Τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου ήταν ένας κατάλογος που βασίστηκε σε οδηγούς αρχαίων Ελλήνων περιηγητών για να ξεχωρίσει τα πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα της κλασικής αρχαιότητας από αρχιτεκτονικής και αισθητικής άποψης.
Ο αριθμός εφτά συμβόλιζε για τους αρχαίους Έλληνες την τελειότητα και την αφθονία, διότι ήταν το νούμερο που δίνουν οι πέντε πλανήτες αν προστεθεί σε αυτό η σελήνη και ο ήλιος.
Οι Κινέζοι δεν είναι τέλειοι, είναι όμως… άφθονοι. Και από την ερχόμενη Δευτέρα θα ευθύνονται για ένα από τα… θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Είναι η μέρα που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει κανονικά το ένα από τα δύο νοσοκομεία που έχουν ξεκινήσει να χτίζονται στην πόλη Γουχάν, υποδεχόμενο τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό.
Η Γουχάν των 11 εκατομμυρίων ψυχών είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην κεντρική Κίνα και η πιο… διάσημη του 2020 έως τώρα, καθώς αποτελεί το επίκεντρο της νέας θανατηφόρας ασθένειας.
Στις 23 Ιανουαρίου οι αρχές της πόλης ξεκίνησαν να κατασκευάζουν δύο νοσοκομεία για να «απομονώσουν» τον ιό, το Χουοσενσάν δυναμικότητας 1000 κλινών και το Λεϊσεσνάν (1.300-1.500 κλίνες) για τη νοσηλεία των ασθενών. Οι φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το Χουοσενσάν δείχνουν την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί στα έργα, μια πρόοδος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και υπερφυσική. Φυσικά δεν πρόκειται για οικοδόμηση, αλλά για προκάτ κατασκευή, αλλά αυτό δεν μειώνει το μέγεθος του επιτεύγματος, όταν αφορά ένα κανονικό νοσοκομείο που σε λίγες ημέρες από τώρα θα γεμίσει κόσμο.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, το ιατρικό προσωπικό που θα παράσχει τις υπηρεσίες του στο Χουοσενσάν θα είναι 2.000 άνθρωποι.
Πέραν των δύο αυτών νοσοκομείων, που θα εδρεύουν στη Γουχάν, η κινεζική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την κατασκευή τριών επιπλέον, ένα στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Χουμπέι (πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουχάν) και δύο στην επαρχία της Χενάν.
Timelapse video showing the 4th day of constructing Huoshenshan Hospital, a new facility providing 700 to 1,000 beds for #coronavirus patients in #Wuhan. The hospital is expected to complete on Feb 2. pic.twitter.com/tMdoVXtd1O
— People's Daily, China (@PDChina) January 27, 2020
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι έως και τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο αριθμός των θυμάτων από το θανατηφόρο ιό αυξήθηκαν σε 132, ενώ τα νέα κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί ήταν 1459, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 5.974. Ωστόσο πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος αγγίζει τις 10.000 (9.239). Την ίδια ώρα, τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στη Γερμανία, όσα δηλαδή και στη Γαλλία.
Δεν είναι μόνο ο ρυθμός αύξησης των θανατηφόρων κρουσμάτων εξαιρετικά ανησυχητικός, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται η ασθένεια. Όπως και με τη γρίπη, αλλά αντίθετα με τον SARS (που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2002 και το 2003), δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος φορέας ασθενήσει για να μεταφέρει τον ιό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υγειονομικές Αρχές στο Πεκίνο κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις χειραψίες, σε μήνυμα που εστάλη σε χρήστες κινητών τηλεφώνων το πρωί της περασμένης Κυριακής.