Τι γίνεται όταν το Air BNB κάνει τις φοιτητουπόλεις τουριστοπόλεις;

Πώς μπορείς να ελέγξεις την ελεύθερη αγορά;
Τι γίνεται όταν το Air BNB κάνει τις φοιτητουπόλεις τουριστοπόλεις;
3 Σεπτεμβρίου 2018 | 01:52

Λένε πως μέσα στην κρίση, κάθε είδους, αυτό που καιροφυλακτεί είναι κι άλλη κρίση. Καιροφυλακτούν επίσης κι αυτοί που θέλουν να σε πατήσουν στο λαιμό για να κερδίσουν κάτι. Εγώ θα έλεγα ότι καιροφυλακτεί και μια τεράστια αλλαγή. Ο καθένας μπορεί να την εντοπίσει όπου θέλει και να της δώσει ότι όνομα θέλει.

Εγώ θα έλεγα ότι μια πολύ μεγάλη αλλαγή είναι πως το χρήμα έγινε τόσο δυσεύρετο για όλους μας, που γίναμε ακόμα πιο αδηφάγοι γι΄αυτό. Άλλοι μπόρεσαν να υπερνικήσουν αυτό το θεριό, άλλοι παραδόθηκαν. Δε θα σου κρυφτώ. Κι εγώ σκέφτομαι εδώ και πολύ καιρό να του παραδοθώ.

Στην περίπτωσή μας ο κομιστής τον χρημάτων λέγεται τουρισμός, λέγεται Air BNB. Βραχύχρονος τουρισμός. Που χρεώνεται παραπάνω από τον διηνεκή. Το Air BNB είναι γνωστό τι προσφέρει και τι θυσιάζει για να μπορεί να είναι τόσο ανθηρό. Μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι στις 4 μεγαλύτερες αγορές της πλατφόρμας.

Πιθανότατα η ρίζα αυτής της στροφής να βρίσκεται στο ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους ακίνητα. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα. Κάποια στιγμή αυτά τα ακίνητα δεν ήταν εφικτό να μισθωθούν. Οπότε έφερναν μόνο ωραιότατες υποχρεώσεις. Το BNB έδωσε μια απίστευτη διέξοδο.

Ξαφνικά οι ίδιοι εισοδηματίες που πριν έβγαζαν 2-3 χιλιάρικα από 4 οικήματα, τώρα θα μπορούσαν να βγάλουν τόσα από 2. Ή από ένα μόνο. Από το 2014 και μετά η Ελλάδα απέκτησε περιοχές που το BNB υπήρχε στο 70-80% των διαμερισμάτων και κατοικιών. Το Κουκάκι, τα Πετράλωνα και τουλάχιστον 4-5 μέρη της νησιωτικής χώρας δεν παρέχουν επιλογή για ενοικίαση με το 6μηνο ή το χρόνο. Αλλά με τη βδομάδα.

Αυτό δημιούργησε μια νέα μορφή αστικής τάξης, αλλά ταυτόχρονα γέννησε προβλήματα. Όχι μόνο για τους ντόπιους που διαμαρτύρονται για την αλλαγή του κόσμου τους. Όπως στη Βαρκελώνη. Αλλά και γιατί πλέον δεν μπορεί ένας ντόπιος να νοικιάσει ένα σπίτι για να μείνει μόνιμα.

 

Menshouse.gr © 2022 - All Rights Reserved