Η απάτη του αιώνα στο χρηματιστήριο: Η ελληνική εταιρία που έπεισε τους πάντες ότι ήταν Κολοσσός, χωρίς να υπάρχει
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Η απάτη του αιώνα στο χρηματιστήριο: Η ελληνική εταιρία που έπεισε τους πάντες ότι ήταν Κολοσσός, χωρίς να υπάρχει

Κατασκευάζοντας εικονικό τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο, η ελληνική εταιρία είχε παραπλανήσει τα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Όταν χαρακτηρίζουμε ένα φαινόμενο «το μεγαλύτερο του αιώνα», συνήθως μιλάμε με μια δόση υπερβολής. Συνήθως, η έξαψη της επικαιρότητας μας κάνει να μεγαλοποιούμε πρόσωπα και καταστάσεις. Συνήθως. Το να χαρακτηρίζεται η απάτη που έχει συνδεθεί με την Folli Follie όμως ως «το σκάνδαλο του αιώνα» δεν είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Αντίθετα, έχουμε όντως να κάνουμε με κάτι αληθινά πρωτόγνωρο.

Η εξαπάτηση που συνδέεται με την Folli Follie δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο στη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας. Πρόκειται άλλωστε για μια εταιρεία που αντιμετωπίστηκε ως ένας αληθινός οικονομικός κολοσσός στις τάξεις του χρηματιστηρίου χωρίς… καν να υπάρχει (επί της ουσίας). Ναι, δεν είναι καθόλου υπερβολή να ειπωθεί: η συγκεκριμένη εταιρεία ουσιαστικά δεν υπήρχε!

Για την ακρίβεια, επρόκειτο για έναν οργανισμό που είχε καταφέρει να παρουσιάζει τόσο φουσκωμένα οικονομικά στοιχεία που του εξασφάλιζε ένα προφίλ εγκυρότητας, το οποίο, με τη σειρά του, επέτρεπε στους ιδιοκτήτες να εξασφαλίζουν υπέρογκα δάνεια από τις τράπεζες και ταυτόχρονα να πουλάνε πανάκριβα μετοχές σε υποψήφιους επενδυτές. Και όλα αυτά με τόσο παραπλανητικά στοιχεία που ακόμα και αν λέγαμε πως η σκιά της Folli Follie ήταν μεγαλύτερη από το αληθινό μπόι της και πάλι υπερβολικό θα ήταν.

Η απάτη του αιώνα στο χρηματιστήριο: Η ελληνική εταιρία που έπεισε τους πάντες ότι ήταν Κολοσσός, χωρίς να υπάρχει

Όπως τονίζεται από το εισαγγελικό βούλευμα, η οικογένεια Koυτσολιούτσου που βρισκόταν στην κορυφή της Folli Follie «μαγείρευε« τα στοιχεία από το μακρινό 2001 με αποτέλεσμα, μετά τις αποκαλύψεις για την απάτη που έπεσαν σαν βόμβα στον κόσμο του παγκόσμιου χρηματιστηρίου, να δεσμευτούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Φυσικά, εκτός από τα πρόσωπα που εμπλεκόντουσαν στην διοίκηση της Folli Follie –δηλαδή τα μέλη της οικογένειας Koυτσολιούτσου και τουλάχιστον άλλα τέσσερα διευθυντικά στελέχη- στο σκάνδαλο εμπλέκονται και υψηλοί αξιωματούχοι διάφορων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών που έκαναν τα στραβά μάτια, προφανώς με το αζημίωτο, καθώς και στελέχη των τραπεζών που έδιναν τις εγκρίσεις τους για τα δάνεια που έπαιρνε η εταιρεία. Μιλάμε με άλλα λόγια για το ορισμό του οργανωμένου εγκλήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το εισαγγελικό βούλευμα, μόνο τον Μάιο του 2017, ο Κουτσολιάκος πούλησε 1.150.000 μετοχές της εταιρείας συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ, ποσό που εφόσον ήταν πλασματικό ήταν ικανό από μόνο του να προκαλέσει ρεκόρ χειραγώγησης ολόκληρου έτους! Και οι τύποι αυτά τα έκαναν μόλις σε ένα μήνα!

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

Η απάτη του αιώνα στο χρηματιστήριο: Η ελληνική εταιρία που έπεισε τους πάντες ότι ήταν Κολοσσός, χωρίς να υπάρχει

Τα μεγάλα κεφάλια της Folli Follie κατάφερναν να παράγουν εικονικό τζίρο φτιάχνοντας ψεύτικες εταιρίες που με τη σειρά τους γινόντουσαν ψεύτικοι αγοραστές περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie. Σε όλα αυτά τα χρόνια, οι εταιρίες αυτές ήταν δεκάδες και μέσω αυτών, χωρίς καν να υπάρχει διακίνηση ρευστών, η Folli Follie παρουσίαζε ισολογισμούς που την ήθελαν να έχει έσοδα που ξεπερνούσαν την αληθινή τους αξία κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο την τελευταία τριετία, δηλαδή από το 2015 μέχρι και το 2017, οι πωλήσεις της Folli Follie ανερχόντουσαν στα 2,4 δισ. δολάρια ενώ το 90% των πωλήσεων έγινε στις 27 εικονικές εταιρίες που είχε φτιάξει η ίδια η Folli Follie. Με άλλα λόγια, οι τύποι που έκαναν αυτή την πανάκριβη κομπίνα «δημιουργούσαν» λεφτά που υπήρχαν στα ταμεία τους χωρίς… να τα έχουν. Και κατόπιν, με αυτά τα ανύπαρκτα λεφτά ισχυροποιούσαν το προφίλ τους στην αγορά.

Προφανώς, η υπόθεση βρίσκεται απλά στην αρχή της ακόμα. Το κυρίως μέρος της είναι η δίκη που θα ακολουθήσει. Και αν το Hollywood θέλει να φτιάξει ένα ωραίο οικονομικό θρίλερ από αυτά που συνηθίζει από καιρό σε καιρό, δεν έχει παρά να περάσει μια βόλτα από τα μέρη μας…