Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και ο πολιτευτής με το λαμέ
Βρείτε μας στο

Γράφει ο Διαμαντής Μπασαράς

Αυτή είναι κομψή, θα έλεγες ότι είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Είναι κι όμορφη, πολύ όμορφη. Και γοητευτική, με την γοητεία της ηλικίας της. Εκεί γύρω στα 40, στην ηλικία, δηλαδή, που, χωρίς να έχει αρχίσει να υποχωρεί η ομορφιά της, έχει αρχίσει να απογειώνεται η γοητεία της.

Προσπαθεί πολύ και είναι εμφανές. Είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι προσπαθεί να κρύψει το όμορφο και γυμνασμένο σώμα της με συντηρητικά ρούχα, που ανταποκρίνονται στο ρόλο που θέλει να αναλάβει, και, κυρίως, στα αντανακλαστικά της περιφέρειας στην οποία έχει αποφασίσει να εκτεθεί.

Είναι προφανές ότι θέλει να κρύψει τους λεπτούς τρόπους της, για να μπορεί να κινείται με άνεση από το σαλόνι στην κουζίνα, που δεν είναι και το φόρτε της, προκειμένου να μπορέσει να πείσει το φύλο της να μην την κοιτάει σαν… εξωτική, αλλά και το αντίθετο φύλο ότι «δεν έχει σηκώσει ψηλά τον αμανέ».

Θα έλεγες ότι η Ίνγκριντ Μπέργκμαν έχασε το δρόμο της και κάπου εκεί, μεταξύ Παρισίου και Καζαμπλάνκας, βρέθηκε στην ελληνική επαρχία να προσπαθεί να πείσει τον Ρικ και τον Λάζλο, που πεθαίνουν από έρωτα για πάρτη της, να την ψηφίσουν!

Είναι μορφωμένη, δηλαδή, όπως λένε, έχει τα τυπικά προσόντα, αλλά και καλλιεργημένη, που προκύπτει από την κλάση της, την οποία περιφέρει με περισσή χάρη, που, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν το προσόν της.

Αλλά ας την αφήσουμε για λίγο κι ας πάμε σε αυτόν. Αυτός είναι γύρω στα 60, κλασικό προϊόν της εποχής του.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Δεν είναι ούτε πολύ κοντός ούτε πολύ ψηλός, έχει το τυπικό ανάστημα για να ζητάει την ψήφο από όλους, ενώ εκείνη είναι κάπως ψηλή και, ως γυναίκα, θα την έλεγες και ψηλομύτα.

Δεν είναι ούτε όμορφος ούτε άσχημος, μπορεί δηλαδή να είναι αρεστός στα αρσενικά, που δεν τον βλέπουν σαν απειλή, αλλά και στα θηλυκά, που μπορούν να τον ακούσουν με ευκολία.

Δεν είναι ούτε μορφωμένος ούτε αμόρφωτος, έχει και κάποια τυπικά προσόντα, αλλά όχι πάρα πολλά έτσι, ώστε να είναι αγαπητός σε όλους.

Έχει, βεβαίως, το προσόν να είναι αγαπητός, γιατί μπορεί να μιλάει με όλους για τα μικρά, τα καθημερινά. Μπορεί να γίνεται ευχάριστος στην παρέα, που και που πετάει και κανένα καλαμπούρι και γίνεται ακόμη πιο ελαφριά η κουβέντα μαζί του. Για βαριές συζητήσεις δεν είναι, είναι μόνο για κουβέντες. Η φιλοσοφία του είναι απλή, όπως κι ο λόγος και τα ενδιαφέροντά του, δείχνει, δηλαδή, να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Γιατί μπορεί να γίνεται αγαπητός, χωρίς να είναι ενοχλητική η παρουσία του. Δεν κάνει επίδειξη, ούτε οι άλλοι αντιλαμβάνονται ότι κάνει, διότι, άλλωστε, δεν έχει και τίποτε ιδιαίτερο να επιδείξει…

Έχει βεβαίως να επιδείξει ένα κάποιο… έργο, αφού ήταν και είναι κοντά. Ακόμη κι αν είναι μακριά, τον αισθάνεσαι δίπλα σου, και, κυρίως, έχει ασκηθεί στις εξυπηρετήσεις, αυτές τις μικρές, τις καθημερινές, αυτές που μπορεί. Έχει ασκηθεί στις εξυπηρετήσεις κι έχει κάνει και σχετικό όνομα στην περιοχή. Γι’ αυτά τα μικρά, σου λένε, σε αυτόν θα πας, αυτός θα σου κάνει δουλεία. Κι αυτά τα μικρά είναι πολύ μεγάλα πια, γιατί όλοι έχουν καταλάβει ότι τα μεγάλα είναι μόνον λόγια κι έτσι ο πολιτευτής μας κερδίζει.

Τον φαντάζεσαι με λαμέ κοστούμι, έχει σίγουρα πολλά στην ντουλάπα του, τα φοράει που και που και περιμένει να γυρίσει η μόδα να τα ξαναβάλει. Μέχρι τότε, καθώς λέει, θα έχει χάσει και την κοιλίτσα, που, κατά τα άλλα, θεωρεί σύμβολο της θέσης του και μέρος της γοητείας του.

Αλλά όχι, είναι κι αυτός κομψός, με το μέτρο της περιφέρειάς του, ακολουθεί την εκάστοτε μόδα, παρότι δείχνει κάπως αστείος μέσα στο κοντό μέχρι τη μέση σακάκι του και το γαλάζιο πουκάμισο με τα λαχούρια, που κρατάει κάτι από το παλιό στυλ του.

Εγώ, λοιπόν, αγαπητέ πολιτευτή, θα επιλέξω την Ίνγκριντ. Αυτή έχει όλα όσα εσύ δεν έχεις.

Εσύ δεν έχεις τίποτε που αυτή δεν έχει ή δεν θα μπορούσε να έχει (και θα έπρεπε να το έχει).

Αυτή είναι μια γυναίκα της εποχής της, που έχει αναλάβει και φέρνει σε πέρας με επιτυχία πολλούς ρόλους.

Και δίνει, δίνει και αφήνει κομμάτια της. Τώρα στο σπίτι της, στο παιδί της, στη δουλεία της και πριν στο πανεπιστήμιο και στους χώρους που δημιούργησαν την κλάση της, αυτή που βλέπεις να περιφέρει σήμερα.

Αυτή, αγαπητέ πολιτευτή, έχει κάνει δωρεά τις αγιογραφίες της εκκλησίας που προσκυνάς, ενώ εσύ ψάχνεις τα ψιλά στην τσέπη σου έτσι, ώστε να είναι πολλά και μικρής αξίας, για να κάνουν θόρυβο όταν τα ρίχνεις  στο δίσκο.

Αυτή, αγαπητέ πολιτευτή, αυτή μπορεί να πάει το σπίτι της και την πατρίδα της μακριά (από εσένα).

Και θα την πάει, γι’ αυτό κάνε τον… αγώνα σου χωρίς να την χτυπάς με αυτό τον ύπουλο τρόπο που το κάνεις, δηλαδή με το να στρέφεις εναντίον της όλες τις θετικές ιδιότητές της!