι μετρητές. Οι μετρητές θα στέλνουν σήμα για το μέγεθος της ενέργειας που απαιτείται σε κάθε σπίτι. Αυτό το σύστημα θα εξασφαλίζει και μια ισορροπία μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, αλλά  και ότι δεν θα γίνεται αλόγιστη χρήση. Έτσι, θα υπάρχει διαθέσιμη αιολική κι ηλιακή ενέργεια και για γειτονικά νησιά. Όπως την Κω.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο χρειάστηκαν 11 εκατομμύρια ευρώ και η Τήλος θα προσφέρει στην Ελλάδα μια ανεξαρτησία από τις εισαγόμενες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, θα είναι ο «δάσκαλος» για πολλά νησιά που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Όχι μόνο της Ελλάδας. Αλλά και της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Καλώς ήρθατε στην Τήλο. Καλώς ήρθατε στο μέλλον!