Ευτυχώς για τον ΣΚΑΪ, το Survivor τελειώνει
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Ευτυχώς για τον ΣΚΑΪ, το Survivor τελειώνει

Ίσως το πρώτο βήμα για την επιστροφή στις ρίζες να είναι η μεγαλόψυχη άδεια στον Κανάκη να ξεφωνίζει το ίδιο το κανάλι από το οποίο πληρώνεται

Οι αγωνιώδεις κραυγές του Σάκη Τανιμανίδη δεν μπορούν πια να πείσουν κανέναν. Δεν μας ενώνουν και δεν μας δονούν (έστω και αν το λαρύγγι του δονείται ολάκερο για ψύλλου πήδημα, περισσότερο και από του Σκουντή στο «βάλ’το αγόρι μου»), απεναντίας μας απωθούν ως αντίλαλος αφύπνισης στη συνείδηση μας, αν τύχει και παρεκτραπούμε, πατώντας, έστω για το ονόρε του ζάπινγκ, το ΣΚΑΪ στο τηλεκοντρόλ. «Καλά σοβαρά τώρα, βλέπω στ’ αλήθεια αυτό το πράγμα;»

Όχι Σάκη μου, δεν θα κριθεί η έκβαση του Κυπριακού από το φετινό survivor, ούτε θα μετριαστούν οι αξιώσεις των γειτόνων μας για υφαλοκρηπίδα και υδρογονάνθρακες. Ευτυχώς (και μεταξύ μας παραδόξως…) ο Έλληνας δεν τσίμπησε από το εθνικιστικό concept της εκπομπής και της αποδίδει τα νούμερα που της αξίζουν.

Πρόκειται για μια κακόγουστα επιτηδευμένη προσπάθεια να ερεθιστούν τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των τηλεθεατών, με αγόρια – σφίχτες που παριστάνουν ότι αμύνονται υπέρ βωμών και εστιών και κορίτσια – Αμαζόνες με αλογοουρές, που παρουσιάζουν προθυμότατα τη δική τους εκδοχή στις «πολεμοχαρείς» στιγγλιές (sorry, ιαχές…).  

Μια συνεργασία που άρχισε τόσο ωραία (βλέπε νούμερα Survivor 1) φαίνεται ότι τελειώνει με… πόνο, αλλά αυτό είναι μάλλον το τίμημα που πρέπει να πληρώσει ο ΣΚΑΪ για να επανέλθει στην κανονικότητα, απαλλαγμένος από τη… λαίλαπα Ατζούν Ιλιτζαλί.

Ένας σταθμός που στο ξεκίνημα του ευγαγγελίστηκε την ποιοτική, έγκαιρη ενημέρωση και στήριξε -αξιοκρατούμενα- όσο κανείς άλλος τα δικά του παιδιά, προωθώντας τα από το ραδιόφωνο στο γυαλί, ταυτίστηκε την τελευταία διετία με το τηλε-trash, ξεπουλώντας την… ψυχή του στον Τούρκο μεγαλοπαραγωγό.

Συνεπαρμένος από την επιτυχία του πρώτου Survivor, είπε «ναι» σε όλα στον Ατζούν, παίρνοντας πακέτο δύο τηλεοπτικά υποπροϊόντα, όπως οφείλουν να αυτοαποκαλούνται το «Power of Love» και το «Μy style rocks».

Ήταν απαράβατος όρος για να υπογραφεί το νέο συμβόλαιο με τον άνθρωπο που εξελίχθηκε σε X Factor του προγράμματος του «ΣΚΑΪ», κάνοντας κατάληψη σε όλες τις μέρες και τις ζώνες.

140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s

Τώρα, που ακόμα και η ναυαρχίδα αυτού κάνει απογοητευτικά νούμερα, το συμβόλαιο, που εκπνέει στο τέλος της φετινής σεζόν, δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί πριν την ώρα του. Με τηλεθέαση που δεν ξεπερνάει το 15% στο δυναμικό κοινό, το Survivor δεν μπορεί να έχει μέλλον.

Είναι μια πανάκριβη παραγωγή που για να μην καταντήσει ζημιογόνα απαιτείται να «χτυπάει» τουλάχιστον «35αρια» στα μηχανάκια της AGB.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το σταθμό του Φαλήρου, ο χρόνος διορίας που έχει δοθεί για να πάρει τα πάνω του το πρόγραμμα δεν ξεπερνάει τη μία εβδομάδα.

Ακούγεται περισσότερο τυπικό και μοιάζει δεδομένο ότι θα δοκιμαστεί σε πρώτη φάση το μέτρο αλλαγής «σεναρίου». Το προσδοκώμενο blockbuster Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να αντικατασταθεί από το κλασικό διάσημοι – μαχητές και προς αυτή την κατεύθυνση μάλλον θα ενταθεί η πίεση στον Γιώργο Αγγελόπουλο για επιστροφή στον Άγιο Δομίνικο.

Ακόμα όμως κι αν μπουν στο αεροπλάνο για την Καραϊβική η Κλέλια Ρένεση με τον Μανού Τσάο, η συνεργασία του ΣΚΑΪ με τον Ατζούν είναι απίθανο να ανανεωθεί.

Ο σταθμός του Φαλήρου δεν στοχεύει πλέον σε κέρδος από τα προγράμματα του Τούρκου, αλλά να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται και φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να σχεδιάσει και την επόμενη σεζόν με αυτά.

Είναι μάλλον το καλύτερο που θα μπορούσε να του συμβεί. Αν η ευτέλεια στην οποία έγινε κοινωνός και πομπός δεν μπορεί να τον «ξυπνήσει», ας είναι η ανάγκη. Ας είναι και ο Αντώνης Κανάκης, με το Ράδιο Αρβύλα και το Βινύλιο – πιθανόν η πρώτη ένδειξη αυτοκριτικής του σταθμού που θυσίασε μια υποδειγματική δημοσιογραφική δουλειά όπως οι «Ιστορίες» για να διολισθίσει ως ο καθρέφτης του τηλεοπτικού κατιναριού.

Όσο κι αν έχει (δικαιολογημένα) προκαλέσει αντιπάθειες με την απολύτως μεροληπτική στάση του στο πολιτικό σχόλιο, είναι λυπηρό να διαπιστώνεις ότι το κανάλι που κάποτε παρήγαγε πολιτισμό με καινοτόμες εκπομπές («Μεγάλοι Έλληνες», «Γνωρίζοντας την Ιστορία μας»), τώρα παράγει την κουλτούρα του σεξισμού, του ναρκισσισμού και της καινοδοξίας.

Ίσως το πρώτο βήμα για την επιστροφή στις ρίζες να είναι η μεγαλόψυχη άδεια στον Κανάκη να ξεφωνίζει το ίδιο το κανάλι από το οποίο πληρώνεται