Όχι Ιωάννα Μπέλλα δεν δέρνουμε όλοι οι άντρες
Βρείτε μας στο

Δεν έχω καμία διάθεση να στήσω στον τοίχο την Ιωάννα Μπέλλα. Άλλωστε το έκαναν τόσες και τόσες εκπομπές και ιστοσελίδες και φυσικά οι μεγάλοι και αλάνθαστοι (sic) κριτές. Οι χρήστες του Twitter. Ο μόνος λόγος που γράφω αυτό το κείμενο είναι για να αναδείξω μια πλευρά της φράσης της που κανείς δεν της έδωσε σημασία.

Κανονικά δεν θα έπρεπε μια φράση που βγήκε αφελώς από ένα στόμα να ξεσηκώνει τόσο ντόρο. Κανονικά δεν θα έπρεπε να προβληθεί ποτέ από την εκπομπή, αλλά ποιος περίμενε κάτι καλύτερο από εκπομπή του Αρναούτογλου κι από τον ΑΝΤ1; Εγώ πάντως όχι.

Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για τη βία που έχουν υποστεί πολλές γυναίκες από άντρες, μίλησαν για έμφυλη βία και την καταδίκασαν. Ελάχιστοι καταδίκασαν απλώς τη βία. Όλοι επέλεξαν να της προσδώσουν έναν χαρακτηρισμό λες και η βία εκπορεύεται μόνο από τον άντρα προς τη γυναίκα και ποτέ δεν έχει άλλον πομπό και άλλον δέκτη.

Συμβαίνει κάτι παράλογο. Έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια η οποία έχει καταφέρει να φιμώσει και τους άντρες και τις γυναίκες. Και στην πραγματικότητα δεν ακούγεται η φωνή καμίας εκ των δύο πλευρών. Και μιλάω φυσικά για τα υγιώς σκεπτόμενα τμήματα κάθε πλευράς. Εκείνα που ακούγονται είναι τα άρρωστα μέρη τους.

Όλο αυτό οδηγεί κοπέλες όπως η Ιωάννα Μπέλλα να εκφράζουν δίχως να βουτήξουν γλώσσα στον εγκέφαλο απόψεις όπως αυτή η οικτρή που ακούστηκε το βράδυ της Τρίτης και δεν έχω καν διάθεση να την αναπαράξω. Αλλά θα το κάνω για να μπορέσω να καταλήξω εκεί που θέλω.

Η φράση «Όποια γυναίκα λέει ότι δεν έχει φάει χαστούκι λέει ψέματα» υποδηλώνει δύο πράγματα. Το ένα είναι το προφανές και αυτό στο οποίο στάθηκαν όλες και όλοι. Ότι όλες οι γυναίκες έχουν γίνει θύματα βίας τουλάχιστον μια φορά. Η δεύτερη και παραμελημένη δήλωση είναι ότι όλοι οι άντρες έχουν υπάρξει θύτες βίας τουλάχιστον μια φορά.

Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο πιο τεράστια προσβολή είναι αυτή και πόσο θα έπρεπε να έχουν βγει όλοι εκτός ορίων. Γιατί αν είσαι θύμα βίας δεν έχεις λόγο και δεν πρέπει να ντρέπεσαι για κάτι. Ίσα ίσα που θα πρέπει να ορθώσεις ανάστημα, να μιλήσεις γι΄αυτό και να προσπαθήσεις με βοήθεια να φιμώσεις τη βία που υφίστασαι.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Αν όμως είσαι θύτης βίας θα πρέπει το λιγότερο να ντρέπεσαι. Μιλάω καθαρά για τη σωματική βία. Ψυχολογική όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ασκήσει. Όχι λοιπόν. Δεν είμαστε όλοι οι άντρες βίαιοι, δεν επιλέγουμε όλοι οι άντρες να διαπραγματευτούμε την ενόχληση μας με το χέρι ή το πόδι. Κι ας έχουμε όλοι οι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, τη βία στη βάση του βιολογικού μας καθορισμού.

Επομένως, αφού μπήκατε στη διαδικασία να ζητήσετε συγγνώμη κυρία Μπέλλα, οφείλετε μια τεράστια συγγνώμη και σε ένα πλειοψηφικό – θέλω να πιστεύω – τμήμα του ανδρικού πληθυσμού. 

Από κει και πέρα θέλω λίγο να σταθώ σε μια φράση που είπε ο Ουγγαρέζος με αφορμή τη Μπέλλα. «Εμείς φταίμε. Εμείς στα κανάλια. Γιατί δίνουμε ελπίδες σε παιδιά που ακόμα δεν έχουν αποδείξει τίποτα. Θέλετε να γίνετε διάσημοι; Θα γίνετε. Αλλά ανοίξτε και κανένα βιβλίο στην πορεία για να μη λέτε μπαρούφες».

Πάω τη φράση του ένα βήμα παραπέρα. Αφορά και τα κανάλια και το κοινό. Κι εμάς στις ιστοσελίδες. Απλώς δεν έχω καταλήξει ακόμα ποια είναι η πηγή. Τείνω προς το κοινό.

Ως πότε θα παράγουμε κάτι από το τίποτα; Ως πότε θα μετατρέπουμε σε υπεραξίες τους ανύπαρκτους; Ποιος είναι για παράδειγμα ο Μισθοφόρος που έχει κι απαίτηση να παίρνει 3 χιλιάρικα την εβδομάδα για να μπει στο Nomads; Ποια είναι η Μέγκι και κάθε κοπέλα που θα βγει από το Next Top Model και θα πουλάει την εικόνα της για να παίρνει λεφτά για την κάθε της εμφάνιση κάπου;

Ποιοι είναι όλοι αυτοί που βγήκαν από τα ριάλιτι και τους δώσαμε τη δύναμη να ζητάνε τον ουρανό με τ΄άστρα και να τους κάνουν τεμενάδες οι ανεκδιήγητες διαφημιστικές για να διαφημίσουν ένα προϊόν; Ας σκεφτούμε καλύτερα την επόμενη φορά ποιους θεοποιούμε. Ας σκεφτεί καλύτερα ο γονιός ποιους έχει το 15χρονο παιδί του για «ήρωες».