Βουλιάζει ο τουρισμός στην Ιταλία: Τα 2 μεγάλα λάθη που την ανέδειξαν σε μεγαλύτερη εστία κορονοΐού στην Ευρώπη

Οι ιταλικές αρχές αναζητούν ακόμα τον «ασθενή 0» για να ιχνηλατήσουν την εξάπλωση του ιού

Οι ακυρώσεις τουριστικών καταλυμάτων πέφτουν ήδη βροχή και αναμένεται να ενταθούν ενόψει εαρινών και θερινών μηνών. Ο φόβος του κορονοϊού έχει απλωθεί ήδη σαν μαύρο σύννεφο πάνω απ’ την Ιταλία και οι προβλέψεις για την οικονομία της χώρας είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Η γειτονική χώρα είναι ο 5ος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο και ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12% του ιταλικού ΑΕΠ, με κύκλο εργασιών 146 δις

Ήδη έχουν ακυρωθεί πολύ μεγάλα event που παραδοσιακά προσελκύουν πολύ κόσμο όπως το Καρναβάλι της Βενετίας, όπου οι ακυρώσεις κρατήσεων έχουν φτάσει το 40%. Εξαιρετικά αρνητικές είναι οι συνέπειες και στη Ρώμη, όπου οι ακυρώσεις φτάνουν το 60% των συνολικών κρατήσεων.

Η πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό ναό Duomo στο Μιλάνο, που συνήθως είναι γεμάτη με τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο αυτή την εποχή, έχει ερημώσει τις τελευταίες ημέρες. Ένα από τα σημαντικότερα ετήσια γεγονότα του Μιλάνου, η έκθεση επίπλου Salone del Mobile, στην οποία απασχολούνται περίπου 60.000 εργαζόμενοι, αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Σε ακυρώσεις εκδηλώσεων έχουν προχωρήσει επίσης θέατρα, όπερες, εκθέσεις και συνέδρια.

Σε πολλές περιοχές της χώρας τα σχολεία έχουν κλείσει, οι μαζικές συνεστιάσεις έχουν απαγορευτεί και οι μοναδικές κοινωνικές εκδηλώσεις που επιτρέπονται είναι οι γάμοι και οι βαφτίσεις, αλλά και αυτές σε στενό οικογενειακό κύκλο. Επιπλέον οι ποδοσφαιρικοί αγώνες σε 6 περιοχές της Βόρειας Ιταλίας θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις στην Ιταλία κάνουν λόγω για απώλεια 5 δισ. ευρώ και για κίνδυνο ύφεσης σε ολόκληρη την οικονομία, αφού η κατακόρυφη πτώση του τουρισμού θα επιφέρει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και την αγορά εργασίας. Χωρίς κανένας να το περιμένει, η Ιταλία εξελίχθηκε στην τρίτη μεγαλύτερη εστία του ιού παγκοσμίως μετά την Κίνα και τη Νότιο Κορέα. Μέσα σε πέντε ημέρες μέτρησε 400 κρούσματα και 12 νεκρούς. Αναγνωρίστηκε παράλληλα ως ο «μέγας μεταδότης» του ιού στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες εκτός αυτής όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία, που κατέγραψαν ασθενείς στη Βραζιλία, την Αλγερία και τα Σκόπια – όλοι προερχόμενοι από την Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ήδη ότι δύο μεγάλα λάθη συνέθεσαν την πηγή του «κακού». Το ένα με κάθε επισημότητα, διά στόματος του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και το άλλο εμμέσως πλην σαφώς. Ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες ότι η Ιταλία πληρώνει τώρα το γεγονός ότι δεν έβαλε σε καραντίνα αμέσως όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών. «Το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κορονοϊού», δήλωσε ο Ριτσιάρντι, που μετά την παρέμβαση του κλήθηκε από τον πρωθυπουργό να γίνει προσωπικός σύμβουλός του στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού.

Το άλλο λάθος είναι αυτό που ο Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε ως «παραλείψεις πρωτοκόλλου» στο νοσοκομείο αναφοράς με τον «Ασθενή 1», το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στη χώρα. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για τον 38χρονο ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή και μαραθωνοδρόμο, ονόματι Ματία, που στις 19 Φεβρουαρίου πήγε στα επείγοντα περιστατικά και μεσολάβησαν 36 ώρες μέχρι να υποβληθεί στο τεστ για τον κορονοϊό. Μέσα σε αυτές τις 36 ώρες ο ασθενής ήρθε σε επαφή με συγγενείς, φίλους, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους ασθενείς.

Η ολιγωρία οφειλόταν στο ότι ο άνδρας δεν είχε επιστρέψει από την Κίνα, καθώς σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκδοση των υπουργικών οδηγιών της 27ης Ιανουαρίου θα υποβάλλονταν σε σχετικό έλεγχο μόνο όσοι είχαν δεσμούς με την Κίνα. Εν τέλει τα συμπτώματα πνευμονίας του Ματία, σε συνδυασμό ότι επρόκειτο για έναν υγιέστατο οργανισμό με σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις, οδήγησαν το ιατρικό προσωπικό να θεωρήσει ύποπτο το κρούσμα. Αμέσως αφότου αυτό διαγνώστηκε θετικό επικράτησε ένα χάος στο νοσοκομείο και στο πλαίσιο αυτού ο 38χρονος μόλυνε δύο αναισθησιολόγους που επιχείρησαν να τον διασωληνώσουν κατά τη μεταφορά του στην ανάνηψη.

Οι ιταλικές αρχές νόμιζαν στην αρχή ότι μέσω τους «ασθενούς 1» είχαν βρει τον «ασθενή 0», αυτόν δηλαδή που έφερε τον ιό στο ιταλικό έδαφος. Ο 38χρονος είχε γευματίσει με έναν Ιταλό φίλο του, ο οποίος είχε επιστρέψει από τη Σαγκάη, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί εκείνος ως η πηγή της επιδημίας. Ωστόσο σύντομα διαπιστώθηκε ότι ο φίλος του δεν είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό. Οι υγειονομικές Αρχές του Codogno έστρεψαν την προσοχή τους στους Κινέζους της πόλης, ακολούθως όμως έγινε η εκτίμηση ότι ο «ασθενής 0» ενδέχεται να είναι ένας αγρότης 60 ετών από το χωριό Albettone της Βιτσέντζα.

Η καταγραφή των ιχνών του «ασθενή 0» είναι μια κρίσιμη διαδικασία στις περιπτώσεις επιδημιών, διότι λέει πολλά για τον τρόπο εξάπλωσης και την πορεία της ασθένειας, ενώ διαμορφώνει τρόπους χειρισμού για μεταγενέστερες αντίστοιχες καταστάσεις.