Το ότι θα έφτανε κάποια στιγμή ο κορωνοϊός και στην Ελλάδα ήταν κάτι τόσο βέβαια όσο και το ότι ο ήλιος θα συνεχίσει να βγαίνει από την ανατολή.
Δεν μπορείς να αποτρέψεις κάτι που νομοτελειακά θα σου χτυπήσει την πόρτα. Πόσο μάλλον όταν μία από τις γειτονικές χώρες σου βρίθει πλέον κρουσμάτων, ακυρώνοντας το ένα μετά το άλλο τα αθλητικά γεγονότα και παίρνοντας την απόφαση να κλείσει σχολεία και Πανεπιστήμια τουλάχιστον έως τα μέσα Μάρτη.
Η Ιταλία υπέπεσε σε κάποια λάθη και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη εστία της επιδημίας στην Ευρώπη, προτού καν το καταλάβει. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είχε προετοιμαστεί κατάλληλα, πράττοντας έως τώρα τα δέοντα σε ότι αφορά τα μέτρα ασφαλείας που λάμβανε σε κρούσματα που είχαν χαρακτηριστεί «ύποπτα». Όλα αυτά όμως μέχρι τώρα.
Η περίπτωση του 66χρονου συνταξιούχου καθηγητή μέσης εκπαίδευσης στην Πάτρα είναι από αυτές που ο χειρισμός της από τις υγειονομικές υπηρεσίες θα αποδειχτεί κατά πάσα πιθανότητα λανθασμένος. Ο 66χρονος μετέβη την Καθαρά Δευτέρα στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας με πυρετό και δύσπνοια όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού. Βάσει αυτής, εισήχθη σε παθολογική κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό ιστορικό του.
Πριν από λίγες ημέρες είχε επισκεφτεί με γκρουπ 53 ακόμη ανθρώπων το Κάιρο και το όρος Σινά, ταξιδεύοντας αεροπορικώς από την Αθήνα στο Τελ Αβίβ και από εκεί με λεωφορείο για τον προορισμό τους. Παραμένει άγνωστο αν ο ασθενής είχε αναφέρει το ταξίδι του σε χώρες με κρούσματα, γεγονός είναι όμως ότι δεν λήφθηκε υπόψιν κατά τη διάρκεια της διάγνωσης.
Έτσι, κατά τα δύο 24ωρα της νοσηλείας του στην Παθολογική ήρθε σε επαφή με ασθενείς, συνοδούς και με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αργά σήμερα το απόγευμα (Τετάρτη) έγινε γνωστό ότι πρόκειται για το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Είναι παράλληλα και το πιο σοβαρό, καθώς ο 66χρονος, ο οποίος έχει εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές περιφερειακός σύμβουλος στη Δυτική Ελλάδα, φέρεται να αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια και νοσηλεύεται πλέον με εικόνα σοβαρής πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.
Η χώρα μας έχει προβλέψει νοσοκομεία για μαζική νοσηλεία περιστατικών, όπως ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έξαρση μιας επιδημίας σχετίζεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας στους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας. Τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ενός νοσοκομείου είναι τα πρώτα που πρέπει να προστατεύονται και για αυτό είναι κομβικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση του ασθενούς, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με εκείνους που θα παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε αυτόν και σε τόσους άλλους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι 53 του ταξιδιωτικού γκρουπ που επισκέφτηκαν το Ισραήλ και την Αίγυπτο σπεύδουν στο νοσοκομείο του Ρίου, προκειμένου να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο εξέτασής τους για τυχόν έκθεση στον νέο κορωνοϊό. Αυτό είναι ένα πολύ καλό δείγμα μιας αποτελεσματικής καμπάνιας ενημέρωσης.
Το διήμερο του συναγερμού όμως στην Πάτρα δεν θα κλείσει με θετικό πρόσημο αν αποδειχτεί ότι η μη έγκαιρη απομόνωση του 66χρονου συνταξιούχου καθηγητή προκάλεσε τη μετάδοση του ιού και σε εργαζόμενους του νοσοκομείου.