9 πράγματα που έχει σκηνοθετήσει ο Λάνθιμος και θα σε εκπλήξουν

Το πιο πιθανό είναι να έχεις ξαναπετύχει κάτι τέτοιο, άρα να μην σε ξαφνιάζει πλέον. Αν και είναι δύσκολο να μη συνεχίζει να σε ξαφνιάζει το γεγονός ότι ένας σκηνοθέτης με παγκόσμια πλέον απήχηση, είχε ένα εντελώς αλλιώτικο ξεκίνημα. Γιατί ανάμεσα στα ελάχιστα μικρά φιλμ που έκανε και στις ταινίες μεγάλου μήκους που τον καταξίωσαν, ο Λάνθιμος έχει πολλά.

Τρία-τέσσερα θεατρικά, συμμετοχή στον σχεδιασμό για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων και φυσικά διαφημίσεις και βίντεο κλιπ. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να βιοποριστεί για να μπορέσει να κυνηγήσει τους μεγάλους του στόχους. Ειδικά ως το 2009, οι διαφημίσεις ήταν αυτές που του εξασφάλιζαν τα προς το ζην.

Πιο πριν βέβαια είχε άλλα μέσα για να βγάλει λεφτά.

Τα βιντεοκλίπ που έκαναν τον Κατακουζηνό να αγαπήσει τον Σάκη

Ο Σάκης ήταν στην ανηφόρα της διαδρομής που τον έκανε τον κορυφαίο popstar της χώρας. Τα τρία βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησε ο Λάνθιμος αφορούσαν τραγούδια που έμειναν ανεξίτηλα. Κι αν δώσεις μια πιο προσεκτική ματιά, θα βρεις σε όλα αυτό το στοιχείο που προδίδει τον Λάνθιμο πίσω από την κάμερα.

Ειδικά το Άντεξα είναι, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, ένας προπομπός του Αστακού. Το ίδιο μυστικιστικό, το ίδιο αχνή εικόνα. Πιστεύω πως αν αποφασίσει να κάνει τράμπα τη μουσική του ενός με τη μουσική επένδυση του άλλου, το Άντεξα γίνεται άνετα μικρομηκάκι που βραβεύεται.

Οι Δέκα Εντολές της Βανδή

Πλάνα που πάνε περιμετρικά και φριζάρουν την κίνηση, πλάνα που κατευθύνονται προς τα κάτω και μετά προς τα πάνω, έντονος φωτισμός στη Βανδή, αντίθεση με το μαύρο ταβάνι, close-up λήψεις από κάθε πλευρά. Έτσι διαχειρίστηκε τη Δέσποινα ο Λάνθιμος όσο αυτή τραγουδούσε Ποτέ μη με παραμελήσεις.

Τα δύο τραγούδια της Κατερίνας Κυρμιζή

Μπορεί να είμαι κατάπτυστος γι΄αυτό που θα πω, αλλά εγώ δεν ήξερα καν την Κατερίνα Κυρμιζή. Πολλώ δε ότι έχει βγάλει τραγούδια και τα βιντεοκλίπ για δύο εξ αυτών τα έχει σκηνοθετήσει ο Λάνθιμος. Η Πίσω Τσέπη του Blue Jean βέβαια δεν είναι και τόσο έκπληξη. Αν το δεις στο mute θα καταλάβεις ότι δεν είναι τόσο μη λανθιμικό.

Η Παραμυθένια από την άλλη ελάχιστα θυμίζει τις μανιέρες του. Περισσότερο μοιάζει με μια χαρούμενη και εξαρτημένη από τα πρόζακ εκδοχή του Dogville του Τρίερ.

Πουτ δε κοτ ντάουν σλόλιε

Οι δύο διαφημίσεις της Nova με τους χωριάτες και τα ζώα τους είναι από τις πλέον θρυλικές. Δεν γνωρίζουμε αν είχε συμμετοχή και στο σενάριο ο Λάνθιμος, αλλά σκηνοθετικά είναι δική του η πρώτη με τις κότες και πιθανότατα και η δεύτερη με τον γάιδαρο.

Ελληνάρες στο Λονδίνο

Από τις πολύ ευρηματικές διαφημίσεις αυτή της Aegean. Ίσως μια πτήση της Aegean να πήρε τότε ο Λάνθιμος και να έγινε μόνιμος κάτοικος Λονδίνου.

Το πρώτο δείγμα Κυνόδοντα στην Ευρυζωνικότητα

Η συγκεκριμένη διαφήμιση από το 2006 εγκαινίαζε μια νέα εποχή για τη σύνδεση δικτύου. Την ευρυζωνικότητα. Ο Λάνθιμος έδωσε την πρώτη του εικόνα από αυτό που θα ακολουθούσε στον Κυνόδοντα. Μια δυσλειτουργική και κάπως αναχρονιστική οικογένεια.

Ο Καλύτερος μου Φίλος

Αντάμα με τον Λάκη Λαζόπουλο, ο Λάνθιμος συμμετείχε στη σκηνοθεσία μιας πολύ έξυπνης «γκρίζας» κωμωδίας, απ΄αυτές που έγιναν trend στα πέριξ του μιλένιουμ.