Γράφει η Γεωργία Τζαγκαράκη
Έφτασε η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όχι, αν ψάχνετε πανηγύρι ή κάποια αγρυπνία να πάτε, αυτή η γιορτή δεν ενδείκνυται.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα χύνονται τόνοι μελανιού για διαφορετικούς λόγους.
Είτε για να σε ορμηνέψουν πώς θα την κάνεις χαρούμενη, πού θα βρεις τα τέλεια κατακόκκινα εσώρουχα που θα της αγοράσεις (κανείς όμως δεν σου είπε πως πρέπει να της τα δώσεις μια μέρα πριν τουλάχιστον ώστε να τα έχει πλύνει ανήμερα), πού θα την πας για ρομαντικό δείπνο ώστε να το πληρώσεις διπλά και τριπλά λες και είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1998 στο Ποσειδώνιο, πού θα της πάρεις το τέλειο κόσμημα το οποίο στην πραγματικότητα θα την εκνευρίσει αφάνταστα γιατί δεν θα είναι το μονόπετρο που περίμενε να δει όταν ανοίξει το κουτάκι με τα σκουλαρίκια.
Είτε για να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα που δεν έχεις κοπέλα τέτοια μέρα με αναλύσεις αναρχοκουλτουριάρηδων για την ανούσια σημασία της γιορτής αυτής, για την εμπορευματοποίηση των συναισθημάτων, για τον ανθοπώλη που περιμένει να πλουτίσει τέτοια μέρα και για τον Γιάννη Πάριο, τον τροβαδούρο του έρωτα που φήμες λένε πως σήμερα θα έπρεπε να γιορτάζει αφού έχει καταφέρει να είναι ο… Βαλεντίνος του ελληνικού τραγουδιού.
Κανείς όμως δεν μπήκε στη διαδικασία να σου εξηγήσει τι έχει παιχτεί με αυτόν τον Άγιο.
Είναι Χριστιανός ορθόδοξος; Είναι καθολικός; Διαμαρτυρόμενος; Έχει μπουκλωτά μαλλάκια και κόκκινα μάγουλα; Σκότωσε κάποιον δράκο; Μήπως είναι και αυτός ένα διαφημιστικό δημιούργημα γνωστού αναψυκτικού τύπου Coca Cola;
Ο Άγιος Βαλεντίνος λοιπόν είναι ο,τι πιο μπερδεμένο έχει να επιδείξει η αγιοσύνη καθώς ούτε εκείνος δεν έχει καταλάβει ακόμα τι ήταν. Οι ιστορίες πολλές, οι θεωρίες περισσότερες και δυστυχώς ο Λιακόπουλος ακόμα δεν έχει πάρει θέση επί του θέματος.
Σίγουρο είναι πως Άγιος Βαλεντίνος δεν υπάρχει στα επίσημα χριστιανικά εορτολόγια, τώρα πως όλοι έχουμε και μια γνωστή Βαλεντίνα είναι άλλο ζήτημα.
Κάποια θεωρία λέει πως οι ρίζες του εορτασμού αυτού φτάνουν στην εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπου στις 14 του Φλεβάρη γιόρταζαν τη θεά Juno, προστάτιδα της συζυγικής αγάπης και πίστης – η δικιά μας Ήρα. Την επόμενη μέρα άρχιζε η γιορτή Lupercalla παγανιστική γιορτή αφιερωμένη στην γονιμότητα, που όλοι καταλαβαίνουμε π’ως μπορεί να τη γιόρταζαν.
Και οι Γάλλοι, όμως, διεκδικούν μερίδιο ευθύνης στο έθιμο αυτό αφού εκείνοι καθιέρωσαν τον εορτασμό του πρώτοι και ακούγεται λογικό με τόσα κρασιά που έχουν, ήθελαν φαίνεται μια μέρα να ξεπουλήσουν.
Στην Ελλάδα, ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου ήρθε το 1977 σύμφωνα με το Ίντερνετ αλλά ελάχιστοι μπορούν να μας ενημερώσουν για το ιστορικό του θέματος και ο μετρ των στατιστικών Βασίλης Σκουντής είχε κατάμαυρο μαλλί και πήγαινε στο γυμνάσιο ακόμα. Μια ενδελεχής έρευνα, λοιπόν, μας έφερε μπροστά στην αποκάλυψη πως ήταν η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» που κυκλοφόρησε σε μικρό σχήμα τον Σεπτέμβρη του 1981, αλλάζοντας τον ελληνικό τύπο και ανέλαβε να μας… ξεβλαχέψει με ένα τεράστιο πρόμο και την καθιέρωσε στο μυαλό του απανταχού ερωτευμένου στις 14 Φλεβάρη του 1982.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν εδώ ενωμένο δυνατό και σε αυτό το ορόσημο του ερωτισμού.
Καρδούλες, μπαλόνια, αρκουδάκια, σοκολατάκια σήμερα είναι η μέρα σας…
Άσο για τους ερωτευμένους ,σίγουρα γιορτάζετε κάθε μέρα. Φυσικά και είστε ψαγμένοι και κατά του συστήματος αλλά μια σοκολάτα και μια τρυφερή κουβέντα θα την κάνει να χαμογελάσει και να της φτιάξει μια κατά τα άλλα αδιάφορη Πέμπτη.
Άλλωστε, αυτή τη φορά παίζει και ο Ολυμπιακός οπότε κάτι πρέπει εσείς οι κύριοι να βρείτε ως αντίδοτο…