Δεν βρέθηκε κανείς να τους διορθώσει: Η λέξη που οι μισοί Έλληνες κάνουν λάθος ειναι μαργαριτάρι από τα λίγα

Ο ορισμός του «δεν είναι αυτό που νομίζεις»

Είχαμε δεσμευτεί αγαπητέ αναγνώστη πως θα είμαστε πιστοί στο εβδομαδιαίο ραντεβού μας για εκείνα τα άρθρα για την ελληνική γλώσσα που σας αρέσουν πάρα πολύ και πράγματι τηρήσαμε το λόγο μας.

Η αγαπημένη σας στήλη είναι και πάλι εδώ για να βγάλει στη σέντρα τη… μισή Ελλάδα για ένα λάθος που βγάζει μάτι. Είναι πιο βέβαιο απ’ το θάνατο ότι έχετε ακούσει κι εσείς κάποιον στην παρέα σας με ύφος… Φατσέα να εκτελεί με συνοπτικές διαδικασίες τη λέξη «πάραυτα».

Είναι βλέπετε το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι μισοί τουλάχιστον Έλληνες (δεν είναι υπερβολή) καθώς μάλλον από ντροπή δεν βρίσκεται κάποιος φίλος ή γνωστός τους να τους επισημάνει το λάθος την ώρα που το κάνουν. Να τους πει δηλαδή ότι χρησιμοποιούν τη λέξη «πάραυτα» νομίζοντας ότι σημαίνει… παρόλα αυτά.

Τι συμβαίνει; Μπερδεύουν το «πάραυτα» με το «παρά ταύτα» και το αποτέλεσμα είναι ελαφρώς άβολο (για να μην πούμε ντροπιαστικό).

Αν δεν θέλετε και εσείς να κάνετε το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι και να σας κοιτούν οι φίλοι σας με μισό μάτι, τότε ήρθε η ώρα να μάθετε (και να το βάλετε καλά στο μυαλό σας), τι σημαίνουν οι δυο λέξεις:

Το πάραυτα σημαίνει αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, αυθωρεί, παραχρήμα. Π.χ. Απαιτώ να δοθούν εξηγήσεις πάραυτα!

Το παρά ταύτα σημαίνει παρόλα αυτά, εντούτοις, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα.

Ναι, ok, η ελληνική γλώσσα είναι δύσκολη, αλλά κάποια λάθη που επαναλαμβάνονται καλό είναι κάποια στιγμή να τα μάθουμε και να τα διορθώσουμε. Δεν νομίζετε;