«Νεκροί, στρατός, εμβόλια στα γήπεδα»: Τι διαβάζαμε για τον... 10 φορές πιο φονικό H1N1 πριν τον κορωνοϊό

Συνηθισμένα τα (ελληνικά) βουνά στα χιόνια...

Ένας από τους κανόνες του παιχνιδιού, ο οποίος πάει πακέτο με την εμφάνιση ενός νέου επικίνδυνου ιού, είναι οι υπερβολές που φτάνουν στα όρια της τρομολαγνείας.

Είναι οι περιστάσεις εκείνες που τα Μ.Μ.Ε. σε όλο τον κόσμο (φυσικά και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις) πρωτοστατούν στη διαμόρφωση ενός καθεστώτος πανικού, καλλιεργώντας το έδαφος για την αναγωγή του σχετικού εμβολίου σε μάννα εξ’ ουρανού. Φυσικά οι ειδησεογραφικοί φορείς το κάνουν κατά βάση για τους δικούς τους λόγους πωλήσεων και επισκεψιμότητας, αλλά προσφέρουν ταυτόχρονα θαυμαστές υπηρεσίες στην κάθε φαρμακευτική αυτού του κόσμου.

Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν βέβαια στα Μ.Μ.Ε. «καλοθελητές» που θα εκτελούν με το αζημίωτο το σχέδιο κάποιου ή κάποιων με δημόσια αξιώματα, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν το δικό τους μερτικό σε περίπτωση που η εν λόγω τρομολαγνεία… αναγκάσει την κυβέρνηση μιας χώρας να παραγγείλει «στρατιές» εμβολίων, συνάπτοντας συμφωνίες εκατομμυρίων.

Για να στηθεί άλλωστε σωστά μια παγκόσμια μπίζνα τρόμου και κέρδους η πρωτοσέλιδη προπαγάνδα είναι απαραίτητη. Τις περισσότερες φορές βέβαια δεν υπάρχει κάποια φοβερή και τρομερή συνωμοσία. Αρκεί το κυνήγι των κλικ για να σπείρει τον πανικό και να γίνουν όλα πιο εύκολα.

Αυτό που συμβαίνει τους πρώτους μήνες του 2020 με τον κορωνοϊό δεν είναι τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2009 μετά την εμφάνιση της «γρίπης των χοίρων», που σταδιακά καθιερώθηκε με το επιστημονικό Η1ΝΙ. Ή για να ακριβολογούμε, για όσους δεν το θυμούνται, ο τωρινός δείκτης υστερίας δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα εκείνης της εποχής, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη χώρα μας. Το κλίμα ήταν τέτοιο που σχεδόν είχε προεξοφληθεί ο θρήνος για μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και κάπως έτσι το υπουργείο Υγείας πήρε το ok από τον προϋπολογισμό να διπλασιάσει την αρχική παραγγελία των 8 εκατομμυρίων εμβολίων (κόστους 60 εκατ. ευρώ) σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια κατοίκους!

Το επιχείρημα ήταν ότι για να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο χρειάζεται και επαναληπτική δόση και το ΚΕΕΛΠΝΟ υπερθεμάτιζε την ανάγκη αυτή, δίνοντας τη δική του μάχη για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Η πλειονότητα των γιατρών βέβαια είχε αρνηθεί τότε να εμβολιαστεί, εξηγώντας ότι αφενός μεν ο κίνδυνος δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο παρουσιαζόταν, αφετέρου ότι το εμβόλιο δεν είχε ελεγχθεί πλήρως για την ασφάλεια του. Ο κόσμος ρώτησε, έμαθε, έκρινε και τελικά κινήθηκε στον απόηχο της λογικής, αρνούμενος να υποκύψει στην υστερία. Το αποτέλεσμα ήταν τα εμβόλια να μείνουν στα ράφια και το ελληνικό κράτος να επιστρέψει τα… 12,5 από τα 16 εκατ.

Κολοσσιαία ήταν τότε και η παραγγελία για γνωστό αντι-ιικό φάρμακo, αφότου διέρρευσε η… πληροφορία ότι άπαντες έπρεπε να έχουμε στο σπίτι μας και από ένα κουτάκι. Μετά από κάποιο χρονικό σημείο στα φαρμακεία υπήρχε έλλειψη του και το υπουργείο φρόντισε να βρει λύση και σε αυτό το αδιέξοδο, πληρώνοντας περίπου 5 εκατ. ευρώ για φάρμακα που στη συντριπτική πλειονότητά τους τελικά «έληξαν».

Καθημερινή εφημερίδα που πλέον είναι εβδομαδιαία αποκάλυπτε τότε το «εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της «επερχόμενης πανδημίας». Σύμφωνα με τις (ασφαλέστατες όπως αποδείχτηκε…) προβλέψεις στο πρωτοσέλιδο, ο αριθμός των παιδιών που θα νοσούσαν θα ήταν 1.200.000 και τα 300.000 εξ’ αυτών θα χρειαζόταν να νοσηλευτούν στο «Παίδων»!

Τα αναφερόμενα μέτρα του Υπουργείου Υγείας προέβλεπαν: 1) απαγόρευση της κυκλοφορίας παντού και περιορισμό των πολιτών κατ’ οίκον. 2) Πρόγραμμα εμβολιασμού «πόρτα-πόρτα» και τη μετατροπή του ΟΑΚΑ και του γηπέδου Καραϊσκάκη σε κέντρα για χιλιάδες μαζικούς εμβολιασμούς. Και τέλος την περιφρούρηση των αποθηκών φαρμάκων από το στρατό, με τη σημείωση ότι θα επιστρατευτούν και φοιτητές της Ιατρικής!

Το 2010 αποκαλύφθηκε ότι επιστήμονες που εργάζονταν σε θέσεις κλειδιά του ΠΟΥ – ο οποίος το καλοκαίρι του 2009 ανακοίνωσε ότι η γρίπη έχει εξελιχθεί από επιδημία σε πανδημία – δούλευαν παράλληλα και σε φαρμακευτικές εταιρίες, που έβγαλαν (όχι εκατομμύρια, αλλά) δισεκατομμύρια δολάρια από την ιστορία της «γρίπης των χοίρων». Στις 26 Ιουλίου του 2009 οι παραγγελίες για το εμβόλιο οικουμενικά αντιστοιχούσαν σε 7 δισ. δολάρια, όταν οι διαπιστωμένοι νεκροί από H1N1 ήταν 740 σε όλο τον κόσμο. Το εμβόλιο δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα τότε και οι παραγγελίες αυξήθηκαν το επόμενο δίμηνο.

Εν τέλει ο ίδιος ο ΠΟΥ ανακοίνωσε στις 11 Ιουνίου του 2010 ότι η περίφημη πανδημία γρίπης ήταν… σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην κοινή γρίπη! Οι νεκροί σε όλο τον κόσμο υπολογίστηκαν σε 18.156 πολίτες, τη στιγμή που οι θάνατοι από την εποχική γρίπη κυμαίνονται από 250.000-500.000!

Τον Ιανουάριο του 2010 ο επιδημιολόγος και τότε επικεφαλής Υγείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Βόλφγκανγκ Βόνταργκ χαρακτήρισε την επικοινωνιακή εξάπλωση του ιού H1N1 ως «ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα του αιώνα». Έκανε λόγο για μια «ελαφρά, συνηθισμένη γρίπη» και για «ψεύτικη πανδημία», που προκλήθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες που επιθυμούσαν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη από έναν παγκόσμιο φόβο.

«Η μεγάλη καμπάνια πανικού ήταν μια χρυσή ευκαιρία για εκπροσώπους εργαστηρίων που γνώριζαν ότι θα κέρδιζαν το τζακ-ποτ σε περίπτωση κήρυξης πανδημίας. Οι περισσότερες χώρες επιβάρυναν τον προϋπολογισμό τους και εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν για μια σχετικά ελαφρά νόσο», είχε δηλώσει ο Γερμανός επιστήμονας, ο οποίος είχε καλέσει σε έρευνα το συμβούλιο Υγείας της Ευρώπης σχετικά με το ρόλο των φαρμακοβιομηχανιών.

Το «γρίπη των χοίρων» ήταν εξαιρετικά πιασάρικο. Ομοίως και ένας ιός που μοιάζει με κορώνα και παράχθηκε από τους… κιτρινιάρηδες στην πιο βρώμικη αγορά του κόσμου.