Ο Αρτέμης Σώρρας και τα ψεκασμένα ζόμπι
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Ο Αρτέμης Σώρρας και τα ψεκασμένα ζόμπι

Ο άνθρωπος που κάνει τον Βλάση Τσάκα να φαίνεται μπατίρης που ζει από το συσσίτιο της εκκλησίας είναι ένα παραμύθι που νανουρίζει τα ψεκασμένα ζόμπι της πατρίδας μας.

Θα ήταν εντελώς απλοϊκό να αποκαλέσει κάποιος τον Αρτέμη Σώρρα «απατεώνα», «απένταρο τρισεκατομμυριούχο» ή «λαμόγιο» που έτσι ξαφνικά εμφανίστηκε σαν κομήτης που στην ουρά του κουβαλά χρυσόσκονη με τη μορφή μετοχών μιας τράπεζας της ανατολής και ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Αναμφισβήτητα καπάτσος αν μη τι άλλο, ο Πατρινός σωτήρας, δεν αξίζει να πάρει πάνω του όλο το… credit της επιχείρησης που αργά και μεθοδικά έστησε κάτω από τη μύτη όλων μας και όσο εμείς αρκούμασταν να προσεγγίζουμε αποκλειστικά με γραφικόμετρο την περίπτωσή του αλλά και των χιλιάδων πια υποστηρικτών του.

Ο Αρτέμης Σώρρας και τα ψεκασμένα ζόμπι

Όχι κύριε Αρτέμη μας, μπορεί να είσαι ο σωτήρας που έχει ξεστομίσει τα μεγαλύτερα σότα στην ιστορία του τόπου, αλλά δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο μόνος. Παραμένεις, όπως υποστηρίζεις και για το περιβόητο καταπίστευμα των 600 δις, απλά ένας διαχειριστής μιας μπίζνας που άλλοι πριν από εσένα έχτισαν πετραδάκι πετραδάκι γαλουχώντας γενιές αφελών και εύπιστων ανθρώπων.

Πριν κάμποσα χρόνια, όταν ακόμη εργαζόμουν ως συστημικό πιόνι (κάποιοι λένε πως το κάνω ακόμα, αλλά από άλλη θέση) δουλεύοντας σε τράπεζα, ένας από τους πελάτες με τον οποίο είχα αναπτύξει καλές σχέσεις εξαιτίας της καθημερινής επαφής, αποφάσισε να κάνει το βήμα παραπάνω και να εκδηλωθεί. Δεν ήταν κάποιου σεξουαλικού τύπου εξομολόγηση, αλλά μια κατάθεση ψυχής που συνοδευόταν από ένα δώρο. Τον πρώτο τόμο του «Γιατί και Πώς Ζουν Ανάμεσά μας», ξέρετε, του γνωστού τηλεπλασιέ «σηκωθείτε από ντιβάνια και τηλεφωνήστε στο 2310-521010»…

Ο Αρτέμης Σώρρας και τα ψεκασμένα ζόμπι

Εκείνη η κίνηση ενός κατά τα φαινόμενα απολύτως φυσιολογικού ανθρώπου μαρτυρούσε την αρχή μιας μετάλλαξης πολλών μελών του κοινωνικού συνόλου και την ανάγκη τους να πιστέψουν σε οτιδήποτε. Όσο πιο εξωφρενικά παράλογο ακουγόταν κάτι, τόσο πιο πιστευτό γινόταν από ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα κόσμου, που σταδιακά απεμπόλησε κάθε δικαίωμα και μορφή άμυνας σε τσαρλατάνους και προφήτες.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα -κι ενώ οι κάθε λογής λογής κήρυκες του παρανοϊκού διακινούσαν θεωρίες (και έβγαζαν λεφτά) για εξωγήινους, αστρικά ταξίδια, ελοχίμ, νεφελίμ, μασόνους, καλικάντζαρους, μόρες, αρειανούς, υποχθόνιους, μεταλλαγμένους, χελωνονιντζάκια, υπερόπλα Τέσλα, προφητείες – ήρθε και η απόδειξη πως η βλακεία δεν κάνει διακρίσεις σε ότι αφορά τα κοινωνικά στρώματα ή την οικονομική επιφάνεια.

Με αφορμή την απόσυρση της φανέλας του Διαμαντίδη βρέθηκα στο ΟΑΚΑ όπου συνάντησα ένα φίλο ο οποίος με την παρέα του παρακολουθούσε τα ματς. Σπουδαγμένα παιδιά, από καλοβαλμένες οικογένειες στα βόρεια προάστια και θέση στα «κόκκινα» των επισήμων, μιλούσαν για εκείνο τον κολλητό τους που είχε γίνει μέλος της «Ελλήνων Έλευσις» και μηρύκαζε εμμονικά το περιεχόμενο του ρεπερτορίου του Αρτέμη Σώρρα. Το περιστατικό ήρθε μάλλον σαν απόδειξη πως μια διαστρωματική αποσάθρωση είχε ήδη συντελεστεί κι ένας έθνος ψεκασμένων ζόμπι κυκλοφορεί εκεί έξω δεχόμενο μόνο το εξωφρενικό ως αληθινό.

Ο Αρτέμης Σώρρας και τα ψεκασμένα ζόμπι

Η απόδειξη του πώς μπορεί κάποιος να υποστηρίζει σχεδόν οτιδήποτε χωρίς την παραμικρή ανάγκη να μοιάζει έστω αληθινό και να θεωρείται και για καιρό αξιόπιστος συνομιλητής ολόκληρων -σοβαρών υποτίθεται- οργανισμών είχε κάνει την εμφάνισή και παλιότερα στο αθλητικό κομμάτι. Ο Αρτέμης Σώρρας και οι συνεργάτες του σίγουρα μελέτησαν τις περιπτώσεις του Μπομπ Κοζώνη ή του Βλάση Τσάκα και κατάλαβαν πως αυτή η γωνιά της γης κατοικείται από αριθμό ιθαγενών ικανό να στηρίξει για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα το πρότζεκτ του.

Θυμάμαι ακόμη εκείνο το ξενύχτι με το F5 κολλημένο στο sport24 (αν δεν κάνω λάθος) που είχε απεσταλμένο στην Αμερική για να συναντήσει τον Κοζώνη ο οποίος είχε δεσμευτεί πως θα παρουσίαζε στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι διέθετε την οικονομική επιφάνεια να αποκτήσει την ΠΑΕ ΑΕΚ. Όταν τελικά το περίφημο έγγραφο εμφανίστηκε προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου πως κάνει λάθος. Κι όμως, ο… αθεόφοβος είχε δώσει ένα απλό χαρτί από ένα ασφαλιστικό-αποταμιευτικό πρόγραμμα  που παρουσίαζε τα ΔΥΝΗΤΙΚΑ (τα ενδεχόμενα δηλαδή) έσοδα, θεωρώντας δεδομένη μία συγκεκριμένη απόδοση. Η οποία, βεβαίως, δεν ήταν εξασφαλισμένη εκ των προτέρων… Και θεώρησε πως κανείς δεν θα το καταλάβαινε. Και ταλαιπώρησε για μήνες ολόκληρους ένα σύλλογο του μεγέθους της ΑΕΚ…

Ο Αρτέμης Σώρρας και τα ψεκασμένα ζόμπι

Αργότερα ο Βλάσης Τσάκας πάτησε στην ίδια βάση και πήγε πολλά βήματα παραπέρα τη φάση ασκώντας με εξαιρετικό τρόπο τη γοητεία της απόλυτης υπερβολής. Ο άνθρωπος που γνωρίζει τους διαδόχους του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας αλλά παρέμεινε τόσο ταπεινός που έσκασε μύτη στα ταμεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με ταξί, έγραψε ένα ολόκληρο σίριαλ προσθέτοντας στην ιστορία του στοιχεία με πρίγκιπες, πριγκίπισσες, MOU, πετροδόλαρα, πετρελαιοπηγές και κελεμπίες. Πολλοί τον πιστεύουν ακόμη και σήμερα. Όσοι είχαμε την ευτυχή συγκυρία στη συγκεκριμένη περίπτωση, να γνωρίζουμε από τραπεζική πρακτική σταματήσαμε να ασχολούμαστε την ημέρα που μέσω μέιλ έστειλε κάποιο έγγραφο (μιας θυγατρικής της HSBC) το οποίο υποτίθεται ήταν εγγυητική για τα 15 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης για την αγορά των μετοχών της ΠΑΕ.

Ακόμη κι ένας ταμίας τράπεζας διέθετε τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιληφθεί πως το συγκεκριμένο χαρτί δεν ήταν εγγυητική επιστολή κι όμως ο επίσημος Παναθηναϊκός τον διατήρησε για καιρό ως συνομιλητή του…

Επομένως, είναι άδικο να θεωρούμε πως οι υποστηρικτές του Σώρρα περιορίζονται σε οπαδούς της φραπελιάς και ανθρώπους που διατηρούν στη βιβλιοθήκη τους τις επιστολές που έγραψε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός και επέλεξε να μοιράσει στον κόσμο μέσω κάποιου άλλου τηλεπωλητή σαβούρας τον οποίο έχρισε σύγχρονο Μωυσή του.

Ο Σώρρας και η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωσή του (όπως τη βαφτίζει ο ίδιος) ή εγκληματική όπως υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι, είναι ένα νέο βελτιωμένο μοντέλο καιροσκόπου και τυχοδιώκτη που δεν είχε λεφτά να φτιάξει τα τρία δόντια που του έλειπαν, ζητά 15 ευρώ για να εγγράψει μέλη αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει πως έχει στην άκρη 600 δις. Ένας θεός ξέρει τι αδιανόητη ιστορία θα ξεστομίσει το επόμενο μοντέλο που θα βγει από τη γραμμή παραγωγής της βλακείας μας και σαν μαγικός αυλός θα κάνει τον κόσμο να τον ακολουθήσει.