Η γέννηση ενός μωρού είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων το σημαντικότερο γεγονός στη ζωή δύο ανθρώπων. Όσο ξεχωριστό είναι όμως αυτό το συναίσθημα, τόσο πρωτόγνωρη είναι η ανησυχία και το στρες που προκαλεί το βρεφικό κλάμα.
Ειδικά αν πρόκειται για άπειρους γονείς είθισται να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να καταλάβουν ποια είναι η αιτία που προκαλεί το κλάμα του παιδιού τους.
Το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο όμως και σε αυτό τον τομέα, μέσω της επιστημονικής εξέλιξης. Και είναι μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων η υπεύθυνη που τα βρέφη δεν θα… πλαντάζουν εφεξής στο κλάμα μέχρι να διαπιστώσουν οι γονείς τους τι ζητούν από αυτούς.
Το iCry2Talk, μία έξυπνη εφαρμογή που μεταφράζει το βρεφικό κλάμα, αναγνωρίζοντας τις αιτίες που το προκαλούν, αποτελεί μια παγκόσμια καινοτομία ελληνικής «πατρότητας». Η καινοτόμος ιδέα των φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, «αποκωδικοποιεί» το κλάμα των μωρών σε λόγο, χρησιμοποιώντας τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning).
Το iCry2Talk συνιστά μία χαμηλού κόστους, μη επεμβατική λύση για έξυπνη διεπαφή ανάμεσα στο μωρό και τον γονέα, που «μεταφράζει» σε πραγματικό χρόνο την αιτία του κλάματος του μωρού, απεικονίζοντας το αποτέλεσμα σε μορφή κειμένου, εικόνας και φωνής.
Η εφαρμογή βασίζεται στην υπόθεση ότι ο αποτελεσματικός συνδυασμός και η ανάλυση διαφορετικών πηγών πληροφορίας, μέσω προηγμένων τεχνικών επεξεργασίας σήματος και αλγορίθμων βαθιάς μάθησης, μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν τον περίπλοκο συναισθηματικό κόσμο των μωρών.
Οι γονείς δεν χρειάζεται πλέον να βασίζονται μόνο στο ένστικτο και τη διαίσθησή τους. Το κενό που υπάρχει στην επικοινωνία τους με το μωρό γεφυρώνεται με ένα αντικειμενικό εργαλείο για την αναγνώριση της αιτίας του κλάματος, παρέχοντας σημαντική και αξιόπιστη ανατροφοδότηση σχετικά με τις ανάγκες του.
Η Ομάδα iCry2Talk συστάθηκε στα τέλη του 2017 και αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα.
Αφού κέρδισε την πρώτη θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, η Ομάδα διαγωνίστηκε στη συνέχεια με τις νικήτριες ομάδες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και συγκαταλέxθηκε στις 4 που προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Τελικό «Imagine Cup 2018» της Microsoft, που έλαβε χώρα τον Ιούλιο στο Σιάτλ των ΗΠΑ.
Εκεί, αφού διαγωνίστηκε στους ημιτελικούς, αναδείχτηκε μία από τις 3 ομάδες που πέτυχαν να προκριθούν στο μεγάλο τελικό, κατακτώντας τη δεύτερη θέση.
Το Imagine Cup αποτελεί τα τελευταία 16 χρόνια το μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας, ενθαρρύνοντας χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες.
Περνώντας πια στο στάδιο της επιχειρηματικότητας, τον προσεχή Απρίλιο το iCry2Talk θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό διαγωνισμό Global Student Entrepreneur Awards (GSEA), που θα διεξαχθεί στην Κίνα.
Η εφαρμογή θα είναι συμβατή σε smartphones και tablets (αργότερα και σε ψηφιακές βοηθούς όπως η Alexa) και θα πρέπει να ενεργοποιείται από τον άνθρωπο που φροντίζει το μωρό όταν αυτό κλαίει.
Το iCry2Talk ηχογραφεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το μωρό, γίνεται η επεξεργασία και μετά από μερικά δευτερόλεπτα εμφανίζεται ένα μήνυμα είτε ηχητικό είτε σε κείμενο είτε με εικόνα είτε σε νοηματική, που λέει ότι το μωρό κλαίει γιατί πονάει ή γιατί πεινάει ή γιατί θέλει αλλαγή πάνας. Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, πχ. για το αν ζεσταίνεται πολύ ή κρυώνει πολύ, αν αισθάνεται δυσφορία ή αν θέλει να ρευτεί μετά το φαγητό.
Η τεχνική του Deep Machine Learning επιτρέπει τη «μετάφραση» του κλάματος σε λόγο ή εικόνα. Ουσιαστικά το κλάμα περιέχει αρκετή πληροφορία μέσα του, αλλά αυτό δεν είναι αντιληπτό από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Χάρη σε προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας σήματος η ομάδα κάνει επεξεργασία πάνω στον ήχο και από αυτήν προκύπτουν κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία κωδικοποιούνται σε κάποιους αριθμούς.
Κατόπιν αυτά τα χαρακτηριστικά εισάγονται στους αλγόριθμους της τεχνητής νοημοσύνης, τους οποίους έχει εκπαιδεύσει η ομάδα, κι αυτοί οι αλγόριθμοι μπορούν και εντοπίζουν κατηγορίες ομάδων στις οποίες κατηγοριοποιούνται κλάματα. Έχει διαπιστωθεί ότι στα μωρά τα οποία κλαίνε επειδή πεινάνε ή επειδή πονάνε, παρουσιάζονται παρόμοια τέτοια χαρακτηριστικά.
Για την καλύτερη εκπαίδευση αυτών των αλγόριθμων, η ομάδα έφτιαξε και μια δεύτερη εφαρμογή, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή… κλαμάτων από έμπειρες μητέρες που απέκτησαν προσφάτως μωρά.
Οι μητέρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα – η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 200 σε Ελλάδα και εξωτερικό – ηχογραφούν τα μωρά τους και δωρίζουν καθημερινά κλάματα. Έτσι η βάση δεδομένων εμπλουτίζεται συνεχώς με αποκωδικοποιημένα κλάματα, προκειμένου να προσεγγίζει το 100% σε αξιοπιστία όταν βγει η εφαρμογή στην αγορά.
Επιπλέον εμπλουτίζεται σταδιακά με μία σειρά κι άλλων λειτουργιών, ώστε να συνδέεται με αισθητήρες και να εξετάζει τις επιδράσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος στην συμπεριφορά του μωρού, ακόμα και να ελέγχει τη θερμοκρασία και την κινητικότητά του.
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το παρατεταμένο κλάμα χωρίς ανταπόκριση από το γονέα επηρεάζει το βρέφος, τόσο σωματικά εκκρίνοντας κορτιζόλη που είναι τοξική για το βρεφικό εγκέφαλο, όσο και κοινωνικά γιατί το μωρό δεν έχει τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτύξει τις ανάγκες του.
Ένα μωρό όταν κλαίει αρχίζει και παρουσιάσει συμπτώματα έντασης. Προϊόντος του χρόνου αυτό μπορεί να προκαλέσει στο παιδί ακόμα και ανάπτυξη συμπτωμάτων κατάθλιψης.
«Πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με το κλάμα. Η δικιά μας πρωτοπορία έγκειται στο γεγονός ότι φτιάξαμε μια εφαρμογή που μπορεί να είναι προσιτή από όλους, σε όλο τον κόσμο. Τον αντίκτυπο της επιτυχίας θα τον δούμε όταν η εφαρμογή βγει της αγορές. Έχουμε αισθανθεί ότι κάνουμε κάτι που έχει σημασία, είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμε. Έχουμε μια παγκόσμια διάκριση και αναγνώριση από την παγκόσμια κοινότητα. Ανυπομονούμε για το μέλλον», έχει δηλώσει ο Αντρέας Λουτζίδης στη Huffington Post.
Η χρηματοδότηση για το μεγαλεπήβολο project είναι εξασφαλισμένη και αναμένεται να δρομολογηθεί μετά τη συμμετοχή στον τελικό της GSEA, οπότε και θα κατατεθεί το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιριών.
Μπορεί η Ελλάδα να μην επικοινωνεί χρόνια τώρα σε επίπεδο πολιτικών ηγετών, παραμένοντας δέσμια σε ένα φαινόμενο διχαστικής παθογένειας, αλλά ετοιμάζεται να δώσει τα φώτα της σε όλο τον κόσμο στην επικοινωνία βρέφους με γονιό…