Εθισμένος στο junk food: Το πρόγραμμα του Έμινεμ που τον έκανε να χάσει 40 κιλά στα 47 του

Κατέχει το ρεκόρ πωλήσεων την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας ενός δίσκου, καθώς το Marshall Mathers LP πούλησε 1,76 εκατομμύρια κομμάτια.

Έχει τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών μεταξύ των καλλιτεχνών ραπ, με πάνω από 170 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, νούμερο που τον κατατάσσει σε έναν από τους πιο επιτυχημένους μουσικούς του 21ου αιώνα.

Το άστρο του Έμινεμ, κατά κόσμον Μάρσαλ Μάδερς, έλαμψε από το 1988 κιόλας, όταν σε ηλικία 16 ετών άρχισε να εκπλήσσει τον κόσμο του θεάματος με τις στιχουργικές, φωνητικές και μουσικές ικανότητές του.

Εθισμένος στο junk food: Το πρόγραμμα του Έμινεμ που τον έκανε να χάσει 40 κιλά στα 47 του

Σε αυτή την πορεία των 32 ετών πάντως δεν ήταν πάντα στρωμένος ο δρόμος με ροδοπέταλα για τον Αμερικανό καλλιτέχνη. Εκτός από τον εθισμό στις ναρκωτικές ουσίες – που από καταβολής μουσικού star system αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των πιο διάσημων εκπροσώπων του – ο Έμινεμ χρειάστηκε να παλέψει και με τον αντίστοιχο στις διατροφικές καταχρήσεις, που κάποια στιγμή τον οδήγησε στην παχυσαρκία.

«Το 2007 εισήχθη στο νοσοκομείο εξαιτίας της υπερκατανάλωσης χαπιών. Ήμουν τότε υπέρβαρος, περίπου 105 κιλά, διότι έτρωγα αλόγιστα νομίζοντας ότι έτσι θα «καλύψω» την τρύπα στο στομάχι που μου είχαν δημιουργήσει το Vicodin και το Valium», είχε δηλώσει ο 47χρονος ράπερ στο περιοδικό Rolling Stone.

Ήταν η περίοδος που ο Έμινεμ είχε εθιστεί στο junk food. Όπως δήλωσε, πήγαινε κάθε ημέρα στα McDonalds και τα Taco Bell, καταλήγοντας να μην είναι αναγνωρίσιμος από τους θαμώνες. «Θυμάμαι που άκουσα μια ημέρα δύο παιδιά να μιλούν. “Αυτός είναι ο Έμινεμ” είπε ο ένας για να του απαντήσει ο άλλος ότι “δεν γίνεται, ο Έμινεμ δεν είναι τόσο χοντρός”. Ήταν θλιβερό. Τότε συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να κάνω κάτι».

Εθισμένος στο junk food: Το πρόγραμμα του Έμινεμ που τον έκανε να χάσει 40 κιλά στα 47 του

Εθισμένος στο junk food: Το πρόγραμμα του Έμινεμ που τον έκανε να χάσει 40 κιλά στα 47 του

Η μεταστροφή ήταν ριζική. Η εξάρτηση στις ουσίες και το φαγητό αντικαταστάθηκε από την εξάρτηση στην άσκηση. Είχα τον εγκέφαλο ενός εθισμένου και η επόμενη… κατάχρηση ήταν το τρέξιμο. Έγινα ένα χάμστερ, έτρεχα καθημερινά 17 χλμ. στο διάδρομο. Με την καθημερινή γυμναστική έλυσε παράλληλα και το έντονο πρόβλημα ύπνου που είχε, αποδίδοντας το στην παραγωγή ενδορφίνων από τον οργανισμό του. «Τότε κατάλαβα για ποιο λόγο οι εθισμένοι άνθρωποι εθίζονται μετά στη γυμναστική».

Ο Έμινεμ έχασε 40 κιλά μέσα σε ένα χρόνο (!), ακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα άσκησης, όχι όμως τόσο και διατροφής. Απλώς πρόσεχε το πρωινό του, το οποίο περιελάμβανε συνήθως βάφλες χαμηλών λιπαρών, χωρίς ζάχαρη ή σιρόπι και ένα red bull. Ξυπνούσε κάθε ημέρα στις 7:30 με 8:00 και ξεκινούσε τη μέρα του με τρέξιμο. Αργότερα έβαλε στην καθημερινότητά του και προπονήσεις πυγμαχίας, ενώ πλέον προτιμάει το ποδήλατο από το διάδρομο.

Η εμφάνιση του τη βραδιά των Όσκαρ ήταν μια έκπληξη για όλους τους παρευρισκόμενους και τους τηλεθεατές, καθώς το happening είχε μείνει επτασφράγιστο μυστικό από τους διοργανωτές (ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι αν διαρρεύσει το οτιδήποτε θα ακυρωνόταν η εμφάνιση του). Ο καλλιτέχνης ερμήνευσε το «Lose Yourself», που είχε κερδίσει Όσκαρ το 2003 ως το τραγούδι της ταινίας «8ο Μίλι», το οποίο δεν είχε πάει να παραλάβει τότε. «Συγγνώμη που μου πήρε 18 χρόνια να έρθω», είπε χαριτολογώντας, αναρτώντας στο Twitter το στιγμιότυπο της τότε απονομής του.

Εθισμένος στο junk food: Το πρόγραμμα του Έμινεμ που τον έκανε να χάσει 40 κιλά στα 47 του

Ο Μάδερς, που είχε καιρό να εμφανιστεί δημόσια, εξέπληξε το κοινό με την εμφάνιση και τη σκηνική παρουσία του και ήταν η πρώτη στιγμή στην τελετή που το κοινό σηκώθηκε όρθιο για να χειροκροτήσει. Πολλοί, ανάμεσά τους ο Μπραντ Πιτ και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, συμμετείχαν τραγουδώντας. Το standing ovation που του χάρισε το κοινό ήταν ουσιαστικά και η αναγνώριση ενός ανθρώπου που νίκησε τα πάθη του και επέστρεψε ακόμα καλύτερος απ’ ότι ήταν προτού υποκύψει σε αυτά.