Μόνο το κότερό του, 5ο μεγαλύτερο στον κόσμο, κόστισε 480 εκατ. ευρώ, τιμή που… μεταφράζεται μεταξύ άλλων σε 8 πατώματα, ελικοδρόμιο, δύο πισίνες, γυμναστήριο, τζακούζι και κινηματογραφική αίθουσα.
Κατέχει το 5% των μετοχών της Ferrari και στη συλλογή αυτοκινήτων του ξεχωρίζει μια συλλεκτική Ferrari Enzo. Έχει όμως και ποσοστό 9.1% της Daimler – πρώτη στον κόσμο εταιρεία παραγωγής φορτηγών και μεγαλύτερη παραγωγός αυτοκινήτων Mercedes-Benz – οπότε λογικό είναι να διαθέτει στο γκαράζ του και μια Mercedes SLR-McLaren. Μια Porsche 911 GT1, μία Lamborghini Reventon και… κάποιες Bugatti Veyron συμπληρώνουν την εν λόγω συλλογή του ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι, που ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι το τελευταίο που τον ενόχλησε ήταν το πρόστιμο των 30 εκατ. ευρώ που επέβαλε στην ομάδα του η UEFA.
Ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν είναι ως γνωστόν μέλος της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι και η προσωπική περιουσία του υπολογίζεται στα 20,5 δισ. ευρώ (συνολικά της οικογένειας αγγίζει το 1 τρισ.). Κατέχει θέση αναπληρωτή πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ασκεί μεγάλη επιρροή στη διακυβέρνηση του κράτους, αρχηγός του οποίου είναι ο αδερφός του, Εμίρης του Αμπού Ντάμπι και πρωθυπουργός, Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν.
Η βασική ενασχόληση του σεΐχη Μανσούρ είναι φυσικά τα πετρέλαια. Είναι ο επικεφαλής της «International Petroleum Investment Company», που επικεντρώνεται στην έρευνα και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις εκτός Εμιράτων. Σε αυτή την εταιρεία ανήκει το 71% της πολυεθνικής επενδυτικής «Aabar Investments».
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να κατηγορήσει τον γαλαζοαίματο Νο.2 των Η.Α.Ε. ότι είναι μονοδιάστατος ή ότι έχει… αράξει επαγγελματικά. Είναι επίσης μέτοχος της περίφημης Virgin Galactic, που ετοιμάζεται να διοργανώσει ταξίδια στο διάστημα και της μιντιακής Sky News Arabia, ενώ πρόκειται φυσικά για τον ιδιοκτήτη της επενδυτικής Abu Dhabi United Group, στην οποία ανήκει από το 2008 η Μάντσεστερ Σίτι. Ο αγγλικός σύλλογος δεν είναι ο μοναδικός που βρίσκεται στο δικό του χαρτοφυλάκιο. Είχε προηγηθεί η αγορά της τοπικής Αλ Τζαζίρα, ενώ ακολούθησε η ίδρυση της Νιου Γιορκ Σίτι FC (2013) και της Μέλμπουρν Σίτι (2014). Κοινώς έχει ποδοσφαιρικά μαγαζιά σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Ωκεανία.
Ήδη έχουν αναπτυχθεί κάποιες θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες η βαριά καμπάνα της UEFA θα πλήξει το κύρος και το επιχειρηματικό image του 49χρονου σεΐχη. Τι ανάγκη όμως μπορεί να έχει ένας γόνος της πλουσιότερης οικογένειας του κόσμου, που το όνομα του και μόνο αποτελεί θεσμό εξουσίας στην πατρίδα του;
To 2016 o Μανσούρ αγόρασε επειδή του… γυάλισε και μπορούσε μια έκταση 25.000 στρεμμάτων στη δυτική Ισπανία, ονόματι Λος Κίντος ντε Σαν Μαρτίν, αντί 55 εκατ. ευρώ. Και μόλις πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία στρατηγικών επενδύσεων ESIC, θυγατρική της Aabar Investments έδωσε το ποσό των 250 εκατ. ευρώ για την αγορά 1352 οικιστικών και εμπορικών μονάδων (σπίτια και γραφεία), που εκτείνονται σε μια κατοικημένη περιοχή 238.800 τ.μ. στα Η.Α.Ε.
Είναι γνωστό παγκοσμίως στον επιχειρηματικό κόσμο ότι ο σεΐχης Μανσούρ «χτυπάει» ότι κινείται και δεν λογαριάζει το ρίσκο στα επενδυτικά deal (ίσως και να ελκύεται μάλιστα από αυτό, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας αγώνων με άλογα στα Η.Α.Ε.!). Πριν από λίγα χρόνια κατάφερε να βγάλει 1,4 δισεκατομμύριο λίρες μέσα σε επτά μήνες, αγοράζοντας και πουλώντας στη συνέχεια ποσοστό της Barclays!
Αυτοδημιούργητο δεν τον λες, προφανώς όμως θα ήταν αφελής οποιοσδήποτε ισχυρισμός που θα τον περιέγραφε ως… χαραμοφάη.
Ο βρετανικός Τύπος κινδυνολογεί για λογαριασμό της Σίτι, εικάζοντας ότι ο Πεπ Γκουαρδιόλα και αρκετοί από τους σταρ της ομάδας θα σκεφτούν πολύ σοβαρά να εγκαταλείψουν το σύλλογο, σε περίπτωση που ισχύσει ο διετής αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Πιθανότατα λογαριάζουν χωρίς τον «ξενοδόχο», το οικονομικό στάτους του οποίου μπορεί στο τέλος να ξεπεράσει την ανθρώπινη… φαντασία σε ότι αφορά τα μισθολογικά δέλεαρ που είναι σε θέση να προτάξει προκειμένου να κρατήσει όσους θέλει στο «φτωχικό» του.