Ψυχαναγκασμός, ο (αρσενικό): 1. Η επιβολή της θέλησης ενός σε κάποιον άλλον με άσκηση ψυχολογικής πίεσης.
2. (ψυχολογία): Η σκέψη μιας ιδέας, ενός αισθήματος, μιας τάσης που, ενώ πηγάζει από τον ψυχισμό ενός ατόμου, αντιμετωπίζεται ως αντίθετο του Εγώ του, χωρίς ωστόσο να μπορεί να την περιορίσει ή να απαλλαγεί από αυτήν.
Ή, πολύ απλούστερα, αυτό που είσαι εσύ, αυτός, αυτή, εκείνος, εμείς, εσείς, αυτοί- σχεδόν όλοι μας κρύβουμε μικρές ή μεγαλύτερες «ποσότητες» ψυχαναγκασμού μέσα μας, τις οποίες σπανίως βρίσκουμε τρόπο να τις… βυθίσουμε εντέχνως.
Γι’ αυτό, υπάρχουν τέσσερις αριθμοί που είναι ικανοί να μας οδηγήσουν στη μη ελεγχόμενη τρέλα όταν τους βλέπουμε μπροστά μας.
Για ποιους λέμε;
Για το 19 (και 29 και 39 κοκ) στη φωνή της τηλεόρασης
Σε πρακτικό επίπεδο δεν έχει καμία απολύτως διαφορά- μιλάμε, άλλωστε, για μόνο 1 «βαθμό» πάνω: και πριν άκουγες καλά και τώρα θ’ ακούς εξίσου καλά. Ωστόσο, αν η φωνή στην τηλεόραση μείνει στο 19, είσαι ικανός να σπάσεις τα πάντα γύρω σου, σε βαθμό που να πεταχτεί μετά από το πουθενά η Άσπα Τσίνα και να σου πει ήρεμα «Δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου…»
ΟΛΟΙ ξέρουμε πως αυτό το «19» οφείλει να γίνει «20», το 29 να μετατραπεί σε 30 και ούτω καθεξής, μέχρις ότου να ηρεμήσει η καρδούλα μας.
Δεν είμαστε εμείς περίεργοι. Αυτό είχε σταματήσει στο 19…
Το 0.99 και το 9.99 ευρώ στις διάφορες προσφορές
Βλέπεις την ταμπέλα «Ό,τι πάρεις 0.99» ή «Προσφορά μποξεράκια: τα 3 μόλις 9.99 ευρώ!» κι αισθάνεσαι μέσα σου τον Μπρους Μπάνερ, που μέχρι πριν λίγο ήταν σιωπηλός, ν’ αφήνει στην άκρη τον ήρεμο εαυτό του και να γίνεται εν ριπή οφθαλμού Χαλκ και να θέλει να σπάσει τα πάντα στο ψυχαναγκαστικό του διάβα.
Τα μποξεράκια πρέπει να κάνουν 10 (και ολογράφως προς αποφυγή παρεξηγήσεων: ΔΕΚΑ) ευρώ και εκείνο το ανοιχτήρι-ανδρικό μόριο 1 (ΕΝΑ) ευρώ.
Ειδάλλως, 9.99 να είναι οι ώρες σας.
Ο μονός αριθμός ψιλών στο πορτοφόλι
Έχεις ένα πεντάλεπτο- λάθος. Ή έχεις ένα δίλεπτο- τεράστιο λάθος. Μπορεί με αυτά τα ψιλά ν’ αποδεικνύεται εμπράκτως πως «Λεφτά υπάρχουν!», όμως αν συνεχίσουν να φιγουράρουν τα συγκεκριμένα κέρματα στο πορτοφόλι μας θα μας στρίψει ανεπανόρθωτα.
Πολύ απλά γιατί πρέπει να ‘χουμε είτε δύο πεντάλεπτα είτε ένα δεκάλεπτο. Τα δε δίλεπτα, μονόλεπτα κτλ πρέπει είτε να σχηματίζουν «στρόγγυλο» νούμερο αν τα αθροίσουμε όλα μαζί (20 λεπτά, φερ’ ειπείν) είτε να είναι σε ζεύγη (2 δίλεπτα, 2 μονόλεπτα κοκ). Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, απλά τα πετάμε από το πορτοφόλι ή τα χαρίζουμε.
Δε θα μας τρελάνουν αυτά, άνθρωποι είμαστε.
Τα μονά ψιλά, όπως και να το κάνουμε, είναι χοντράδες.
Ο αριθμός 4 του συγκεκριμένου άρθρου
Αποτελεί το μεγαλύτερο αυτογκόλ στην ιστορία, ξεπερνώντας ακόμα και αυτό του Αβραάμ Παπαδόπουλου κόντρα στο Λουξεμβούργο: φτιάχνεις ρε menshouse λίστα με τους αριθμούς που «σιχαίνονται» οι ψυχαναγκαστικοί και επιλέγεις το τέσσερα;
Κάτι τέτοια γίνονται και μας κάνουν να στριφογυρνάμε στο κρεβάτι μας τα βράδια σαν τον Διάολο της Ταζμανίας όταν έχει πάρει ληγμένα LCD.
Αν θέλαμε να είμαστε σωστοί θα έπρεπε να γράψουμε τους ΠΕΝΤΕ αριθμούς που δεν αντέχει να βλέπει ένας ψυχαναγκαστικός. 5. Ωραιότατο, «ασφαλές», ολοστρόγγυλο.
Ειδάλλως, 4 να είναι οι ώρες σου, menshouse…