3 περιπτώσεις που τα ΜΜΕ μας έκαναν να πιστεύουμε ότι θα πεθάνουμε όλοι
Βρείτε μας στο

Είναι γνωστό ότι δεν είμαστε και ο ψυχραιμότερος λαός του κόσμου.

Δεν χρειαζόταν η παράκρουση για τον κορωνοϊό ώστε να επιβεβαιώσουμε πόσο έτοιμοι είμαστε με το παραμικρό να «ανέβουμε στα κάγκελα».

Την ώρα λοιπόν που αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ και οι προστατευτικές μάσκες (κοντεύουν να) πουλιούνται στη μαύρη αγορά, το μυαλό πάει αναπόφευκτα και σε προηγούμενες περιπτώσεις που υπήρξε τρομοκρατία στην κοινή γνώμη.

Σε χαρακτηριστικά παραδείγματα ασθενειών (ή δοξασιών) που έδωσαν αφορμή στα δελτία ειδήσεων να ξεσαλώσουν.

Και πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου (με την αμέριστη συνδρομή των ΜΜΕ) φτάσαμε πολύ κοντά να πιστέψουμε ότι θα πεθάνουμε όλοι…

Όπως, για παράδειγμα, οι εξής:

Νόσος των «Τρελών Αγελάδων»

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Ένα από τα μεγαλύτερα αμόκ που προκλήθηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η ασθένεια των βοοειδών που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία εξελίχθηκε σε απειλή-τρόμο (και) για τη χώρα μας. Δικαιολογημένα μεν, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνη για τη μετάδοση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που στον άνθρωπο εκδηλωνόταν με τη θανατηφόρα νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Αλλά όπως πάντα με πλήθος υπερβολών και υπέρμετρης «τρομοκρατίας» από τα ΜΜΕ, που οδήγησε σε πανικό και την εντύπωση πως αν έτρωγες οποιοδήποτε κρέας εκείνη την εποχή, κινδύνευες άμεσα να πεθάνεις.

3 περιπτώσεις που τα ΜΜΕ μας έκαναν να πιστεύουμε ότι θα πεθάνουμε όλοι

Γρίπη των χοίρων

Μια ακόμα ασθένεια που μεταδόθηκε από ζώα (τα γουρούνια στη συγκεκριμένη περίπτωση) και προκάλεσε κύμα τρομοκρατίας. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 2009 και μέσα σε χρόνο-ρεκόρ εξελίχθηκε σε πανδημία που είχε ως αποτέλεσμα πάμπολλα θανατηφόρα κρούσματα και δικαιολογημένο -ως έναν βαθμό- πανικό. Παρά την πάροδο των χρόνων ο περίφημος ιός H1N1 και η μαζική εμφάνισή του ανά περιόδους (όπως συνέβη το 2019) δίνει άφθονο υλικό στα δελτία ειδήσεων για να σπεκουλάρουν και να ενισχύσουν την έλλειψη ψυχραιμίας του κόσμου.

3 περιπτώσεις που τα ΜΜΕ μας έκαναν να πιστεύουμε ότι θα πεθάνουμε όλοι

Η συντέλεια του κόσμου

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κοινό σενάριο και αρκετές διαφορετικές εκδοχές του. Πιο περιβόητη όλων εκείνη του 2000, όταν (υποτίθεται πως) με την έναρξη της νέας χιλιετίας θα ερχόταν και το τέλος του κόσμου. Ατελείωτη παπαρολογία, δεκάδες «ρεπορτάζ» και ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που είχαν μπει στο τριπάκι να τρομοκρατηθούν. Κι αφού τη… βγάλαμε καθαρή το 2000, η επόμενη συντέλεια ήταν αυτή που προέβλεπε το περίφημο ημερολόγιο των Μάγιας να συμβεί στις 21/12/2019. Με τον πλανήτη να τη σκαπουλάρει και τότε, αλλά την μπουρδολογία να δίνει ρέστα.

3 περιπτώσεις που τα ΜΜΕ μας έκαναν να πιστεύουμε ότι θα πεθάνουμε όλοι