Το πιο περιζήτητο κλικ: Ο γάτος που έβγαλε τη φωτό του Τσίπρα στη θαλαμηγό
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Το πιο περιζήτητο κλικ: Ο γάτος που έβγαλε τη φωτό του Τσίπρα στη θαλαμηγό

Το μυστήριο με τις διακοπές του Τσίπρα είχε λυθεί πολύ γρήγορα απ’ όσους ήθελαν και είχαν τον τρόπο να μάθουν. Απέμενε να το πλαισιώσει κάποιος με φωτογραφικά ντοκουμέντα

Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα πολιτικής αλλαγής από την Ευρώπη και από τις περιφέρειες της χώρας, ενώ ο πάντα πιο λαϊκός Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, τόνισε ότι η μάχη πρέπει να δοθεί για τη «φανέλα» της παράταξης.

Για να σταλεί βέβαια το μήνυμα αλλαγής κυβέρνησης, δεν αρκεί μια τυπική νίκη σε μια χαλαρή και τιμωρητική ψήφο, όπως είναι αυτή των Ευρωεκλογών. Η διψήφια διαφορά είναι αυτοσκοπός για την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να «χτίσει» πάνω σε αυτήν ενόψει Οκτωβρίου και να αναδείξει το αφήγημα της μη αναστρέψιμης πορείας της προς την εξουσία, που πάντα παίζει ρόλο στην ψυχολογία των ψηφοφόρων.

Στην προσπάθεια αυτή, όλα τα βαριά χαρτιά και από τις δύο πλευρές πέφτουν στο τραπέζι. Ή τουλάχιστον αυτά που τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο πόλων θεωρούν βαριά χάρτια.

Ως τέτοιο αξιολογήθηκε από τη ΝΔ το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για την τραγωδία στο Μάτι, η χρονική παρουσίαση του οποίου προφανώς και δεν ήταν τυχαία. Ομοίως και η δημοσίευση της επίμαχης φωτογραφίας του Αλέξη Τσίπρα στη θαλαμηγό της οικογένειας Παναγόπουλου.

Τα ντοκουμέντα ήρθαν στο φως από τον Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος αναμφίβολα έκανε τη φωτογραφική αποκάλυψη της χρονιάς. Ή… μάλλον της προηγούμενης χρονιάς, καθώς ήταν το καλοκαίρι του 2018 που ο πρωθυπουργός είχε εξαφανιστεί από προσώπου Γης και κανείς επίσημος ή ανεπίσημος δεν είχε ενημερώσει για το που και παρέα με ποιους παραθερίζει.

Η επιδίωξη εκ μέρους του πρωθυπουργού να μείνει κρυφή η «κρουαζιέρα» στο Ιόνιο με το υπερπολυτελές «Odyssey» ήταν τουλάχιστον αφελής. Ταυτόχρονα και εντυπωσιακή επιλογή από τον αρχηγό μιας παράταξης, που παίζει τα ρέστα της χρόνια τώρα σε επικοινωνιακό επίπεδο και επαίρεται για το «καθαρό της κούτελο».

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Πόσο πιθανό ήταν να μείνει κρυφό ένα τέτοιο θέμα, όταν η αντίπαλη πλευρά αναζητά και το παραμικρό ψεγάδι για να «παραδώσει στη χλεύη του λαού», όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε, τον Αλέξη Τσίπρα;

Το μυστήριο με τις διακοπές του Τσίπρα είχε λυθεί πολύ γρήγορα απ’ όσους ήθελαν και είχαν τον τρόπο να μάθουν. Ο Γιώργος Παπαχρήστος το είχε αποκαλύψει πολύ νωρίς, στο φύλλο της 29ης Σεπτεμβρίου του 2018, σε άρθρο του με τίτλο «ένας φτωχός αριστερός με πλούσιους φίλους».

Ο πρωθυπουργός είχε λησμονήσει ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Ή μήπως είχε αδιαφορήσει; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε δεν είχε και λόγο να το κρύψει. Αν ισχύει το πρώτο, μάλλον είχε υπερβολική εμπιστοσύνη στο προσωπικό που αποτελούσε το πλήρωμα του σκάφους.

Αν δεν το ήξεραν ήδη οι υπεύθυνοι του επικοινωνιακού σχεδιασμού της ΝΔ, το έμαθαν τότε, με τη δημοσίευση στα ΝΕΑ. Το timing να βγει στη φόρα αξιολογήθηκε ως μη κατάλληλο – ίσως μάλιστα να μην υπήρχαν ακόμα οι αποδείξεις που θα το έντυναν φωτογραφικά.

Η συνδρομή κάποιου αυτόπτη μάρτυρα ήταν απαραίτητη για να λάβει το θέμα τις διαστάσεις που επιθυμούσαν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης. Όλοι μας θα βρίσκαμε τρόπο να βγάλουμε μια φωτογραφία τον πρωθυπουργό της χώρας αν διέμενε επί μία εβδομάδα στο χώρο εργασίας μας. Έστω για το ονόρε, για το «ήμουν κι εγώ εκεί», ή για να τη στείλουμε σε κάποιο φίλο. Τώρα, αν ήταν ο ίδιος ο φωτογράφος ή ο εν λόγω… φίλος που την παρέδωσε στον ΣΚΑΪ, αν το έκανε αντί πινακίου φακής ή (περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή) αντί αδράς αμοιβής, δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

Αυτό που μπορούμε να εικάσουμε είναι ότι ακόμα και αν μοσχοπούλησε το «κλικ» του, θα έχει πιθανότατα τη συνείδηση του ήσυχη. Έπαιξε απλώς το «παιχνίδι» όπως του το έχουν μάθει οι αριβίστες της πολιτικής και τα έμμισθα φερέφωνα τους, ένθεν κακείθεν.